Ведмеді

Білий ведмідь, або полярний ведмідь

07.09.2013

Білий ведмідь, або полярний ведмідь (лат. Ursus maritimus) відноситься до родини Ведмежих (Ursidae). Він мешкає в приполярних регіонах Північної півкулі, у Гудзонової затоки, а також вздовж північного узбережжя Ньюфаундленду і Лабрадору. Його предки відділилися від бурих ведмедів, приблизно 145 тисяч років тому.

Белый медведь фото

У 1973 році було підписано угоду з охорони цього виду та заборони його добування з комерційною метою між США, СРСР, Канадою, Норвегією та Данією. Згідно з цим документом тільки корінні народи Півночі мають право на його видобуток без застосування сучасних технічних засобів. Для них білий ведмідь є невід'ємною частиною національної культури. Йому поклоняються, вважають джерелом мудрості та водночас з апетитом вживають в їжу.

Хутро та шкіра йдуть на виготовлення одягу і взуття. З сухожилля роблять тятиву для лука, а ведмежі зуби вважаються вишуканою прикрасою й могутнім оберегом. Не використовується тільки печінка. Через велику концентрацію в ній вітаміну А вона може викликати сильне отруєння аж до летального результату, тому її навіть не згодовують собакам, а негайно спалюють або топлять в ополонці.

Поведінка

Білі ведмеді ведуть кочовий спосіб життя, використовуючи в якості плавзасобів лід, що дрейфує. Самі вони є чудовими плавцями, які здатні в крижаній воді долати десятки кілометрів. Офіційно зареєстрований рекорд марафонського запливу дорівнює 778 км. Його встановила самка білого ведмедя протягом 9 днів в водах моря Бофорта на захід від Аляски. За невтомною плавчихою стежили пильні біологи за допомогою GPS-маячка.

Полярні ведмеді мають дивну здатність впадати в сплячку в потрібний їм момент.

У разі особливо сильних морозів тварина знаходить надійний притулок і засинає до кращих часів. Вона може при необхідності навіть спати стоячи.

Полярный медведь на льдине

Коротким полярним літом білі ведмеді перебираються ближче до берегів островів і материків. З настанням осені вони знову перебираються на дрейфуючі крижини. Зимувати на суші залишаються тільки вагітні самки. Можуть полярні ведмеді й пірнати на глибину 1-2 м. Під час занурення у тварини ніздрі щільно змикаються, а вуха закладені назад.

Білі ведмеді полюбляють жити в гордій самоті. Зустріч з родичами зазвичай протікає мирно. Звірі без особливої ​​злості міряються силами в дружній бійці та, вдосталь награвшись, розходяться в різні боки. Іноді вони збираються цілими компаніями біля туші викинутого на берег кита або поруч з лежбищами тюленів. Бувають випадки, коли хижаки живуть на одному місці невеликими родами.

Харчування

Харчуються Ursus maritimus будь-якою їжею, яку можуть добути. У їх раціон входять птахи, гризуни, молюски, краби, вівцебики й олені. Найулюбленішою їх здобиччю є нерпи, тюлені та моржі.

Ледве тюлень виставить морду над ополонкою, як клишоногий блискавично б'є його лапою. Якщо жертва ще жива, то в хід йдуть гострі зуби, якими він перегризає їй шию. Іноді хижак підкрадається до відпочиваючого на крижині тюленя та атакує його з води.

Найлегшою його здобиччю стають безпорадні дитинчата тюленів. За один раз білий ведмідь в змозі з'їсти до 70 кг м'яса. Щоб зберегти достатній запас підшкірного жиру, він змушений мінімум один раз на тиждень добувати тюленя.

Охота белого медведья

Полярні ведмеді здатні витримувати тривалі пости, але в особливо голодні роки нерідкі випадки канібалізму. У літній період раціон стає трохи різноманітнішим завдяки їстівним корінцям і ягодам.

Розмноження

Шлюбний сезон проходить з квітня по червень. Самці по запаху знаходять готову до розмноження самку на відстані декількох десятків кілометрів. Вагітність триває 230-240 днів.

У вересні-жовтні вагітна ведмедиця перебирається на суходіл й викопує в снігу просторий барліг глибиною 2-3 м.

Ведмежата з'являються в середині або наприкінці арктичної зими. Самиця під час пологів продовжує перебувати у сплячці, яка зазвичай триває 60-80 днів. На світ з'являються максимум 2 дитинчати. Вони важать 520-720 г. Через чотири тижні у них розплющуються очі, до 3 місяців відростає густе тепле хутро, а вага сягає 5-12 кг.

Семейство полярных медведей

У квітні ведмежата вперше покидають барліг. Першою з неї виходить ведмедиця і, ретельно оглянувши околиці, повертається за малюками. Протягом кількох тижнів сімейство залишається поруч з барлогом, але потім перебирається на лід.

Ціле літо ведмежата під керівництвом своєї матусі навчаються полювати. Восени вони всі разом повертаються на старе місце, де ведмедиця риє новий барліг. Взимку молочні зуби у малят змінюються на постійні. До початку наступної зими молочне годування припиняється.

Ведмежата ще близько року залишаються з матір'ю, а потім починають самостійне життя.

Опис

Довжина тіла самців становить 2-2,5 м, а самок 1,8-2,1 м. Зріст в загривку 1-1,6 м. Самці важать близько 410 кг, а самки до 320 кг. Все тіло покрите густим і довгим білим хутром. Влітку хутро втрачає свою білизну і стає жовтуватим.

Великий чорний ніс позбавлений волосяного покриву. Надзвичайно розвинений нюх дозволяє ведмедю відчути тюленя за 30 км. Маленькі прямо посаджені очі забезпечують точну оцінку дистанції та рельєфу місцевості. Вуха маленькі й оброслі густою шерстю хутром, дозволяють уникати втрат тепла.

Могутні й дуже широкі лапи озброєні гострими кігтями. Підошви лап за винятком подушечок пальців вкриті жорсткою короткою шерстю. Пальці до другої фаланги з'єднані шкірними складками, які полегшують плавання.

Тривалість життя білого ведмедя в дикій природі близько 20-25 років. Рекорд життя в неволі склав 45 років.