Ссавці

Качкодзьоб

25.08.2014

Качкодзьоб (лат. Ornithorhynchus anatinus) – однопрохідний яйцекладний ссавець, що веде водний спосіб життя. Дотепер тільки він один вцілів з усієї родини Качкодзьобових (Ornithorhynchidae). Ця дивна істота має дзьоб, несе яйця і водночас вигодовує своїх дитинчат молоком. Кишківник і сечостатевий синус у нього не виходять назовні окремими проходами як в інших ссавців, а впадають в клоаку.

Утконос

Така будова робить качкодзьобів близькими до рептилій, земноводних і птахів. Генетично вони також ближче до плазунів і можуть виробляти смертельну для інших дрібних ссавців отруту.

Качкодзьоби з'явилися на нашій планеті приблизно 95 млн років тому. Поки немає жодної серйозної наукової теорії, яка б ґрунтовно пояснювала їх походження. Поширена гіпотеза, що вони є найдавнішою перехідною ланкою від динозаврів до ссавців.

Австралійські аборигени впевнені, що вони є гібридом качок і бобрових щурів (Hydromys chrysogaster).

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Східній і Південно-Східній Австралії. Він простягається широкою смугою вздовж узбережжя на території штатів Квінсленд, Новий Південний Уельс і Вікторія. Качкодзьоби мешкають також на Тасманії. Вони були завезені на острів Кенгуру, де успішно акліматизувалися.

Тварини населяють невеликі річки, струмки й озера з чистою водою. Вони селяться переважно в низинах посеред дощових тропічних лісів. Північна межа ареалу проходить через півострів Кейп-Йорк.

Утконос фото

В Австралійських Альпах качкодзьоби зустрічаються на висотах до 1200 м над рівнем моря. Вони не водяться в Південній Австралії та в басейні Мюррея-Дарлінга, де в останні роки відбулося суттєве погіршення якості водних ресурсів.

Даний вид в Австралії знаходиться під охороною держави. Раніше на качкодзьобів полювали заради їхнього хутра, тому вони були на межі вимирання. Зараз полювання на них і вивезення за межі австралійського континенту категорично заборонені. Тільки в 1947 році влада дозволила вивести пару звірят до США. Через 10 років ці тваринки померли, не залишивши після себе потомства.

Вид вперше описав у 1799 році англійський натураліст Джордж Шоу.

Фото утконоса

Поведінка

Качкодзьоби мешкають на берегах прісних водойм. Помітити їх досить непросто. На поверхні води уважний спостерігач може побачити тільки краєчок дзьоба, блискучу спину або голову.

Вдень тварини відпочивають у своїх підземних сховищах, а з настанням сутінків виходять на полювання. Взимку і в похмуру погоду вони можуть полювати у світлий час доби.

Звірятко само викопує собі нору. Вхід в неї воно приховує дуже ретельно, тому побачити його практично неможливо. Зазвичай укриття одиноких самців знаходяться на глибині до 1 м від поверхні води. У такій норі легко пережити літню спеку до 40°С і "зимову холоднечу" нижче 15°С. Влітку в норі температура підтримується близько 18°С, а взимку її середнє значення становить 14°С.

Домашня ділянка дорослої особини розташовується уздовж берега і тягнеться на 3-7 км. Мисливські володіння одного самця охоплюють ділянки 3-4 самок.

Температура тіла качкодзьоба нижча, ніж в інших ссавців. Вона становить 31,6°-32,6°С. Завдяки терморегуляції тварина здатна перебувати в холодній воді при температурі близько 5°С, а на повітрі від 0° до 30°С. При несприятливих зовнішніх умовах вона може впадати в стан торпору або зимової сплячки.

Картинка с утконосом

Качкодзьоби прекрасно плавають і проводять багато часу в воді в пошуках їжі. Вони пересуваються у водному середовищі, чергуючи рух передніх кінцівок. Задні ноги притискаються до тулуба і разом з хвостом виконують функцію керма.

Головними природними ворогами є змії, орли, яструби, сови, варани та крокодили. Меншою мірою небезпеку становлять лисиці, завезені до Австралії з Європи.

