Ведмеді

Очковий ведмідь, або андський ведмідь

19.05.2018

Очковий ведмідь, або андський (лат. Tremarctos ornatus) є найближчим родичем велетенського короткомордого ведмедя (Arctodus simus), що мешкав в Північній Америці та вимер близько 12 тисяч років тому. Цей гігант, судячи зі знайдених скелетів, міг важити до 1000 кг, а його зріст у випрямленому положенні на задніх лапах досягав 380 см.

Очковый медведь фото

Наш герой значно менший за свого доісторичного побратима. Більшість представників його виду в дикій природі важать всього лише 80-130 кг. Виняток становить лише самець, що живе в зоопарку Буенос-Айреса в Аргентині.

У 2014 році він встановив світовий рекорд, відгодувавшись до 575 кг.

Вид визнаний зникаючим, його чисельність не перевищує 18-19 тисяч особин. Він був вперше описаний у 1825 році французьким зоологом Фредеріком Кюв’є.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює тропічні й субтропічні регіони Анд на території Колумбії, Венесуели, Еквадору, Перу і Болівії. Він простягається від гірського хребта Сьєрра-де-Періха на півночі до східних відрогів Кордильєр на півдні Болівії. Його протяжність становить близько 4600 км, а ширина всього лише 200-650 км.

Раніше ареал займав також інші райони Анд. Нечисленні ізольовані популяції збереглися в Панамі (провінція Дарьен) і північних областях Аргентини.

Картинка с очковым медведем

Очкові ведмеді населяють різні природні ландшафти на висотах 1000-2300 м над рівнем моря, віддаючи перевагу вологим тропічним гірським лісам. Вони зустрічаються в низинах, високогірних трав'янистих саванах і буші. Нерідко їх можна спостерігати на бідних рослинністю рівнинах, напівпустельних і болотистих місцевостях. Ці ссавці уникають тільки сухих лісів, розташованих в горах.

У виборі місця проживання головним фактором є не кліматичні умови, а доступність і різноманітність їжі.

Коли закінчується сезон фруктів, клишоногий гурман вирушає на пошуки більш підхожого місця проживання. Він цурається людських поселень і намагається триматися поблизу джерел води. Разом з тим охоче годується на фермерських полях, зрідка нападає на дрібну домашню худобу.

Поведінка

Андські ведмеді ведуть денний спосіб життя, виявляючи підвищену активність вранці й ввечері. Близько 70% часу протягом світлого часу доби вони присвячують годівлі. Їжу тварини добувають переважно на землі, але при необхідності легко пересуваються по деревах. На них вони можуть споруджувати якусь подобу платформ посеред товстих гілок для більш комфортного відпочинку і поїдання стиглих плодів.

Очкові ведмеді не впадають в зимову сплячку і поза шлюбним періодом живуть поодинці.

На відміну від інших представників своєї родини вони не надто активно захищають свої мисливські угіддя, ставлячись цілком толерантно до одноплемінників, які вдерлися на їх володіння. У місцях, де багато їжі, кілька звірів можуть годуватися разом, не проявляючи одне до одного ніякої агресії.

Дерево с очковым медведем

Клишоногі, маючи вдосталь корму, не схильні до міграцій. Протягом доби вони віддаляються від свого лігва приблизно на 600 м. Лише почуття голоду змушує їх пройти за день до 6 км. Пересування здійснюється по самостійно прокладених стежинах, помічених випорожненнями та слідами кігтів на деревах і чагарниках.

Комунікація між звірами проходить за допомогою запахів, звукові та візуальні сигнали відіграють другорядну роль.

Тільки ведмедиця при спілкуванні з ведмежатами використовує обмежений набір звуків. Щоб збільшити огляд або краще відчути віддалені запахи, тварина стає на задні лапи.

