Ведмеді

Малайський ведмідь, або біруанг

10.10.2019

Малайський ведмідь, або біруанг (лат. Helarctos malayanus) належить до родини Ведмежі (Ursidae). Його відмінною рисою є наявність білуватої або рудої плями на грудях. Вона нагадує підкову або сонце, що сходить, тому тварину часто називають сонячним ведмедем.

Малайский медведь фото

Біруанг має охоронний статус виду, що перебуває в уразливому становищі. Знищення природних середовищ існування та браконьєрство стали основними причинами скорочення чисельності його популяції. На острові Калімантан на нього полюють місцеві жителі заради м'яса, в інших регіонах Південно-Східної Азії його використовують для отримання ведмежої жовчі поряд з гімалайськими (Ursus thibetanus) і бурими ведмедями (Ursus arctos).

Малайських ведмедів утримують на фермах в Лаосі, В'єтнамі та М'янмі. Отримана ведмежа жовч використовується не тільки для виготовлення засобів народної медицини, але в останнє десятиліття почала в комерційних цілях додаватися в шампуні й безалкогольні напої.

Вид вперше описав у 1821 році сер Томас Стемфорд Раффлз, британський генерал-губернатор індонезійської провінції Бенкулу і засновник міста Сінгапур.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Південно-Східній Азії. Малайські ведмеді живуть на території Малайзії, Таїланду, Камбоджі, В'єтнаму, М'янми, Індонезії, Бангладеш і Брунею. У Китаї вони зустрічаються в провінціях Сичуань і Юньнань, а в Індії в штаті Ассам.

фото малайского медведя

Тварини населяють переважно густі дощові та мангрові ліси, а також болотисті місцевості. У горах вони спостерігаються на висотах до 2100 м над рівнем моря.

Існують 2 підвиди. Підвид Helarctos malayanus euryspillus в природних умовах мешкає тільки на острові Борнео.

Поведінка

Малайський ведмідь веде денний спосіб життя. Вдень він спить на деревах, забравшись на висоту 2-7 м над землею. Будова лап дозволяє йому легко пересуватися по стовбурах і гілках. Тварина ламає або згинає гілки, щоб спорудити собі гніздо або оглядовий майданчик.

По землі біруанг пересувається характерною ведмежою ходою, повертаючи ноги всередину.

На відміну від багатьох інших видів ведмедів він не впадає в зимову сплячку, оскільки живе в тропічних регіонах, де джерела їжі доступні цілий рік.

бируанг фото

Самці можуть проявляти короткочасну активність вночі. Вони агресивно налаштовані один до одного і захищають кордони своїх домашніх ділянок.

У малайських ведмедів дуже гострий нюх. З його допомогою вони знаходять їжу і партнерів в сезон розмноження. Зір і слух відіграють другорядну роль. При зустрічі тварини гарчать і висловлюють свої емоції багатою мімікою.

Харчування

Основу раціону складають бджоли, мед, бджолині личинки й стільники. До повсякденного меню також входять різні фрукти та ягоди. Клишоногим особливо подобаються дикий інжир і дуріан (Durio). Періодично вони споживають молоді пагони пальм і деяких квіткових рослин.

Близько половини фруктової дієти складається зі стиглих плодів рослин з родин Тутові (Moraceae), Бурзерові (Burseraceae) і Миртові (Myrtaceae).

Малайські ведмеді всеїдні.

Вони не відмовляють собі в задоволенні поласувати дрібними гризунами, птахами, пташиними яйцями та ящірками. Діставати термітів з термітника і комах з-під кори дерев їм допомагає довгий і гнучкий язик. Тварини вміють ламати тверді кокосові горіхи своїми могутніми щелепами.

фото бируанга

У населених пунктах вони знаходять їжу на смітниках і зрідка нападають на домашню худобу. На плантаціях люблять викопувати батати й маніок, розорювати бананові гаї.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 3-4 років. Біруанги розмножуються цілий рік без прив'язки до якого-небудь сезону. Еструс у самок триває від 5 до 7 днів. Самці знаходять їх по запаху на великій відстані. Після спарювання партнери розстаються.

Тривалість вагітності від 90 до 120 днів. При несприятливих умовах розвиток ембріонів може припинятися, тоді вона розтягується на 170-240 днів.

Пологи відбуваються в барлозі або великому дуплі. Самка народжує 1-2 ведмежат вагою 300-500 г. Вони з'являються на світ голими, глухими й сліпими. Очі відкриваються приблизно на 25-й день, але зір з'являється на 8-му тижні. До цього моменту слух вже достатньо розвинений.

Helarctos malayanus

У віці 2-3 місяців ведмежата разом з матір'ю виходять на пошуки їжі. У півторарічних особин закінчується формування щелеп, після чого вони переходять до самостійного існування.

Опис

Біруанг належить до числа найменших ведмедів. Довжина тіла 100-140 см. Висота в загривку 50-70 см. Вага 25-65 кг. Самки помітно дрібніші та легші за самців.

фото Helarctos malayanus

Молодь забарвлена ​​в сірувато-чорний, а дорослі особини в синяво-чорний колір. Коротке жорстке хутро складається з щільного підшерстя та світлішого верхнього шару. Морда оранжевого, сірого або сріблястого кольору. В області грудей розташована змінна світла, зазвичай кремова, білувата або вохристо-жовта пляма.

Вилиці широкі, сагітальний гребінь добре розвинений. Потилична кістка велика і спрямована вниз. Язик тонкий, довгий і рухливий. У ротовій порожнині є 38-40 зубів.

Передні лапи зігнуті всередину, підошви гладкі. Пальці озброєні міцними та сильно вигнутими пазурами.

Тривалість життя малайського ведмедя досягає 25 років.