Харчування

Харчуються качкодзьоби протягом всієї ночі, але пік активності припадає на вечірні години та перед самим світанком. Раціон у них дуже багатий і складається з пуголовків, молюсків, дрібних ракоподібних і водяних комах. Під водою вони переміщаються з закритими очима. Полювати їм допомагає дуже чуйний дзьоб, оснащений електрорецепторами. Вони здатні сприймати навіть дуже слабкі електричні сигнали живих істот.

Утконос интересные факты

Уздовж нижньої щелепи розташовуються вузькі канали, покриті тонкими роговими пластинками. Такий дзьоб дозволяє ссавцю проціджувати видобутий корм. Зуби відсутні.

Звірятко кожні 30-40 секунд з'являється над водою, щоб поповнити свої запаси повітря. Корм воно знаходить на глибині близько 1,2 м, але при необхідності може занурюватися до 7 м.

Наповнивши защічні мішки їжею, тварина вибирається на берег, щоб поїсти. За допомогою двох щелепних рогових пластинок і двох зубів на поверхні язика вона ретельно перетирає їжу.

Отрута качкодзьоба

У молодих особин на задніх кінцівках утворюються зачатки рогових шпор. У однорічних самок вони зникають, а у самців ростуть далі, виростаючи до 12-15 мм. До них зі стегнової залози надходить отруйний секрет, який в змозі вбити невеликого ссавця або птаха.

Для людини отрута не є небезпечною, але при потраплянні всередину організму завдає страшного болю.

Біль може тривати від одного тижня до декількох місяців. У постраждалих спостерігається гіпералгезія, що виявляється в аномально високій чутливості до больових подразників.

Яд утконоса

Імовірно отрута, що виробляється самцями, використовуються для встановлення домінантності в сезон розмноження. Немає перевірених відомостей про те, як вона впливає на організм качкодзьобів.

Розмноження

Самки приносять потомство один раз протягом двох років. Шлюбний період триває з липня по жовтень. В цей час шпори самців на задніх кінцівках розпухають від отрути, а самі вони стають надзвичайно агресивними й постійно б'ються між собою.

Під час залицяння самці виконують перед самками вельми складні хореографічні композиції у водному середовищі. Парування качкодзьобів проходить у воді. По його закінченні партнери негайно розлучаються.

Размножение утконоса

Запліднена самка викопує містку гніздову камеру і вистилає її листям і травою. Вагітність триває 3 тижні. Самка відкладає 1-3 яйця довжиною близько 17 мм і 15 мм в діаметрі. Оболонка яєць за структурою нагадує пергамент. Матуся насиджує кладку протягом 10-12 днів.

Дитинчата вилуплюються з яєць сліпими та безпорадними. Довжина їх тіла не перевищує 35 мм. Малюки відкривають очі приблизно на третьому місяці. Молочне годування триває 4 місяці.

Соски у матері відсутні. Дві молочні залози відкриті розширеними порами. Малюки не смокчуть, а злизують молоко, яке капає з залоз.

У молодих особин є молочні зуби. У верхній щелепі є 12 зубів, а в нижній 22. З віком вони зникають і замінюються роговими пластинами. Вперше зі свого гнізда малюки виходять в січні-березні у віці 17-18 тижнів. До цього терміну вони виростають до 40 см в довжину і практично готові до самостійного існування.

Статева зрілість настає у віці близько 2 років.

Опис

Довжина тіла самців досягає 45-60 см, а самок 39-55 см. Висота в загривку близько 15 см. Особи чоловічої статі важать від 1 до 2,4 кг, а жіночої від 0,7 до 1,6 кг. Все тіло покрите густим хутром з довгим остьовим волоссям і м'яким хвилястим підшерстям.

Ornithorhynchus anatinus

Домінантне забарвлення буре. Спинка, боки, лапи та хвіст темно-бурі, а черевце світло-сіре або жовтувате. Очі й вуха відкриваються через отвори, які під водою щільно закриваються.

Плоский хвіст використовується як кермо і служить для запасу жиру. Лапи дуже короткі. На кожній лапі по 5 пальців, озброєних гострими кігтями. Вони з'єднані між собою плавальними перетинками.

Дзьоб широкий і плоский, зовні дуже нагадує качиний. Нижню щелепу облямовують рогові пластини, що використовуються для перетирання їжі.

Тривалість життя в природних умовах точно невідома. У неволі качкодзьоби доживають до 17 років.