Ссавці

Африканський ламантин

28.03.2018

Африканський ламантин (лат. Trichechus senegalensis) від американського ламантина відрізняється чорно-сірим кольором шкіри. Цей великий водний ссавець належить до родини Ламантинові (Trichechus).

Африканский ламантин фото

Імовірно його предки, що жили в Південній Америці, під час епохи пліоцену або плейстоцену змогли подолати Атлантичний океан і дістатися узбережжя Африки. Ця подія могла статися 5-2 млн років тому.

Розповсюдження

Африканський ламантин поширений біля узбережжя Західної Африки в зонах тропічного і субтропічного клімату. Він зустрічається на території Мавританії, Сенегалу, Гамбії, Гвінеї-Бісау, Гвінеї, Сьєрра-Леоне, Ліберії, Кот-д'Івуару, Гани, Того, Беніну, Нігерії, Камеруну, Екваторіальної Гвінеї, Конго, Габону, Анголи, Малі, Нігеру, Чаду і Буркіна-Фасо.

Тварини селяться в річках, озерах, мангрових хащах, лагунах, бухтах та інших водоймах, розташованих в річкових дельтах. Вони можуть жити як в солоних і прісних, так і в змішаних водах, де температура не опускається нижче 18° С. Під час посухи ламантини залишають мілководдя і відпливають в більш глибокі водойми.

Аквалангист с африканским ламантином

Північна межа ареалу проходить по річці Сенегал, а південна по річці Кванза в Анголі. Ссавці часто мігрують вгору за течією до тих пір, поки на їх шляху не зустрінуться непереборні водоспади. У сухий сезон вони затримуються у великих озерах, наприклад, Лері і Трені на території Чаду.

Внаслідок будівництва греблі на річці Вольта утворилося однойменне озеро, в якому одна з популяцій африканських ламантинів виявилася ізольованою від моря. Друга подібна популяція знаходиться у внутрішній зоні дельти Нігеру у 2000 км від океану. Така ж доля спіткала тварин в річках Логон і Шарі, що протікають в Чаді і Камеруні.

У морських районах ламантини мігрують переважно на мілководді поблизу мангрових лісів. Їх можна так само спостерігати біля архіпелагу Біжагош, розташованого в 75 км від узбережжя Гвінея-Бісау.

Перший науковий опис цього виду було зроблено в 1795 році німецьким натуралістом Генріхом Лінком. Підвидів на даний момент не виявлено. Тварини, що живуть в різних регіонах, не мають явних відмінностей в морфології та генетиці.

Поведінка

Африканські ламантини ведуть поодинокий спосіб життя або утворюють сімейні групи, що складаються зазвичай з самки та її потомства. Вкрай рідко спостерігаються зайняті спільним пошуком їжі стада чисельністю до 15 тварин без суворої ієрархії. Тварини проводять весь час у воді, а на суші практично не бувають.

Пара африканских ламантинов

Активність спостерігається головним чином в сутінках і вночі. У світлий час доби величезні ссавці солодко сплять у затишному місці на мілководді на глибині до 2 м.

Ламантини харчуються їжею рослинного походження. Раціон періодично в невеликих кількостях доповнюється молюсками та рибою, що потрапили в рибальські сітки.

Через те, що представники цього виду вважають за краще селитися в каламутних водах, вони змушені харчуватися переважно морськими травами, які утворюють великі скупчення на зразок лугів. Про це свідчить і будова їх морди, ідеально пристосованої для поїдання підводної рослинності.

Більшу частину повсякденного меню займають рослини з роду Різофора (Rzizophora), водяний гіацинт (Eichornia crassipes) і паспалум вагінальний (Paspalum vaginatum). Перетравлювати такий корм їм допомагають мікроорганізми, які живуть в кишковому тракті довжиною до 20 м.

Протягом року одна доросла тварина з'їдає до 8000 кг рослинного корму, а за один день 12-18 кг. Середній час між вдихами становить 2-4 хвилин, а при пірнанні близько 6 хвилин. При необхідності ламантин здатний залишатися без повітря до 18 хвилин. Він повільно пересувається у водному середовищі на невеликі відстані, тільки у виняткових випадках долає до 42 км за одну добу.

Африканский ламантин поедает траву

Найбільша загроза надходить від людини. Багато африканських племен вважають ламантинів злісними шкідниками. У сезон дощів гіганти люблять запливати на рисові поля і ласувати ніжними посівами. Африканці активно полюють на них заради м'яса і шкіри, але від полювання гине лише приблизно десята частина тварин, понад 80% потрапляють в рибальські сітки і вмирають від задухи. Крім людей небезпеку для ламантинів представляють крокодили і акули.

 

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає у віці 3-4 років, а у самців в 5-7 років. У шлюбний період самці б'ються між собою, щоб отримати право на продовження роду. Бійки полягають в штовханні один одного без будь-яких наслідків для здоров'я.

У тропічних водах ламантини розмножуються цілий рік, але пік народжуваності припадає на сезон дощів. Самка приносить потомство один раз в 3-5 років.

Вона злучається з декількома самцями, з якими відразу ж розлучається після спарювання. Вагітність триває 390-400 днів.

На світ з'являється один малюк, двійнята бувають дуже рідко. Дитинчата народжуються хвостом уперед. Після народження довжина їх тіла близько 105 см, а вага досягає 25 кг. Мати свого малюка виштовхує на поверхню, щоб він зміг дихати. Біля грудних плавців у неї розташована пара сосків.

Самка африканского ламантина

Новонароджені малюки вже можуть плисти самі, але часто підіймаються на материнську спину. Поступовий перехід від молочного годування на тверду їжу починається на третьому або четвертому місяці та закінчується в 14-18 місяців. Малюк харчується материнським молоком завжди тільки під водою.

Між матір'ю та її малюком встановлюються міцні соціальні зв'язки. У дворічному віці зміцнілі дитинчата зазвичай з нею розлучаються і переходять до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла дорослих особин досягає 300-400 см, а вага до 500 кг. Самці трохи менші й легші за самок. Дуже товста і зморшкувата шкіра пофарбована в сірий, сіро-коричневий або злегка коричневий колір. Молоді тварини мають трохи більш темне забарвлення.

Голова масивна і майже не відділена від тулуба. В ході еволюції з передніх кінцівок розвилися плавники, а задні кінцівки зникли. У деяких екземплярів на передніх плавниках є 3-4 кігті. Хвостовий плавець має округлену форму. Рострум характеризується великою роздвоєною верхньою губою, що полегшує поїдання водної рослинності на дні водойми. Її зовнішні краї покриті грубою щетиною. Рот направлений вниз.

Премоляри й моляри мають круглий поперечний переріз і позбавлені емалі. У кожному ряду по 5-7 зубів, які регулярно випадають, а замість них виростають нові. У новонароджених є пара рудиментарних різців, які зникають з віком. У передній частині піднебіння з'являються окостенілі рогові пластини, носова кістка відсутня. Дуже маленькі очі розташовані на задній частині голови вище ніздрів.

Тривалість життя африканського ламантина в природних умовах близько 30 років.