Ведмеді

Ведмідь-губач

26.11.2015

Ведмідь-губач (лат. Melursus ursinus) є єдиним представником роду Ведмедів-губачів (Melursus). Від своїх інших клишоногих родичів він відрізняється наявністю довгих голих губ, які можуть сильно витягуватися вперед на зразок невеликого хобота.

Медведь-губач фото

Приручений в ранньому віці ведмідь-губач дуже прив'язується до свого господаря і з задоволенням розучує різні трюки. Особливо цим ведмедикам подобаються народні танці. Протягом століть вони були найпоширенішими цирковими тваринами у бродячих індійських дресувальників.

Розповсюдження

Ведмеді-губачі мешкають на території Індії та Шрі-Ланки. Невеликі популяції збереглися в Бутані, Непалі та Бангладеш.

Підвид Melursus ursinusus inornatus, що поширений на Шрі-Ланці, має менші розміри та трохи більшу кошлатість в порівнянні з більш північним підвидом Melursus ursinus ursinus.

Поведінка

Губачі ведуть переважно денний поодинокий спосіб життя, але можуть проявляти активність і протягом ночі. Найбільше прогулюватися по ночах полюбляють старі самці. Молоді тварини більш охоче виходять на промисел в основному рано вранці та пізно ввечері. Самки й ведмежата ховаються на ніч в дуплах старих дерев або в невеликих печерах.

m3

Ці ведмеді не впадають в сплячку, але в період дощів стають малоактивними. Місцем їх проживання є тропічні й субтропічні ліси з гірським або горбистим рельєфом на висотах від 500 до 2000 м над рівнем моря.

Ведмідь-губач обожнює розорювати бджолині гнізда і термітники.

Щоб комахи не потрапили в дихальні шляхи, ніздрі під час такої процедури щільно змикаються.

У раціон клишоногого входять також фрукти, молоді пагони рослин, квіти, личинки, пташині яйця та равлики. Меню доповнюється падлом і зрідка дрібними хребетними тваринами. У пошуках поживи звір досить спритно лазить по деревах. У неволі, не маючи доступу до комах, легко переходить на будь-яку іншу їжу.

Картинка с медведем-губачом

У природних умовах губачі можуть нападати на людину, завдаючи смертельних ударів своїми гострими кігтями. Через поганий зір і слух вони пізно реагують на наближення людей і дуже лякаються при їх несподіваній появі. З цієї причини ведмеді-губачі розглядають їх як небезпечних хижаків і, якщо немає можливості втекти, переходять до активної самооборони.

Більшість губачів в сучасній Індії живуть в охоронюваних національних парках.

Загальна їх популяція за різними експертними оцінками оцінюється у 10-20 тисяч особин. Раніше цей вид був широко поширений на території всього Індокитаю, але вже до середини XIX століття його чисельність істотно знизилася.

Розмноження

Шлюбний період у тварин, що мешкають на території Індії, проходить з травня по липень. На Шрі-Ланці вони розмножуються цілий рік. Самці й самки проводять кілька днів разом, після чого кожен з них повертається на свою домашню ділянку. Вагітність в залежності від кліматичних умов триває 6-7 місяців.

На світ з'являється один або два ведмедики. Трійні бувають дуже рідко. Новонароджені сліпі й безпомічні. Очі вони розплющують на третьому тижні.

Самка медведя-губача

На четвертому або п’ятому тижні малюки вперше покидають барліг. Часто можна побачити, як вони роз'їжджають верхи на своїй матері. Разом з нею вони залишаються до 2-3 років, а потім вирушають на пошуки своєї власної домашньої ділянки. У трирічному віці ведмежата стають статевозрілими.

Опис

Довжина тіла дорослих тварин досягає 1,8 м. Хвіст короткий, до 12 см в довжину. Висота в холці становить 65-90 см. Вага коливається від 55 до 140 кг. Самці приблизно на третину більші за самок.

На округлих вухах розташована довга шерсть. Хутро кошлате, густе, з волоссям до 15 см. Голова велика, очі маленькі. Лапи короткі й широкі, на п'яти пальцях розташовані зігнуті гострі кігті. На передніх лапах довжина кігтів може досягати 8 см. Підошви без волосся.

На грудях знаходиться біла пляма у формі латинської букви V. Хутро забарвлене в чорний колір. Іноді зустрічаються коричневі або рудуваті особини.

Тривалість життя ведмедів-губачів у природних умовах близько 20 років. В неволі за умови дбайливого догляду вони доживають до 27-32 років.