Ссавці

Амазонський ламантин, або бразильський ламантин

05.01.2020

Амазонський ламантин, або бразильський ламантин (лат. Trichechus inungius) є одним з 4 представників родини Ламантинові (Trichechidae). На відміну від американського (Trichechus manatus) і африканського ламантина (Trichechus senegalensis) цей ссавець живе виключно в прісноводних водоймах. Його відмінною рисою вважається наявність білого або блідо-рожевого плями на грудях і відсутність рудиментарних нігтів на плавниках.

Амазонский ламантин фото

З кінця XVIII століття до першої чверті XX століття білі переселенці щороку вбивали по 1-2 тисячі тварин. У 1925 році з'явилася мода на вироби з їх шкіри. Тепер мисливці щорічно знищували вже до 10 тисяч амазонських ламантинів, що призвело до різкого зниження їхньої популяції. Зараз вона за найоптимістичнішими оцінками не перевищує 9 тисяч дорослих особин, а тварина отримала охоронний статус виду, що перебуває в уразливому становищі.

Перші заходи по його охороні були зроблені тільки у 1973 році в Перу. Перуанський уряд заборонив полювання та будь-яке комерційне використання цих істот.

Вид вперше описав у 1883 році австрійський натураліст Йоганн Наттерер.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Південній Америці в басейні річки Амазонка. Амазонські ламантини мешкають в Еквадорі, Бразилії Перу, Колумбії та зрідка спостерігаються в Гайані. Крім Амазонки вони зустрічаються в її притоках Пурус, Ріу-Негру, Мадейра, Шінгу і річці Токантінс.

фото амазонского ламантина

Рідше ссавці спостерігаються в озерах, які з'єднуються з великими річками. Їх приваблюють мілководдя або лагуни з густою прибережною рослинністю. Вони категорично уникають солоних і змішаних вод.

Загальна площа ареалу перевищує 7 млн ​​квадратних кілометрів. Розподіл тварин на ньому неоднорідний і зосереджений переважно в зонах затоплюваних лісів, де є багато водних і напівводних рослин.

Поведінка

Бразильський ламантин ніколи не покидає водойми. Він живе в поодинці або невеликими групами, в яких бувають максимум до 8 особин.

Ссавці не мають постійних домашніх ділянок і схильні здійснювати тривалі сезонні міграції. У сезон дощів вони переміщаються в затоплені райони, а протягом сухого сезону повертаються в глибокі водойми, де температура води лежить в діапазоні від 22°С до 30°С.

бразильский ламантин фото

Активність може виявлятися в будь-який час доби. Протягом однієї хвилини тварина виринає до 3-4 разів на поверхню, щоб зробити вдих. За потреби вона здатна залишатися під водою до 14 хвилин.

Амазонський ламантин зазвичай дуже неквапливий. Він подовгу харчується на одному місці, пропливаючи за одну добу часом всього лише 2-3 км. У сприятливий період йому вдається накопичити велику кількість жиру, яка дозволяє пережити посуху. Жирових запасів буває досить, щоб обходитися без їжі протягом 7 місяців.

Тварина повільно рухається у водному середовищі, використовуючи хвіст як рушія. У разі небезпеки вона розвиває швидкість до 8-12 км/год.

У дикій природі у неї мало ворогів. Крім людини вона побоюється лише крокодилів і ягуарів. Його м'ясо їстівне і вживається в їжу місцевим населенням. З жиру готують різні народні зілля.

фото ламантина

Харчування

Основу раціону складають водні рослини. У повсякденному меню переважають кушир (Ceratophyllum), водяний салат (Pistia), пухирчатки (Utricularia), латаття (Nymphaeaceae) і стрілолист (Sagittaria).

фото бразильского ламантина

Бразильські ламантини шукають корм біля самого дна, направивши рило вниз. Траву вони хапають верхньою губою й зрізають її різцями. Через низький вміст в ній поживних речовин їм доводиться годуватися не менше 8 годин на день, з'їдаючи рослинності близько 10% від маси свого тіла.

Дорослі тварини щодня поїдають від 30 до 50 кг корму. Грубу їжу перемелюють моляри (корінні зуби), які ростуть все життя.

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає, як правило, в п'ятирічному віці. Самці стають статевозрілими найчастіше у 10 років. Під час шлюбного періоду вони влаштовують між собою нешкідливі бійки, штовхаючи один одного. Найсильніший з них завойовує право на продовження роду.

У тропічних водах спарювання відбуваються круглий рік, але пік народжуваності припадає на період з лютого по квітень під час паводків. Вагітність триває від 390 до 400 днів.

Самка народжує одне дитинча, двійнята бувають вкрай рідко. Новонароджений важить близько 15 кг, а його довжина становить 70-80 см. Мати одразу ж виштовхує народженого малюка на поверхню води, щоб він зміг дихати.

Trichechus inungius

Годування відбувається водою. Соски у самки перебувають нижче грудних плавців. З третього або четвертого місяця життя малюки починають вживати рослинну їжу на додаток до грудного молока. Лактація триває до 18 місяців.

Між самкою та її дитинчам встановлюється тісний соціальний зв'язок. Він часто катається на її спині й залишається разом з нею близько 2 років.

Самка приносить потомство один раз протягом 3-4 років.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 230-280 см, а вага 360-500 кг. Самці трохи менші й легші за самок. Дуже товста шкіра пофарбована в сірий або сірувато-коричневий колір. В області грудної клітини розташовані білуваті або злегка рожеві плями. Молоді тварини мають темніше забарвлення.

Голова масивна і лише незначно відділена від тулуба. В ході еволюції передні кінцівки перетворилися на плавці. На відміну від дюгонів (Dugong dugon) хвостовий плавник не роздвоєний, а заокруглений.

фото Trichechus inungius

Велика верхня губа розщеплена навпіл. Її зовнішні краї покриті грубою щетиною. Рот направлений вниз. Задні премоляри й моляри мають круглий перетин і позбавлені зубної емалі. У передній частині піднебіння є окостенілі рогові пластинки. Носова кістка відсутня.

Очі розташовані над ніздрями в задній частині голови. Вони дуже маленькі й погано бачать.

Шлунок однокамерний. За ним слідує дванадцятипала кишка і довгий кишечник, де відбувається перетравлювання з'їденої їжі.

Тривалість життя амазонського ламантина близько 30 років.