Ссавці

Панголін індійський

10.08.2022

Панголін індійський, або ящір індійський (лат. Manis crassicaudata) належить до родини Ящерові (Manidae) із ряду Панголіноподібних (Pholidota). Він є одним із чотирьох його представників, що живуть в Азії. Генетично до нього найближчі яванські (Manis javanica) та філіппінські ящери (Manis culionensis).

Їхні еволюційні шляхи розійшлися в епоху міоцену близько 9,1 млн років тому.

Ящер индийский фото

Індійські панголіни відіграють важливу роль в екосистемі, стримуючи зростання чисельності термітів та мурах. Використовуючи свої потужні пазурі для будівництва нір, вони розпушують ґрунт і сприяють його аерації.

Їхня шкіра використовується в Азії для виготовлення взуття, а м'ясо вживається в їжу та вважається делікатесом у деяких культурах. З луски ящерів виготовляють ліки, які в китайській традиційній медицині застосовуються для лікування головного болю та простудних захворювань.

Вид вперше описав у 1803 році французький зоолог Етьєн Жоффруа Сент-Ілер.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться у Південній Азії. Він простягається від східних регіонів Пакистану через майже всю Індію та Бангладеш до північної частини Бірми та китайської провінції Юньнань на південному сході Китаю. Північний кордон ареалу проходить через південь Непалу, а південний досягає Шрі-Ланки.

Індійський ящір пристосований до існування в посушливих місцевостях з м'яким і напівпіщаним ґрунтом, що підходить для копання підземного укриття. Явна перевага надається напівпустелям та безплідним горбистим районам.

Найрідше тварини спостерігаються на відкритих луках, у субтропічних та тропічних лісах. Нерідко їх можна зустріти у безпосередній близькості до сіл. Неодмінною умовою для поселення є достатня кількість термітників та мурашників, а також наявність джерел прісної води.

Індійські панголіни селяться переважно у низинах. У горах вони трапляються на висотах до 1100 м над рівнем моря.

Поведінка

Індійські ящери ведуть нічний спосіб життя. Пік активності припадає на першу половину ночі. Вдень вони ховаються у своєму лігві під землею або в темному дуплі старого дерева.

Під час відпочинку панголіни згортаються в клубок черевною стороною донизу, а кінцівки підвертають під тіло. Вночі вони зайняті пошуком їжі або риють нори. Вони викопують землю передніми лапами, а задніми кінцівками видаляють її з місця розкопок.

фото ящера индийского

Довжина нори на ділянках з пухким ґрунтом може досягати 6 м. Вхідні отвори діаметром близько 30 см зазвичай прикриті брудом. Крім постійних нір є безліч невеликих нірок для короткочасного відпочинку. Свої укриття індійський ящір любить розташовувати поблизу акацій (Acacia) та зизифусу звичайного (Ziziphus).

Під час ходьби тварини підвертають свої великі кігті під підошви стоп і спрямовують їх назад. Спина вигнута, а хвіст тримається паралельно до землі.

Звірята добре переміщуються по деревах, користуючись потужними передніми пазурами, щоб ухопитися за гілки. При пересуванні вниз або вгору стовбуром для підтримки використовується хвіст. Іноді вони стають на задні лапи, щоб краще вивчити околиці.

З метою самозахисту індійські ящери згортаються в кулю, притискаючи кінцівки до її центру. Ороговіла луска надійно захищає в такому положенні від укусів хижаків.

Якщо схопити ящера за хвіст, він звивається в обох напрямах, намагаючись вирватися на свободу. Він також злісно шипить і виділяє жовті виділення з неприємним запахом з анальних залоз.

Індійські панголіни живуть поодинці. Тільки у шлюбний період самці та самки можуть провести кілька днів разом. Іноді утворюються тривалі подружні пари. Самці не беруть участі у вихованні свого потомства, а самки піклуються про своїх дитинчат доти, поки ті не стануть незалежними.

Індійські ящери видають лише шипіння різної гучності та тональності. Вони мітять свою територію за допомогою сечі, залишаючи її на деревах та кущах.

