Ссавці

Смугаста гієна

12.01.2019

Смугаста гієна (лат. Hyaena hyaena) – один з чотирьох уцілілих представників родини Гієнових (Hyaenidae) і який мешкає за межами Африки. Вона відноситься до числа видів, визнаних Міжнародним союзом охорони природи близькими до загрозливого стану. Загальна чисельність популяції оцінюється в 5-14 тисяч особин. У більшості регіонів ареалу тварина зустрічається дуже рідко.

Полосатая гиена фото

У Стародавньому Єгипті смугастих гієн приручали і використовували для полювання на дрібну дичину, а також відгодовували та вживали в їжу. Про це свідчать фрески на гробниці знатного давньоєгипетського вельможі Мерерука, знайденої в селищі Саккара в 30 км на південь від Каїра.

Цей ссавець має розвинений інтелект і порівняно легко піддається дресурі при врахуванні його психофізіологічних особливостей. Серед багатьох народів він користується поганою славою і вважається породженням нечистої сили.

В Індії язик смугастої гієни цінується як ефективний засіб проти пухлин, а жир використовується для лікування ревматизму. В Афганістані з різних частин її тіла виготовляють амулети.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Північній і Східній Африці, Західній і Центральній Азії, а також на індійському субконтиненті. Смугаста гієна зустрічається на відкритих місцевостях з сухим або напівсухим кліматом і порослих негустими чагарниками. Вона уникає лісових масивів і пустель, хоча є невеликі ізольовані популяції в центральних регіонах Сахари і Аравійського півострова.

В Ізраїлі та Алжирі тварина часто спостерігається поблизу населених пунктів. Вона не боїться людей і, бувши спійманою в ранньому віці, легко приручається.

У Пакистані вона була помічена на висотах до 3300 м, а на Ефіопському нагір'ї до 2200 м над рівнем моря, хоча в цілому частіше для свого місцеперебування вибирає низини.

Нині відомо 5 підвидів. Номінативний підвид розповсюджений в Індії. На півночі Африки мешкає H.h. barbara, який більший за всіх інших одноплемінників.

Фото полосатой гиены

Поведінка

Смугасті гієни полюбляють теплий клімат і уникають регіонів, де холодна пора року триває понад 80 діб. Їх немає також в місцевостях, де буває зниження температури повітря нижче -15 ° С. Перевага віддається напівпустелям і чагарниковим саванам.

Щільність популяції дуже низька. Вона не перевищує 2-3 дорослих тварин на 100 квадратних кілометрів.

Активність проявляється вночі. Під час дощів і за похмурої погоди звірі можуть виходити на годівлю рано вранці та в післяобідній час ближче до вечора. Вдень вони відпочивають в підземних сховищах, ущелинах скель або в самостійно виритих норах з вхідним діаметром близько 70 см і довжиною до 5 м.

Соціальні відносини досить різноманітні. Представники даного виду можуть жити парами або невеликими сімейними групами, але часто ведуть поодинокий спосіб життя. У Кенії самки дотримуються поліандрії, проживаючи на одній домашній ділянці з двома або трьома самцями. Представниці жіночої статі, як правило, агресивно реагують на собі подібних.

Площа мисливських угідь однієї особини в незалежності від статі коливається від 44 до 82 кв. км. Власники мітять їх межі секретом анальних залоз. Він має жовтуватий або бежевий колір і наноситься на камені або стовбури дерев.

Гиена полосатая фото

При зустрічі з агресивно налаштованими родичами розлючений звір гарчить, піднімає хвіст і шерсть на спині, щоб налякати супротивника своїми розмірами. Якщо справа доходить до бійки, то дуелянти намагаються вкусити опонента у горло і ноги. Переможений висловлює своє прохання про помилування опущеними хвостом і головою, притискаючись всім тілом до землі.

Коли сходяться разом члени однієї групи, то вони демонструють свою прихильність обнюхуванням анальних залоз і вилизуванням спину один одному, тримаючи хвіст в піднятому положенні. Зустріч проходить безшумно, тварини видають мало звуків, обмежуючись слабким вереском. Характерний для плямистої гієни (Crocuta crocuta) ідіотський сміх в їх арсеналі відсутній.

Харчування

У раціоні смугастих гієн переважає стерво. Вони поїдають трупи або задовольняються залишками трапези інших хижаків. Вони з'їдають не тільки м'ясо, але і розгризають своїми могутніми щелепами кістки, копита і роги. Трупи знаходять за запахом завдяки сильно розвиненому нюху.

При вдалому збігу обставин падальники ласують пташиними яйцями та полюють на птахів, рептилій, гризунів і навіть комах. До меню входять фрукти і овочі. У прибережних районах гієни годуються викинутою на берег рибою або морськими ссавцями. Поблизу людських осель вони охоче риються в сміттєвих купах і ласують харчовими відходами.

У пошуках їжі звірі кожного дня долають відстань від 7 до 27 км.

Смугасті гієни в змозі пити солону воду, але намагаються задовольняти спрагу фініками або оливками. Щоб позбавитися зайвої конкуренції, вони часто зносять знайдене стерво до своїх укриттів.

Розмноження

Hyaena hyaena розмножується цілий рік без прив'язки до якого-небудь сезону. Самці і самки зазвичай спаровуються з багатьма партнерами. Статева зрілість настає у віці 24-36 місяців, але особини чоловічої статі приступають до розмноження пізніше, коли їм вдасться зайняти домінантну позицію.

Фото гиены полосатой

Вагітність триває близько 90 днів. Самка приносить в норі від 2 до 6 сліпих і глухих цуценят. При народженні вони покриті коричневим хутром і важать 600-700 г. Очі розплющуються в віці 5-9 днів.

Двотижневі малюки вперше виходять зі свого лігва і знайомляться з навколишнім світом.

У місячному віці вони починають посилено гратися і переходити на тверду їжу. Молочне годування триває до 2 місяців.

У їх вихованні беруть посильну участь інші члени групи. Така турбота спостерігається близько року. Самці схильні проявляти батьківські почуття до молодого покоління і толерантно ставитися до їх дитячих витівок.

Опис

Довжина тіла 65-90 см, а хвоста 25-33 см. Вага 26-41 кг. Висота в загривку 66-75 см. Самки трохи легші за самців. Статевий диморфізм в розмірах відсутній.

Волосяний покрив довгий, волохатий. На плечах сіра або жовто-сіра грива досягає довжини до 20 см. Вона простягається від вух уздовж всієї спини. Хвіст густий і пухнастий.

Картинка с полосатой гиеной

Область голови і морди чорна. Вуха дуже довгі, загострені та стоячі. Основний фон забарвлення варіюється від світло-сірого до жовтувато-сірого, з боків проходять від п'яти до дев'яти чорних поперечних смуг. На ногах є безліч темних смужок.

Передні кінцівки довші за задні. На лапах по 4 пальці. Вони озброєні тупими кігтями, що не втягуються.

Тривалість життя смугастої гієни близько 20 років.