Куроподібні

Срібний фазан

11.11.2021

Срібний фазан, або сріблястий лофур (Lophura nycthemera) належить до родини Фазанові (Phasianidae) із ряду Куроподібних (Galliformes). Генетично найближчий до цього птаха чорний лофур (Lophura leucomelanos). Обидва види можуть у природних умовах давати плідне гібридне потомство.

У 1949 році Жан Теодор Делакур, американський орнітолог французького походження, зарахував їх до одного надвиду, що складається з 27 підвидів.

Серебряный фазан фото

Свою назву пернаті отримали через характерне забарвлення самців. У них верхня частина тіла вкрита сірим або білим оперенням зі сріблястим відтінком, який з'являється на другому році життя. Самки мають непоказне однотонне забарвлення, у більшості підвидів оливкового або коричневого кольору.

Вигляд вперше описав у 1758 році шведський зоолог Карл Лінней як Phasianus nycthemerus.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться у Південно-Східній Азії. Сріблясті лофури поширені на півдні Китаю, в М'янмі, Таїланді, Лаосі, Кампучії та В'єтнамі. Найчисленніші популяції мешкають у Китайських провінціях Сичуань, Ґуйчжоу, Гуандун, Хайнань, Фуцзянь та Гуансі-Чжуанському автономному районі.

Існує 15 підвидів. Номінативний підвид поширений у провінціях Гуандун та на півночі В'єтнаму.

Пернаті селяться в гірських лісах, бамбукових гаях, густих чагарниках і серед папороті. У Китаї вони мешкають на висотах від 1450 до 1750 м над рівнем моря. У В'єтнамі птахи найчастіше спостерігаються в тропічних та субтропічних лісах, розташованих на високогір'ях понад 900 м.

Поведінка

Сріблястий лофур веде денний спосіб життя. Птах вирізняється обережністю та намагається не привертати до себе зайвої уваги. При найменшій небезпеці він ховається в найближчих чагарниках або злітає на гілки дерев.

фото серебряного фазана

Пернаті прив'язуються до своїх домашніх ділянок і залишають їх лише в екстраординарних випадках. Під час сезону дощів вони живуть переважно поодинці, а в сухий період збираються в невеликі групи для спільного пошуку корму.

Деякі самці є переконаними відлюдниками, тому утримуються від будь-яких контактів із родичами за винятком сезону розмноження.

Срібні фазани сплять на гілках дерева. Свою ночівлю вони зазвичай влаштовують у 3-4 м над землею.

Птахи вміють літати, але роблять це вкрай неохоче. Від хижаків вони вважають за краще рятуватися втечею. У разі потреби вони різко злітають вгору, швидко та галасливо змахуючи крилами.

Самці можуть видавати гучні звуки, які віддалено нагадують скрегіт металу. Вони бувають односкладовими або двоскладовими та з різною тональністю.

Харчування

У раціоні переважає їжа рослинного походження. Срібний лофур годується ягодами, фруктами, насінням та квітами рослин.

Крім них він активно поїдає різну безхребетну живність, яку знаходить на поверхні ґрунту серед лісової підстилки. Як правило, це різні черв'яки, багатоніжки, павуки, слимаки, комахи та їх личинки.

Значно меншою мірою пернаті поїдають дрібних ящірок та амфібій.

Розмноження

Статева зрілість у самок настає в однорічному віці, а у самців приблизно на рік пізніше. Шлюбний період починається ранньою весною.

Півні виконують досить складні танці, щоби своїми хореографічними здібностями привернути увагу самок. Токування триває кілька діб.

Після парування самці втрачають інтерес до заплідненої самки та не беруть участі у вирощуванні свого потомства.

Самка будує гніздо в дуплі або землі в захищеному від чужого ока місці. Зовні вона ретельно обкладає його листям. У кладці буває від 5 до 10 яєць.

Інкубація триває від 22 до 34 днів, залежно від кліматичних умов. Пташенята, що вилупилися, залишаються в гнізді близько 2 тижнів. Потім вони разом із матір'ю вирушають на пошуки їжі.

Через 3-4 місяці молодь переходить до самостійного існування та знаходить власні домашні ділянки.

Утримання в неволі

Срібних фазанів утримують у вольєрах загальною площею 12-14 квадратних метрів. Вони є дуже рухливими птахами, тому вимагають багато простору для прогулянок.

Серебряный фазан: разведение

У вольєрі рекомендується густо висаджувати різні кущі, де пернаті зможуть ховатися. Їм подобається тінь, тому його більша частина має бути під навісом. По можливості їх треба періодично випускати на прогулянку на закритій території присадибної ділянки.

У неволі зазвичай утримують одного півня та 2-4 курки. У численних групах птахи починають виявляти агресію один до одного.

Вихованців годують зерном, овочами, фруктами та зеленню. Вони охоче їдять готові кормові суміші для курей та фазанів. Періодично їм згодовують комах та дощових хробаків.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин становить 90-97 см. Довжина хвоста у самця досягає 60-75 см, а у самки 23-33 см. Розмах крил 60-75 см. Півні важать близько 1600 г, а курки в середньому 1300 г.

Lophura nycthemera

Шия самців прикрашена довгим пір'ям. Горло, підборіддя, передня та нижня сторона шиї синювато-чорного кольору. Бічні сторони шиї та потилиці вкриті білим оперенням із тонким чорнуватим візерунком.

Область навколо очей яскраво-червона та позбавлена ​​оперення. Райдужна оболонка очей оранжево-жовта. Дзьоб зеленувато-білий, з темною основою. Кінцівки малинові.

Оперення курок переважно зеленувато-коричневе, з нечіткими темними та світлими цятками. Нижня частина тіла коричнева, іноді з білими або світло-сірими вузькими смужками.

Область навколо очей червона та гола, але не така велика як у самців.

Тривалість життя срібних фазанів у природних умовах проживання не перевищує 10 років. У неволі за умови дбайливого догляду вони доживають до 15 років.