Ведмеді

Камчатський бурий ведмідь

18.05.2017

Камчатський бурий ведмідь (лат. Ursus arctos beringianius) є підвидом бурого ведмедя (Ursus arctos), поширеного на території Євразії. Від своїх родичів, що мешкають в Сибіру, ​​він відрізняється більшими розмірами й поступливим характером. Перші європейці, які відвідали Камчатку в XIX столітті, були вражені величезною кількістю клишоногих велетнів. Вони бродили цілими зграями, абсолютно не звертаючи уваги на людей.

Така безпечність пояснювалася відсутністю природних ворогів і великою кількістю їжі. Доброзичливі ведмедики навіть не підозрювали, яка небезпека може бути від двоногих істот. Зараз вони вже навчилися помічати людину і намагаються обходити її якнайдалі. Полювання на них стало одним з важливих елементів поповнення місцевої скарбниці.

Офіційно щорічно видається 500 ліцензій на їх відстріл вартістю приблизно по 10 тисяч доларів. З огляду на браконьєрство, тварин гине значно більше.

У 2008 році група з 30 розлючених ведмедів після чергового влаштованого на них сафарі напала на старателів платинової копальні в Олюторському районі, убивши двох охоронців. Перелякані робітники вирішили не спокушати долю, тому поспішили змінити місце роботи. В цілому це екстраординарна подія.

Демонстрація відкритої агресії стосовно людей не перевищує 1% з усіх відомих випадків.

Ареал проживання

На Камчатці вид поширений в основному в Анадирській районі. За межами півострова зустрічається на островах Карагінський, Шантарський і Курильський, на західному узбережжі Охотського моря до Станового хребта і на острові Святого Лаврентія (США).

Ловля рыбы медведем

Поведінка

Домашня ділянка одного звіра займає площу до 2000 квадратних кілометрів. Взимку він впадає в зимову сплячку, а в теплу пору мігрує в пошуках їжі. Він уникає гористої та заболоченої місцевості. У літній період камчатський ведмідь харчується ягодами (чорниця, ожина, чорна водяника, морошка), горбушею і райдужною фореллю, що йдуть на нерест.

Восени в раціоні переважають кедрові горіхи й горобина. Під час нестачі харчів з'їдаються трупи морських ссавців, дохла риба, осока і злакові культури.

В меню також входять коріння рослин, гризуни, комахи, черви, птахи та пташині яйця. На морському узбережжі камчатський ведмідь може полювати на ластоногих. Багатогодинне сидіння в холодній воді йому байдуже, як і марафонські пробіжки.

За добу він може пройти до 100 км без видимих ​​зусиль. По деревах не лазить через свою велику масу, зате добре плаває та з задоволенням перепливає невеликі річки.

Розмноження

Шлюбний період припадає на літо. Сімейні пари утворюються на нетривалий термін. Самка може спаровуватися з декількома самцями. Запліднені яйцеклітини починають розвиватися в тілі самки на початку зими. Вагітність триває близько двох місяців.

Семейство камчатских медведей фото

На світ з'являються від одного до трьох голих і сліпих ведмежат вагою від 300 до 400 г. Довжина їх тіла не перевищує 30 см. Мати зігріває дитинчат, притиснувши їх лапами до свого черева і навіть не прокидаючись. Зимова сплячка триває 6-7 місяців. У віці 30-33 днів малюки розплющують очі. Завдяки жирному материнському молоку ростуть вони дуже швидко.

Ранньою весною ведмежата разом з ведмедицею залишають барліг і вирушають на пошуки їжі. Молочне годування триває в загальній складності 4 місяці, але вони залишаються з матір'ю до 2-3 років.

Статевозрілими ведмеді стають після 4-го року життя.

Опис

Довжина тіла досягає 2,4-3 м, а середня вага 300-400 кг, максимум 650 кг. Самці більші за самок приблизно на одну третину. Забарвлення темно-коричневе з характерним фіолетовим відтінком. Рідше зустрічаються особини з більш світлою або чорною шерстю.

Фото медведя в речке

Кігті на передніх лапах можуть виростати до 13 см. Загальна чисельність популяції оцінюється у 20 тисяч особин.

Тривалість життя камчатського ведмедя досягає 40 років.