Ссавці

Тупая звичайна

27.11.2018

Тупая звичайна (лат. Tupaia glis) належить до родини Тупаєві (Tupaiidae). На початку ХХ століття завдяки зовнішній схожості її зараховували до ряду Тенрекоподібні (Afrosoricida), а пізніше до Слонових землерийок (Macroscelididae), що мешкають на африканському континенті.

У 1920-ті роки дослідники виявили особливості будови мускулатури, очей, черепа і головного мозку цього дрібного плацентарного ссавця, які вказували на його спорідненість з приматами.

Тупайя обыкновенная фото

Після тривалих дискусій в 1972 році систематикам вдалося прийти до деякого консенсусу. Було вирішено віднести дивного звіра до окремого ряду Тупаї (Scandentia). Його малайську назву tupai ввів в науковий обіг сер Томас Стемфорд Раффлз, засновник сучасного Сінгапуру.

Вид вперше описали в 1820 році французькі натуралісти П'єр-Медар Діар і Альфред Дювасель.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Південно-Східній Азії. Він розташований на південь від 10-ї паралелі північної широти на території Таїланду, Індонезії, Малайського півострова і прилеглих до нього островів аж до Сінгапуру.

Найбільші популяції мешкають на островах Суматра, Калімантан, Ява, Борнео, Бату, Банку, Ріау, ​​Пулау Лінгга і Анамбас.

Тупая звичайна зустрічається як в низинних місцевостях, так і на високогір'ях на висотах до 1420 м над рівнем моря. Вона населяє тропічні дощові ліси, нерідко селиться на фермерських плантаціях і в садах поблизу людського житла.

Загальна площа займаного ареалу перевищує 273 тисячі кв. км.

Фото тупайи обыкновенной

Поведінка

Тупаї ведуть денний спосіб життя. Вони проводять приблизно однакову кількість часу як на верхівках дерев, так і на поверхні землі, риючись в опалому листі в пошуках поживи. Вночі сплять в дуплах дерев або в гніздах під їх коренями.

У кожної дорослої тварини є власна домашня ділянка площею від 8000 до 10000 кв. м. На одному квадратному кілометрі мешкають від 2 до 12 особин. Ділянки самців більші ніж у самок. Їх межі мітяться за допомогою сечі, фекалій і спеціальних залоз, розташованих на грудях і на нижній частині тіла.

Мітки мають сильний специфічний запах і тримаються на протязі декількох днів.

Тваринки агресивно налаштовані стосовно представників своєї статі і негайно нападають на них, намагаючись прогнати зі своїх угідь. У неволі сусідство одностатевих істот в одній клітці невідворотно призводить до загибелі слабкіших особин. Навіть тривалий візуальний контакт з домінантними тваринами викликає у них сильний стрес, який здатен стати причиною смерті.

Між собою тупаї звичайні спілкуються за допомогою різних звуків, що нагадують клацання, крики, писк, свист і щебетання. Агресія виражається характерним вереском.

Основу раціону складають комахи, фрукти, горіхи, молоде листя та насіння різних рослин. Під час годівлі звірятко тримає корм в передніх лапках. Інколи воно може ласувати іншими дрібними ссавцями, амфібіями, кільчастими червами (Annelida) і членистоногими (Arthropoda).

Головними природними ворогами є хижі птахи та змії. Найбільшу небезпеку становлять жовтогруді куниці (Martes flavigula), зелені полози (Gonyosoma oxycephalum) і храмові гадюки Ваглера (Trimeresurus wagleri).

Картинка с тупайей обыкновенной

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 3 місяців. У дикій природі звичайні тупаї зазвичай створюють моногамні сім'ї, а в зоопарках більше тяжіють до полігамії.

Тварини можуть розмножуватися круглий рік, але спарювання частіше відбуваються з лютого по червень і з серпня по листопад. Зустріч партнерів супроводжується гучним криком. Вони пронизливо верещать і облизують один одному мордочки з виділенням слини. Такий ритуал нерідко триває близько години. Подружжя постійно перебуває разом і спить, згорнувшись в один клубок.

Гніздо звірята будують зазвичай в порожніх пагонах бамбука або в лежачих стовбурах дерев. Зсередини вони вистилають його м'якими фрагментами рослин.

Вагітність триває 40-52 днів. Самка народжує 1-3 голих, сліпих і глухих малюків. Як правило, переважають двійні. Народжені дитинчата важать 10-13 м Вони харчуються дуже жирним і багатим на білок материнським молоком близько 4-5 тижнів.

Мати годує їх кожні 48 годин по 10-15 хвилин, не проявляючи про них будь-якої іншої турботи. Очі у них розплющуються у віці 3 тижнів.

Фото обыкновенной тупайи

Малюки у віці 35-37 днів за допомогою батьків перебираються до нового гнізда, де залишаються ще пару місяців. Статевозрілі нащадки безжалісно виганяються з батьківської ділянки.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 12-18 см, хвоста 14-17 см. Вага 100-300 г. Зовні тварина нагадує білку (Sciurus) з витягнутою мордочкою, але відрізняється від неї відсутністю вібрисів. Статевий диморфізм відсутній.

Фото Tupaia glis

Густе хутро на спині забарвлене у темно-коричневий колір і оранжево-рудий на животі. Забарвлення має регіональні різновиди. В області плечей проходить бліда смуга.

Пальці на передніх і задніх лапах озброєні гострими довгими кігтями, що використовуються для лазіння по деревах. Середніх розмірів очі розташовані з боків голови. Вуха маленькі. Будова зубів така ж сама як у комахоїдних ссавців.

Тупая звичайна в природних умовах живе 2-3 роки. У неволі тривалість життя при дбайливому догляді досягає 6-8 років.