Ссавці

Земляний вовк

17.03.2017

Земляний вовк (лат. Proteles cristatus) - невеликий хижий ссавець з родини Гієнових (Hyaenidae). Від інших хижаків він відрізняється тим, що не полює на великих тварин, а харчується термітами. За одну ніч ця істота за допомогою свого довгого липкого язика може з'їсти до 250 тисяч комах.

Передні лапи вовка оснащені п'ятьма пальцями, а задні чотирма. Така особливість відображена в латинській назві Proteles, що означає «повний вперед». Інше слово cristatus позначає «забезпечений гребінкою».

Земляной волк фото

У момент небезпеки грива піднімається дибки й візуально збільшує розміри тварини. Довжина гриви становить 7-20 см. Існують дві популяції земляних вовків: одна живе на півдні, а інша на північному сході та сході Африки.

Поведінка

Земляні вовки селяться на відкритих рівнинах і чагарникових хащах, уникаючи гірських районів. Через пристрасть до специфічної їжі вони поселяються переважно там, де зустрічаються терміти родини Hodotermitidae. Ці комахи селяться в місцях з достатком сухої трави, тому вони поширені в саванах, на луках і південноафриканських сільськогосподарських угіддях. Більшу частину року вовки проводять на загальних територіях.

Земляні вовки створюють моногамні пари й мешкають на власних мисливських ділянках. Сімейна пара зі своїм потомством займає територію від 1 до 4 кв. км.

Домашню ділянку мітять і самець, і самка. У них в обох розвинені анальні залози, які виділяють чорну пахучу речовину. Секрет розмазується в вигляді довгих смуг на каменях і стеблах трави. Кожні 20 хвилин подружжя мітить ділянку біля термітника.

 Proteles cristatus

Під час патрулювання своїх угідь через кожні 50 м ставиться чорна смужка. За одну ніч звірята залишають близько 200 таких позначок. Фекалії, відкладені на своїй землі, вони ретельно закопують і засипають піском. На чужій території цього не роблять принципово. Того, хто порушив межі їх володінь, вони будуть переслідувати на відстань до 400 м або до самого кордону мисливських угідь.

Вкрай рідко порушника вдається зловити, і тоді відбувається бійка, супроводжувана неголосним ревом або хриплим гавкотом. Найчастіше порушення кордонів відбувається під час шлюбного періоду. Сім'я вовків займає нори, покинуті дикобразами або трубкозубами, а в разі потреби самостійно риє собі притулок. Іноді вони знаходять його в ущелинах між скель. Теплими літніми днями можуть відпочивати за межами свого лігва.

Тварина веде нічний спосіб життя. Цілий день відпочиває в норі, а з настанням сутінків виходить на полювання.

За ніч в пошуках їжі земляний вовк може пробігти до 12 км.

Коли їжі стає мало, територіальна система порушується, тоді навіть три пари можуть об'єднати свої землі для спільного полювання. Земляні вовки не дуже швидкі бігуни і не можуть перемогти великого хижака у відкритому бою.

Картинка с земляным волком

Перебуваючи в критичній ситуації, вони намагаються обдурити свого супротивника. Вони збільшуються в розмірі й надають собі загрозливий вигляд за допомогою піднятої гриви, потім влаштовують газову атаку, випускаючи на ворога пахучий секрет з анальних залоз.

Харчування

Свою їжу земляні вовки знаходять по звуку або по запаху, що виділяють солдати-терміти, а потім злизують їх липким язиком. Під час трапези розсудливі звірі не руйнують термітник і не знищують всю колонію, даючи можливість комахам відновити свою чисельність. Вони запам'ятовують розташування таких гнізд і періодично до них навідуються.

З настанням сезону дощів або сильних заморозків терміти ховаються, тому доводиться задовольнятися іншими харчами.

До основного раціону додаються інші комахи, личинки, яйця і дрібні пташки. Не зважаючи на мізерне харчування в непогоду, земляні вовки не їдять стерво, хоча можуть виїдати з нього личинок і жуків.

Розмноження

Настання шлюбного періоду залежить від ареалу проживання, але найчастіше відбувається на початку осені або весни. На півдні африканського континенту потомство з'являється на світ в першій половині липня. Самотні самці шукають собі пару на своїй території. Домінантні особини спаровуються з самками сусідів, що нерідко стає причиною конфлікту між ними.

Детёныш земляного волка

Вагітність триває від 89 до 92 днів. На світ з'являються 2-5 дитинчат. Малюки народжуються з розплющеними очима, але абсолютно безпорадними. Вони важать 200-350 г. Перші 6-8 тижнів вовченята проводять в укритті разом зі своїми батьками. Самець до 6 годин може доглядати за ними, поки мати здобуває собі їжу.

Через 3 місяці малюки починають навчатися необхідних навичок полювання, а в віці 4 місяців стають самостійними, хоча часто залишаються з матір'ю до наступного сезону. Статевозрілими вони стають у віці 1,5-2 роки.

Опис

Маса дорослої тварини коливається від 8 до 13 кг, а висота в загривку не перевищує 45-50 см. Його задні кінцівки коротші за задні. На довгій шиї знаходиться морда, що нагадує собачу. Густа шерсть складається з м'якого підшерстя і довгої грубої ості, пофарбована в різні відтінки сірого або коричневого кольору. Її забарвлення нерівномірне.

З боків і на лапах знаходяться чорні поперечні й поздовжні смуги. На спині від потилиці до хвоста росте грива, що переходить в пухнастий чорний хвіст. Передні лапи тварини мають по п'ять пальців, а на задніх їх чотири. У самок є дві пари пахових сосків.

Тривалість життя земляних вовків в природних умовах близько 10 років.