Ссавці

Дюгонь звичайний

31.07.2018

Дюгонь звичайний (лат. Dugong dugon) відноситься до родини Дюгоневі (Dugongidae). Він є одним з п'яти представників ряду Сирени (Sirenia). Морська корова, його найближча родичка, була повністю знищена у другій половині XVIII століття. Уцілілими залишилися тільки 4 види ламантинів (Trichechus).

Дюгонь обыкновенный

Назва походить від малайського слова duyong, яке перекладається на українську мову як «пані моря». У науковий обіг його вперше ввів в 1765 році французький натураліст Жорж-Луї Леклерк, граф де Бюффон. Натураліст був вражений зовнішністю екзотичної тварини, описаної 14 років раніше офіцером Голландської Ост-Індської компанії Ернстом Крістофом Бархевіцем у своїх спогадах про відвідини індонезійського острова Лети, розташованого на Молуккському архіпелазі.

Науковий опис цього ссавця було зроблено в 1776 році німецьким зоологом Філіпом-Людвігом-Стацієм Мюллером як доповнення до роботи Карла Ліннея Systema Naturae.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює простір Індо-Тихоокеанської області від Східної Африки до острова Вануату. Він знаходиться у тропічному і субтропічному поясі між 26° північної і 27° південної широти.

Дюгоні спостерігаються невеликими групами біля узбережжя 48 країн. Тільки біля берегів Західної Австралії, переважно в затоці Шарк, їх популяція досить численна і досягає 10000 особин. Крім неї вони поширені біля Нової Каледонії, Маршаллових і Соломонових островів.

Дюгонь обыкновенный фото

У XVII столітті на них велося активне полювання біля берегів Мавританії. У першій половині ХХ століття їх часто бачили біля узбережжя Кенії, Мадагаскару, Індії, Тайваню, Філіппін, Нової Гвінеї та Каролінських островів, а також в Червоному морі.

Найбільші популяції мешкають близ австралійського узбережжя і в Перській затоці. Їх загальна чисельність відповідно оцінюється в 60 і 7 тисяч тварин.

Поведінка

Дюгоні є переконаними вегетаріанцями. Вони харчуються переважно різними видами морських трав. Перевага надається рослинам з низьким вмістом волокон і великою кількістю азоту. Улюбленими ласощами вважаються багаторічні трави Cymodocea serrulata, Cymodocea isoetifolia, Halodule uninervis і Halophila ovalis з родини Цимодоціївих (Cymodoceaceae).

Повсякденне меню залежить від доступності наявної рослинності, тому ссавець не відрізняється вередливістю в їжі. Їсть він майже цілий день, з'їдаючи за добу від 8% до 15% від маси свого тіла. Його шлунок вміщує до 24 кг корму. Досліджені тварини завжди мали повністю заповнені органи шлунково-кишкового тракту.

Фото дюгоня обыкновенного

Природних ворогів завдяки великим розмірам у дюгонів практично немає. Серйозну небезпеку для них становлять тільки тигрові акули (Galeocerdo cuvier) і косатки (Ornicus orca).

Найчастіше дюгоні звичайні спостерігаються в безпосередній близькості до берега на глибині 3-4 м. У лагунах, річках і затоках вони з'являються головним чином під час морських припливів. Вони не схильні до тривалих подорожей, пересуваються дуже повільно і змінюють своє місце розташування тільки після збіднення локальних пасовищ.

Під водою дюгоні здатні перебувати від 2 до 8 хвилин. Для дихання вони злегка піднімають над водою верхню частину голови з ніздрями.

Добровільно водне середовище вони ніколи не залишають, тому що не пристосовані для існування на суходолі. У морі пливуть із середньою швидкістю близько 10 км/год, подвоюючи її виключно в екстремальних ситуаціях.

Живуть зазвичай малими стадами до 6 особин або поодинці. Як правило, це сімейні групи, що складаються з самця, самки та їх потомства. У 1967 році зоологами були зафіксовані стада з кількох сотень тварин біля східного узбережжя Австралії та у водах Сомалі.

Картинка с дюгонем обыкновенным

Між собою вони обмінюються інформацією за допомогою схожих на щебетання, свист або трелі звуків низької частоти у діапазоні 3-8 кГц. Спілкування найбільш інтенсивно відбувається в ранкові години. Багатьом людям така комунікація нагадує бекання вівці.

Члени групи сильно прив'язані один до одного. Якщо один з них буває спійманим, то інші пливуть за ним, стаючи легкою здобиччю мисливців. Допитливі ссавці часто демонструють зацікавленість до людей. Підпливають до них дуже близько і влаштовують спільні ігри. Задовольнивши цікавість, гіганти зигзагоподібно відпливають вдалину.

Розмноження

Шлюбний період може тривати з травня по жовтень. Домінантні самці наполегливо закликають самок звуковими сигналами. Близько двох третин їх товаришів пильно спостерігають за тим, що відбувається, і набираються життєвої мудрості, не втручаючись в сам процес.

Крім криків кавалери приваблюють подруг характерними рухами, що нагадують тренування черевного преса у шанувальників фітнесу. Така поведінка не властива іншим морським ссавцям.

Самка народжує вперше у віці від 10 до 17 років, коли довжина її тіла перевищить 230 см. Перерва між пологами складає 3-7 років. Вагітність триває 13-14 місяців.

На світ з'являється одне дитинча розміром близько 95 см і вагою до 20 кг. Двійнята бувають вкрай рідко.

Пологи відбуваються під водою. Мати одразу ж після їх закінчення виринає на поверхню, щоб малюк зміг зробити свій перший вдих.

Дюгонь обыкновенный на картинке

Під час годування матуся пливе на спині, поклавши дитинча зверху собі на живіт і полегшивши йому доступ до молочних залоз. Часто вона підтримує його передніми кінцівками. Молочне годування триває до 14-18 місяців, хоча малюки потроху їдять траву вже незабаром після свого народження.

У самок сильно розвинений материнський інстинкт. Вони із задоволенням годинами катають дітлахів на своїх спинах і постійно спостерігають за ними.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 200-300 см. Максимальна документально підтверджена довжина становила 330 см, а вага 400 кг. Статевий диморфізм виражається в більших розмірах самок.

Dugong dugon фото

Гладка коричнево-чорна або сірувато-темна шкіра покрита короткими тактильними волосинками з інтервалом у 2-3 см. Вони виконують функцію органів дотику. Шия практично відсутня, малорухлива маленька голова з'єднана з тулубом веретеноподібної форми. На кінці тулуба знаходиться горизонтальний плавник з двома глибокими виїмками.

Передні кінцівки в ході еволюції трансформувалися в невеликі ласти по 35-45 см. Шкіра товста, товщиною до 2,5 см. Морда закінчується великими м'ясистими губами. На нижній губі є ороговілі ділянки, що полегшують поїдання рослинної їжі.

Тривалість життя в дикій природі 20-30 років. У неволі дюгонь звичайний доживає до 50 років.