У природних умовах проживання вони практично не мають ворогів. Серйозну небезпеку становлять лише люди та тигри (Panthera tigris).

Харчування

Раціон складається переважно з мурашок і термітів, а також їх яєць та личинок. Невеликою мірою поїдаються жуки, таргани та черв'яки.

Іноді індійський панголін поїдає траву для покращення травлення. Для утворення гастролітів у шлунках періодично заковтуються дрібне каміння, пісок та глина.

Найчастіше тварини шукають корм на поверхні ґрунту, рідше залазять на дерева, щоб поласувати деревними мурашками.

Для розкопування мурашників та термітників вони використовують три середні пазурі на передніх кінцівках.

Комахи, що опинилися зовні, злизуються липкими довгими язиками. Слина ящерів дуже клейка, тому жертви приклеюються до їхніх язиків. Оскільки у них немає зубів, тварини перемелюють їжу в шлунку за допомогою гастролітів і шипів, що ороговіли.

Деякі індійські ящери бувають вибагливими у виборі корму та харчуються лише певними видами комах. Популяції, які мешкають в пакистанській провінції Пенджаб, надають перевагу мурахам-древоточцям (Camponotus compressus і Camponotus confuci). У Шрі-Ланці тварини годуються головним чином мурахами-ткачами (Oecophylla).

На 1000 га можуть прогодуватися від 5 до 15 особин. У локальних популяціях самців зазвичай у півтора рази більше, ніж самок.

Розмноження

Статева зрілість у самок настає в однорічному віці, а у самців у 16-20 місяців. Шлюбний період проходить із липня по жовтень. Самці конкурують один з одним за право на продовження роду. Найсильніші та найспритніші з них пробираються в нори до самок.

Протягом сезону розмноження самки мають 5 естральних циклів тривалістю від 11 до 26 діб. Спарювання відбуваються протягом 3-5 днів.

Вагітність триває від 65 до 70 діб, зрідка понад 80 днів. Пік народжуваності на більшій частині ареалу спостерігається з кінця листопада до грудня, а на північному сході Пакистану з січня до квітня.

фото ящера

Самка народжує у своїй норі від одного, зрідка двох дитинчат вагою 235-400 г і довжиною тіла близько 30 см, з них 12-13 см припадає на хвіст. Вони народжуються з розплющеними очима і вміють повзати відразу після своєї появи на світ. Їхні лусочки м'які, а між ними відсутні волоски.

Потривожена мати скручується в клубок навколо свого дитинчати. За потреби вона може переносити своє потомство, розмістивши його біля основи хвоста.

Молочне харчування триває до 6 місяців. Після його припинення молоді панголіни починають харчуватися комахами.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 51-75 см, а хвоста 33-47 см. Вага 10-16 кг. Самці більші та важчі за самок. У штаті Раджастхан, що знаходиться на північному заході Індії, був спійманий самець вагою понад 32 кг та загальною довжиною тіла 170 см.

Характерною особливістю є наявність лускатого панцира, що покриває верхівку голови, спину, боки, зовнішній бік ніг і хвіст. Він складається з окремих міцних лусочок. Вони забарвлені у жовто-коричневий колір.

Manis crassicaudata

Найменша луска довжиною до 20 мм знаходиться на голові. Найбільша луска розташована на спині та боках. Вона досягає в довжину 65-70 мм, завширшки до 80 мм і важить 7-10 г.

Луска розташована на тілі у 13-15 рядів у кількості від 280 до 305 штук. Хвіст надзвичайно масивний, його діаметр біля основи може становити 30 см.

Між лусочками росте довге тонке світле волосся. Шкіра коричнева, найтемніша на носі.

Вуха та очі маленькі. Райдужна оболонка темна. Довжина язика досягає 42 см. З рота він висовується у середньому на 25 см.

Передні кінцівки трохи довші за задні. Всі лапи п'ятипалі та озброєні вигнутими кігтями. На передній частині стопи середній палець додатково розширений та оснащений широким кігтем для копання. У центрі стоп знаходяться губчасті подушечки.

Тривалість життя індійських ящерів у дикій природі 15-20 років. У неволі вона зазвичай не перевищує 13 років.