Куроподібні

Фазан діамантовий

21.06.2018

Фазан діамантовий (лат. Chrysolophus amherstiae) належить до родини Фазанові (Phasianidae) із ряду Куроподібних (Gallliformes). Він є найближчим родичем золотого фазана (Chrysolophus pictus). Обидва види схрещуються як в неволі, так і в дикій природі, даючи плідне потомство. У природних умовах гібриди найчастіше зустрічаються в китайських провінціях Сичуань, Юньнань і Гуйчжоу, розташованих на південному сході країни.

Алмазный фазан фото

Ці два види є в даний час єдиними представниками роду Crysolophus. Їх характерною особливістю є наявність своєрідного «коміра», який стає сторчма в період токування.

Перші діамантові фазани були завезені в Англію у 1828 році графинею Сарою Амхерст, дружиною Вільяма Амхерста, після його звільнення з посади генерал-губернатора Бенгалії. Дивовижних птахів стали розводити в околицях замку Уоберн-Еббі. Полювати на них мали право тільки аристократи.

У 1960-х роках власник замку перетворив його в туристичний атракціон і заклав поряд з ним сафарі-парк. Тепер близько 200 красивих пташок вже не бояться мисливців і з гордістю демонструють свій яскравий наряд заїжджим туристам.

Розповсюдження

Початковим ареалом проживання діамантових фазанів були гірські регіони південно-західного Китаю та південно-східного Тибету. Пізніше вони поширювалися на територію М'янми (національний округ Шан). На півночі кордон ареалу проходить приблизно біля 31° північної широти.

Найбільші популяції збереглися на заході провінції Сичуань і в Тибетському автономному районі Китаю в верхній течії річки Салуїн.

Пернаті селяться переважно в бамбукових заростях і на порослих чагарниками гірських схилах на висотах до 4750 м над рівнем моря.

Вид монотиповий, підвиди дотепер невідомі. Загальна чисельність популяції оцінюється у 50 тисяч птахів.

Скала с алмазным фазаном

Поведінка

Птахи дотримуються активного денного способу життя, виявляючи максимум активності вранці та ввечері. Вони тяжіють до осілості, але в особливо холодні зими спускаються з гір в низини. Пернаті утворюють невеликі групи, які можуть об'єднуватися в зимовий період для спільного пошуку їжі.

Серед них є прихильники як моногамних, так і полігамних сімейних відносин. Більшість діамантових фазанів навесні створюють подружні пари та цураються при виведенні пташенят будь-яких контактів з родичами.

Кормление алмазного фазана

Їжу вони добувають собі на поверхні ґрунту. Раціон складається з рослинної їжі й дрібних безхребетних. Особливу пристрасть представники цього виду мають до молодих паростків бамбука, папоротей і горіхів. Іноді пернаті навідуються на околиці селянських полів і ласують зерновими культурами. Опівдні вони зазвичай вдаються до нетривалого відпочинку.

У неволі діамантові фазани поїдають корм для курей, різну зелень, фрукти та ягоди.

Вони не виявляють агресії стосовно інших домашніх птахів і порівняно швидко стають ручними. У шлюбний період півні недовірливо ставляться до свого оточення й можуть першими нападати на них, захищаючи свій гарем.

Розмноження

Шлюбний період проходить з квітня по травень. В цей час птахи видають гучні пронизливі звуки, залучаючи до своєї персони потенційного партнера. Півні намагаються зачарувати курок виконанням хитромудрого танцю. Вони обертаються навколо обраниць, розчепіривши пір'я на шиї в різні боки. Утворюється чорно-білий «комірець», що практично повністю прикриває голову.

Наприкінці танцю танцюрист притискається до землі й демонструє своє розкішне оперення.

Парування відбувається лише тоді, якщо дівка на виданні високо оцінить хореографічні та зовнішні дані залицяльника. Самка будує гніздо посеред чагарників прямо на поверхні ґрунту. Воно являє собою невелику ямку в землі. У кладці в середньому буває 6-7 темно-бежевих яєць.

Самка алмазного фазана

Тривалість інкубації становить 23-24 дні. Насиджує кладку самка поодинці, відлучаючись лише на короткий час, щоб підкріпитися. Самець залишається постійно поблизу та охороняє її від будь-яких посягань, не беручи безпосередньої участі в насиджуванні й вихованні потомства.

Пташенята з'являються на світ повністю сформованими. Вже через кілька годин вони можуть слідувати за матір'ю в пошуках їжі. Пташенята постійно знаходяться під невсипущою материнською опікою. Вони стають повністю самостійними у віці близько 3 місяців. Статева зрілість настає після 2 років.

Опис

Довжина дорослих птахів досягає 130-170 см, з них 85-110 см припадає на довгий хвіст. Розмах крил становить 50-60 см. Вага коливається від 750-850 г.

Картинка с алмазным фазаном

У курок довжина тіла 66-68 см, а хвіст має всього лише 31-37 см. Розмах їх крил 45-55 см, а вага 600-800 г. Статевий диморфізм яскраво виражений. Курки забарвлені в каштаново-коричневий колір. На грудях, по боках і череві помітні бежеві або білуваті плями. По всьому оперенню проходять поперечні хвилеподібні темні смужки з металевим відливом.

Горло бежеве, щоки сріблясті з чорними плямами. Оперення навколо очей відсутнє. Нижні кінцівки та лапи блакитно-сірі.

У півнів лоб і тім'я темнувато-зеленого кольору, чорну голову прикрашає малиновий чубчик довжиною близько 60 мм. Спинка і крила зелені з синюватими «лусочками», Надхвістя помаранчево-жовте з блідо-червоними пір'їнками. На довгих хвостових пір'їнах добре помітний муаровий візерунок. «Комірець» має лускоподібний біло-чорний малюнок. Дзьоб і нижні кінцівки сірі.

У дикій природі діамантові фазани доживають до 8-10 років. У неволі за умови дбайливого догляду окремі екземпляри живуть до 25 років.