Куроподібні

Чубата цесарка

06.10.2019

Чубата цесарка (лат. Guttera pucherani) належить до родини Цесаркові (Numididae). Свою назву вона отримала завдяки чорним вертикальним пір'ям, що ростуть в області чола і маківки поверх шкіри, розташованої на шарі жирової сполучної тканини. Решта частини голови й верхня частина шиї голі, за винятком декількох щетинистих пір'їн на підборідді.

Чубатая цесарка фото

Вперше чубаті цесарки були завезені в Європу у 1865 році й виставлені для загального огляду в Лондонському зоопарку. 11 років потому його співробітникам вдалося отримати перше потомство, вирощене в неволі.

Вид вперше описав у 1860 році німецький зоолог Карл Йоганн Густав Хартлауб.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Африці на південь від пустелі Сахара. Систематики виділяють від 5 до 13 підвидів, що відрізняються головним чином забарвленням безперих частин шиї та голови.

Номінативний підвид поширений в Східній Африці, його ареал простягається від Сомалі до Танзанії.

Чубаті цесарки населяють переважно галявини вторинних і галерейних лісів. Рідше вони спостерігаються в саванах біля острівців чагарникової рослинності. У гірській місцевості зустрічаються на висотах до 1200 м над рівнем моря.

Фото чубатой цесарки

Поведінка

Чубаті цесарки – дуже товариські й компанійські птахи. Поза сезоном розмноження вони утворюють зграї з 10-30, іноді навіть 50 птахів. Під час годівлі вони мирно сусідять зі звичайними (Numida meleagris) і грифовими цесарками (Acryllium vulturinum).

Зграї складаються з декількох сімей, які зазвичай тримаються трохи повіддаль один від одного. Ніч пернаті проводять на деревах, а на пошуки їжі вирушають рано вранці після сходу сонця. Коли починається спека, вони ховаються в тіні дерев і кущів.

цесарка чубатая фото

Періодично птахи купаються у воді або приймають пісочні ванни, щоб позбутися паразитів. Під час оздоровчих процедур вони широко розправляють пір'я.

На годівлі цесарки постійно спілкуються між собою глибокими голосами, що нагадують щось схоже на «ток-а-ток-ток-ток-ток». Такі звуки допомагають членам зграї залишатися разом і не розбрідатися в різні боки.

За безпеку відповідають самці. Помітивши наближення хижаків, вони видають пронизливі попереджають крики. Почувши їх, вся зграя злітає та летить до найближчих дерев. Завдяки камуфляжному забарвленню нерухомі птиці стають малопомітними на тлі гілок.

цесарка образ жизни

Харчування

Раціон складається в основному з насіння і плодів різних рослин. Вегетаріанське меню доповнюється жуками, сараною, термітами й наземними молюсками.

Чубата цесарка задовольняє спрагу, випиваючи воду з калюж або скельних западин. У сухий сезон вона викопує соковиті коріння й цибулини із землі, щоб отримати необхідну рідину.

У пошуках їжі птах жваво переміщується з боку в бік, опустивши низько голову майже до самої поверхні ґрунту. Вона скльовує все, що вважатиме їстівним на своєму шляху.

фото цесарки чубатой

Часто пернаті слідують за мавпами, з ентузіазмом ласуючи скинутими вниз стиглими фруктами й горіхами.

Розмноження

Чубаті цесарки розмножуються один раз на рік навесні або на початку сезону дощів. Самці намагаються зачарувати самок шлюбним танцем. Вони переступають з ноги на ногу, кивають головою та шиєю вгору і вниз.

Сімейні пари залишають зграю та підшукують нагідне місце для гнізда. Як правило, вони зберігаються аж до смерті одного з подружжя.

Після спарювання птиці удвох розчищають невеликий майданчик від листя й трави для майбутнього гнізда. Потім вони викопують ямку, яку зсередини вистилають м'якими фрагментами рослин.

Самка відкладає 3-4 жовто-коричневих або рожевих яєць з дуже міцною шкаралупою. Значно рідше в кладці буває 6-8 яєць. Іноді для спільного насиджування кооперуються кілька самок. Тоді їх число зростає до 10-14 штук.

Guttera pucherani

Самка насиджує кладку без допомоги чоловіка протягом 23-25 днів. Він знаходиться поблизу, інформує її про найменшу небезпеку і в міру можливості постачає провіантом.

Пташенят, що вилупилися, годують обоє батьків. На третьому тижні життя вони залишають гніздо і приєднуються разом з ними до зграї. До цього моменту пташенята вже вміють трохи літати й здатні злетіти для ночівлі на гілки висотою близько 2 м над землею.

Опис

Довжина тіла 48-50 см. Вага 750-1570 г. Статевий диморфізм виражений слабо. Самці лише трохи більші за самок.

У дорослих птахів на головах є чорне пір'я довжиною близько 26 мм, що нагадує густу кучеряву шевелюру. Інша частина голови та шиї у номінативного підвиду гола і забарвлена ​​в сіро-блакитний колір. У молоді вона прикрашена чорним пухом.

фото Guttera pucherani

Тулуб покритий пір'ям чорного кольору з численними блакитно-білими цяточками. Крила сіро-коричневі з кремово-білою окантовкою по краях.

Райдужна оболонка очей коричнева. Ноги й лапи темно-коричневі або чорнуваті. Дзьоб блакитно-сірий і закінчується злегка загнутим вниз гачком.

Тривалість життя чубатої цесарки 8-12 років.