Ссавці

Хоботна собачка Петерса

09.03.2016

Хоботна собачка Петерса (лат. Rhynchocyon petersi) – ссавець з родини Стрибунцеві (Macroscelididae). Стрибунці відрізняються здатністю у хвилини небезпеки пересуватися на задніх лапах стрибками вперед і з боку в бік на зразок тушканчиків, використовуючи хвіст як балансир. В інший час тваринки воліють бігати на четвереньках. Їх також називають рудоплечими хоботними собачками через наявність характерної рудої плями на плечах.

В результаті тривалих багаторічних дискусій вид був віднесений до загону Macroscelidea новоствореної клади Afrotheria, а після генетичних досліджень визнаний дуже далеким родичем слонів. До прийняття цього доленосного рішення стрибунці на більшості мов світу вже називалися слонячими землерийками або слонячими щурами.

Вид був вперше описаний в 1880 році міністром морського флоту Португалії Жозе Вісенте ду Боже і названий на честь німецького зоолога Вільгельма Петерса, який вивчав африканських землерийок.

Опис було зроблено на основі одиничного опудала тварини, надісланого до Лісабонського музею з Занзібару. Довжина його тіла становила 26 см, а хвоста 18,5 см.

Розповсюдження

Нині відомі два підвиди, що мають руде або помаранчеве забарвлення плечей. Помаранчеве забарвлення зустрічається частіше у хоботних собачок, які живуть на континенті, а в острівних популяцій переважає руде.

Хоботковая собачка Петерса фото

Ареал проживання знаходиться в східних регіонах Африки і на прилеглих до них островах. Найбільше тварин живуть на території Кенії й Танзанії в густих прибережних лісах і чагарниках. Невеликі ізольовані популяції зустрічаються також в чагарникових зонах саван.

Поведінка

На одному квадратному кілометрі можуть жити від 19 до 79 хоботних собачок Петерса.

Головною передумовою для їх комфортного існування є наявність густих крон дерев, що майже не пропускають сонячні промені, та рясної листяної підстилки для пошуку корму. Тварина веде наземний спосіб життя.

Активність проявляється протягом світлого часу доби.

Хоботні собачки мають добре розвинені органи почуттів, що дозволяють їм знаходити здобич серед опалого листя в умовах слабкого освітлення і миттєво реагувати на наближення хижаків. При найменшій небезпеці вони намагаються сховатися посеред колючих чагарників.

Улыбка хоботковой собачки Петерса

Собачки живуть сімейними парами або поодинці. Самці й самки захищають володіння тільки від вторгнення представників своєї статі. До протилежної статі зазвичай ставляться толерантно і не виявляють стосовно неї будь-якої агресії. Для денного відпочинку і ночівлі вони будують гнізда з опалого листя.

Раціон складається з різних комах та їх личинок. У Танзанії улюбленими ласощами хоботних собачок є кочові мурашки роду Dorylus.

Розмноження

Розмноження в природних умовах практично не вивчено. Відомо, що вагітність триває близько 40 днів. Самка приносить зазвичай трьох сліпих і голих малюків. Перші чотири тижні вони проводять в гнізді, харчуючись материнським молоком. Мати приходить в гніздо, щоб погодувати дитинчат, тільки один раз на добу. Період між пологами складає приблизно 80 днів, проте в разі смерті потомства він може бути скорочений у 2 рази.

Содержание в домашних условиях хоботковой собачки Петерса

Спроби розмножити хоботних собачок Петерса в неволі увінчалися успіхом тільки на початку XXI століття в зоопарках Філадельфії та Цинциннаті (США). В Європі помилуватися цими створіннями можна в зоопарках Роттердама й Антверпена. У неволі вони доживають до 4 років і 6 місяців. Тривалість життя в дикій природі невідома.

Опис

Довжина тіла коливається від 25,2 до 29 см, а хвоста від 21,8 до 25,2 см. Самці трохи більші за самок. Голова велика. Ніс довгий і нагадує хобот.

Хутро блискуче і м'яке. Забарвлення чорне за винятком рудих плечей, морди і черевця. Задні кінцівки довші за передні. Їх довжина становить 67-83 мм. Довжина вух досягає 31 мм. Хвіст не має волосяного покриву і пофарбований у світло-коричневий або світло-помаранчевий колір. На кінчику хвоста часто є біла плямочка.