Харчування

Хоча очковий ведмідь всеїдний, в його раціоні переважає їжа рослинного походження. Він обожнює ласувати плодами й молодими пагонами рослин з родин Бромелієві (Bromeliaceae) і Кактусові (Cactaceae). У них міститься багато вологи, тому в залежності від регіону і пори року їх частка в меню коливається від 15 до 90%.

Купание очкового медведя

На луках ведмедики харчуються найчастіше м'якими частинами пуйї (Puya), а в лісах полюбляють їсти тілландсії (Tillandsia). Крім цих сукулентів вони з задоволенням поїдають різні фрукти та ягоди. В першу чергу це стосується рослин із родин Шовковицевих (Moraceae), Вересових (Ericaceae), Лаврових (Lauraceae) і Молочайних (Euphorbiaceae).

Ведмеді не відмовляють собі в задоволенні скуштувати пагони бамбука (Bambusoideae) і квіти орхідей (Orchidaceae). На селянських полях їх найбільше надихає кукурудза. На них волохаті ссавці випасаються дуже ґрунтовно, залишаючи після себе лише одні корінці.

Очкові ведмеді мало схильні до поїдання тваринної їжі. Вона складається з дрібних гризунів, комах, равликів, птахів і пташиних яєць. Іноді вони полюють на більш велику дичину, нападаючи на оленів і гірських тапірів (Tapirus pinchaque), але частіше задовольняються їх трупами, що почали розкладатися. Біля такої знахідки ласуни проводять по кілька діб.

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає в трирічному віці, а у самців близько 6 років. Шлюбний період проходить влітку, а на півночі ареалу спарювання бувають цілий рік. Перед спарюванням подружні пари живуть деякий час разом, влаштовуючи між собою щось схоже на жартівливі бійки. Парування триває від 10 до 45 хвилин. Після нього подружжя розлучається, а надалі звірі живуть нарізно.

Ембріональна діапауза продовжується досить довго, а справжня вагітність займає близько 2 місяців, тому від спарювання до появи потомства проходить від 160 до 260 днів.

Ведмежата народжуються в барлозі приблизно за 6 тижнів до масового дозрівання фруктів. У ведмедиці буває до 4 малюків. При народженні довжина їх тіла становить 25-35 см, а вага 270-380 г.

Ведмежата народжуються покриті хутром, але сліпими. Очі розплющуються за 2-4 тижні, зуби прорізуються за 25-35 днів. До цього віку малюки вже вміють ходити й бігати. Перехід на тверду їжу відбувається між 80 і 95 днями. Мати залишається з малюками в барлозі до 3 місяців, а потім вся сімейка дружно вирушає на жирування. Молочне годування триває близько року.

Самка очкового медведя

У 2 роки від народження зміцнілі дітки розлучаються з матір'ю та переходять до самостійного існування. Самка стає здатною до наступного запліднення приблизно через півроку після розставання з дітьми.

Природних ворогів у андських ведмедів практично немає. Для ведмежат головну небезпеку становлять ягуари (Panthera onca), пуми (Puma concolor) і дорослі самці. Фертильність самок закінчується в 15-17 років, а самці залишаються здатними до продовження роду до 28-30 років.

Опис

Довжина тіла 130-190 см, висота в загривку 70-90 см. Середня вага 100-130 кг. Самки приблизно на третину менші за самців. Довжина хвоста близько 10 см.

Довге, густе і жорстке хутро забарвлене в різні відтінки чорного, сіро-коричневого або червонувато-коричневого кольору. Від чола до горла навколо очей проходять характерні жовтуваті або кремові смуги. Від шиї та лоба до носа знаходиться біла смужка.

Навколо очей є біле обрамлення, що нагадує окуляри. У кожного індивідуума вона має свою неповторну форму.

Голова велика і широка, закінчується короткою мордою. Вуха короткі й закруглені. На коротких і потужних кінцівках по 5 пальців з міцними невеликими кігтями. Передні кінцівки злегка подовжені та добре пристосовані для лазіння по деревах.

Тривалість життя очкового ведмедя в природних умовах рідко перевищує 25 років.