Ссавці

Панголін велетенський

07.12.2015

Велетенський панголін (лат. Manis gigantea) в згорнутому стані нагадує величезну ялинову шишку. Коли ця дивна істота розпрямляється, то стає схожою на покритого черепицею динозавра. Часто її називають гігантським ящером. Насправді до рептилій панголіни не мають ніякого стосунку.

Гигантский панголин фото

Це досить рідкісний і милий ссавець, у якого довжина язика більше половини довжини його тіла. Щоб вміло користуватися таким великим знаряддям, тварина має потужну мускулатуру. М'язи, що керують язиком, проходять уздовж всього хребта і кріпляться до нього біля основи хвоста.

Назва тварини походить від малайського слова peng-goling («той, хто звертається в кулю»).

Вона належить до родини Панголінові (Pholidota), що є реліктовою групою ссавців. Для її представників є характерною заміна волосяного покриву кератиновою лускою.

Ночная прогулка гигантского панголина

Панголіни були широко поширені на нашій планеті 5-10 млн років тому, а їх предки з'явилися приблизно на 40 млн років раніше. Після льодовикового періоду більшість їх видів вимерли, а вціліли тільки вісім. Чотири з них мешкають в Африці та стільки ж в Південно-Східній Азії.

Найбільшим є гігантський ящір, що досягає в довжину 1,6 м і важить до 33 кг. В порівнянні з вимерлим видом Manis palaeojavanica він не здається таким вже великим. Довжина доісторичного гіганта становила 2,5 м, а вага можливо перевищувала 100 кг.

Розповсюдження

Нині велетенський панголін мешкає в Західній і Центральній Африці. Західноафриканська популяція займає територію від південних районів Сенегалу до Гани на сході. Вона відокремлена від центральноафриканської популяції, яка поширена від східного берега річки Санага в Камеруні до західних регіонів Кенії, Танзанії та півночі Анголи.

Тварини пристосувалися до життя в різних кліматичних умовах. Їх можна зустріти як в дощових тропічних лісах, так і в саванах або напівпустелях.

Поведінка

Панголіни найчастіше селяться на рівнинній місцевості, де є поблизу водойма і велика кількість комах, що становлять основу їх раціону. Вони ведуть нічний поодинокий спосіб життя. З початком сутінків звірі залишають свої укриття і виходять на пошуки улюблених термітів і мурах.

Від палючої спеки й хижаків велетенські панголіни ховаються в самостійно виритих норах, розташованих на глибині до 5 м під землею і довжиною 30-40 м. Діаметр тунелів становить 50-60 см. Тварина вміє плавати, а в разі необхідності пересуватися на задніх лапах і лазити по деревах.

Картинка с гигантским панголином

Особливо ледачі створіння просто сплять в густих чагарниках, під поваленими деревами або в норах інших звіряток. Це не заважає їм помітити чужі володіння виділеннями анальних залоз і надалі вважати їх власними угіддями. Хазяйновиті та працьовиті тваринки роблять кілька входів до власної оселі і навіть будують персональний туалет для відходів своєї життєдіяльності.

Великі кігті заважають ходьбі, тому звір за ніч встигає пройти не більше 5 км. Через свою малу мобільність панголіни можуть годуватися на одній і тій же домашній ділянці до двох років підряд.

Між собою вони обмінюються інформацією в основному за допомогою запахів. Дуже сильно розвинений нюх дозволяє виявляти здобич і родичів на великій відстані. При виявленні одноплемінників тварина виділяє секрет і інформує про свої права на довколишні землі.

Анальні залози особливо добре розвинені у самців. Завдяки тільки одному аромату конкуренти отримують повну інформацію про його власника і, зробивши відповідні висновки щодо своїх фізичних можливостей, уникають зайвих зіткнень.

Харчування

Зубів у ссавця немає, тому за допомогою довгого язика комахи відразу потрапляють у шлунок, де подрібнюються завдяки наявності м'язистих стінок і заковтнутих під час полювання піску і дрібних камінців. Термітники і мурашники тварина розриває міцними довгими кігтями, потім вставляє в утворений отвір витягнуту морду, хапаючи комах довгим язиком.

Гигантский панголин в поиске пищи

Протягом ночі велетенський панголін відвідує до 20 домівок комах. Біля кожної він затримується лише декілька хвилин, не завдаючи їм особливої шкоди. Гострі кігті дозволяють добувати комах і з-під кори старих дерев.

Протягом сухого сезону гігантський ящір може впадати в літню сплячку, використовуючи для підтримки організму раніше запасені резерви жиру.

Розмноження

Через скритний спосіб життя панголінів перевірених фактів про їх розмноження в дикій природі відомо небагато. Вагітність триває близько 5 місяців. Самка приносить одного малюка. Дитинчата найчастіше з'являються на світ в період з вересня по жовтень.

Довжина тіла новонародженого становить 45 см, а вага близько 500 г. Він досить добре розвинений і є мініатюрною копією дорослих особин. У нього розплющені очі і вже є м'які рожеві лусочки. Через кілька днів вони стають твердими.

Хвости у малюків дуже гнучкі та рухливі. Ними та лапками вони чіпляються за хвіст матусі, використовуючи її як транспортний засіб. Ходити дитинчата відразу після народження не вміють, але досить спритно повзають на животі.

Тверду їжу малюки вперше пробують у тримісячному віці. До цього часу у них починають працювати анальні залози, що виділяють сильний аромат гнилої капусти. За допомогою хімічної зброї вони можуть самі захистити себе, відлякуючи багатьох хижаків.

Найнебезпечнішими для них ворогами є пітони, крокодили і леопарди. Дитинча залишається з матір'ю до появи на світ наступного малюка, після чого відправляються на пошуки свого власного місця під сонцем.

Опис

Самці трохи більші за самок. Довжина їх тіла в середньому становить 130-140 см, а у самок на 20-30 см менше. Все тіло вкрите великими та товстими лусочками.

Довжина широкого і потужного хвоста близько 50-70 см. Він використовується як балансир під час ходьби та для самозахисту. Морда довга і витягнута.

Внешний вид гигантского панголина

Забарвлення варіюється від сіро-коричневого до жовто-коричневого. На черевці ростуть короткі й прямі світлі волосини, що покривають жовтувату або рожеву шкіру. Очі маленькі, з темними зіницями, вкриті густими віями. Кігті на передніх лапах вигнуті й довші, ніж на задніх.

М'ясо гігантських ящерів користується популярністю у африканських гурманів, хоча полювання на них у багатьох країнах заборонене. Не зважаючи на чинні заборони, його активно продають місцеві торговці. У 2004 році під час одного тільки офіційного рейду поліції на 5 ринках Габону було вилучено понад 5 т м'яса. З Африки панголіни нелегально вивозяться до Південно-Східної Азії, де використовуються для приготування ліків традиційної китайської медицини.

Тривалість життя велетенського панголіна в природних умовах невідома. Імовірно вона не перевищує 20 років.