Куроподібні

Турач двошпоровий

10.07.2021

Турач двошпоровий, або франколін двошпоровий (лат. Pternistis bicalcaratus) належить до родини Фазанові (Phasianidae) із ряду Куроподібних (Galliformes). Свою назву цей птах отримав через наявність у самців роздвоєних шпор на кожній лапі.

Півні використовують їх як грізну зброю з метою самозахисту і під час ритуальних боїв в шлюбний період. У самок вони розвинені слабко або зовсім відсутні.

Турач двушпоровый фото

М'ясо франколінів їстівне і за смаком нагадує м'ясо фазанів. Вони вважаються цінною пернатою дичиною. На них часто полюють з собаками, які змушують злітати птахів, що сховалися в траві. На зльоті турачі летять дуже швидко та несподівано різко змінюють траєкторію польоту. Вони роблять віражі та вміло лавірують серед гілок чагарників, тому прицільно стріляти по них дуже важко.

Їх послід із задоволенням поїдають африканські бородавочники (Phacocochoerus africanus). У ньому міститься велика кількість мінеральних речовин і вітамінів, необхідних для нормальної життєдіяльності копитних тварин.

Вид вперше описав у 1760 році як Perdix senegalensis французький зоолог Матюрен Жак Бріссон.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Західній і Центральній Африці. Найчисленніші популяції мешкають на території Сенегалу, Мавританії, Нігерії, Камеруну, Чаду, Сьєрра-Леоне та Кот-д'Івуару.

Існують 4 підвиди. Номінативний підвид поширений в Сенегалі, Мавританії та Чаді. Самий нечисленний підвид Pternistis bicalcaratus Ayesha мешкає в північно-західній частині Африки в Марокко.

Двошпорові турачі населяють сухі та відкриті степові регіони, де є чагарникові зарості або рідколісся. Вони уникають лісових масивів і вторинних лісів з густим підліском. Пернаті нерідко селяться на землях сільськогосподарського призначення поблизу населених пунктів.

У сезон дощів птахи залишають райони з високим трав'яним покровом, оскільки не можуть зберегти оперення сухим. У гірській місцевості вони спостерігаються на висотах до 1400 м над рівнем моря.

Загальна площа займаного ареалу перевищує 3 млн квадратних кілометрів.

Поведінка

Двошпоровий франколін веде денний спосіб життя. Пік активності припадає на ранкові та вечірні години. Опівдні птахи ховаються в тіні, щоб уберегтися від палючих сонячних променів. У сезон дощів вони активні протягом усього світлового дня.

Пернаті живуть групами, чисельність яких становить 16-40 особин.

У разі небезпеки вони завмирають і залишаються на одному місці, покладаючись на своє камуфляжне забарвлення. Якщо хижак наблизиться до них дуже близько, вони злітають майже біля самісіньких його ніг. Їх політ потужний і проходить низько над землею. Турачі рідко літають на висоті понад 4-5 м.

фото турача двушпорового

Самки під час насиджування пташенят виявляють крайню обережність. Помітивши поблизу гнізда хижака, вони прикидаються хворими або пораненими та відводять його на максимальну відстань від свого гнізда.

Харчування

Двошпоровий турач є всеїдним птахом. Він з'їдає все, що вважатиме їстівним. Раціон складається переважно з їжі рослинного походження.

Її частка в повсякденному меню досягає 80%. В основному це насіння, ягоди та молоді пагони рослин.

При нагоді пернаті не відмовлять собі в задоволенні поласувати різноманітною дрібною живністю. Вони активно поїдають різних комах та їх личинок. Крім них з'їдаються павуки, багатоніжки, равлики, хробаки, невеликі ящірки та гризуни.

Розмноження

Статева зрілість настає наприкінці першого року життя. На більшій частині ареалу шлюбний період проходить під час сезону дощів. У місцях, де багато води, двошпорові франколіни можуть розмножуватися цілий рік.

двушпоровый турач фото

Токуючі самці стають територіальними й агресивними стосовно своїх одноплемінників. Їх токовища розташовуються на невеликих горбках, які вони люто захищають від конкурентів.

Токуючі самці своїми криками намагаються привернути увагу самок. Людським вухом вони сприймаються як протяжне «крек-крек-крек».

Новоутворена подружня пара серед густої рослинності споруджує нехитре гніздо. Собою воно являє неглибоку ямку в ґрунті. Птахи лише злегка викладають його зсередини м'якими фрагментами рослин.

Самка відкладає 5-7 жовтуватих або кремових яєць довжиною 40-45 мм і шириною 32-35 мм. Їх вага близько 27 г. Вони мають овальну або набагато рідше злегка грушоподібну форму. Поверхня шкаралупи гладка та матова.

Кладку насиджує самка. Вона періодично ненадовго відходить від гнізда, щоб підгодуватися та трохи розім'яти м'язи. Самець завжди знаходиться поблизу й охороняє своє сімейство.

Пташенята вилуплюються повністю сформованими та готовими до самостійного пересування.

Обсохнувши, вони залишають гніздо та слідують за своїми батьками на годівлю. Пташенята самі ловлять собі на обід дрібних комах, поступово переходячи на більшу здобич і рослинний корм.

Через деякий час сімейні групи об'єднуються в зграї. Пташенята залишаються поруч зі своїми батьками до настання статевої зрілості.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 30-33 см, а хвоста 7-9 см. Розмах крил 31-39 см. Вага 350-530 г. Самці помітно більші та важчі за самок. Статевий диморфізм в забарвленні оперення відсутній.

 франколин двушпоровый

Основний фон забарвлення землисто-сірий або землисто-коричневий. Над очима проходять білі смуги. На спині та боках оперення чорне або чорнувате, по них проходять білуваті смуги.

Лицьова частина та голова світлі. Верхівка прикрашена якоюсь подобою каштаново-коричневої корони з білими цятками. На шиї помітний комір з каштанового пір'я. На щоках розташовані білі плями. Покривні пір'я крил коричневі. Хвіст сірий, з поперечною коричневою смужкою.

Дзьоб оливково-зелений. Його верхня сторона темніша за нижню. Райдужна оболонка очей коричнева. Кінцівки оливково-зелені.

Молодь зовні нагадує дорослих птахів, але має темніше забарвлення та менше білих плям.

Тривалість життя двошпорового турача в дикій природі досягає 6-8 років.