Куницеві

Солонгой, або мустела алтайська

12.07.2020

Солонгой, або мустела алтайська (лат. Mustella altaica) належить до родини Куницеві (Mustelidae). Він є найближчим родичем горностая звичайного (Mustela erminea), проте його хутро цінується не так дорого і не має великого комерційного значення. Хутряні вироби з нього зазвичай піддаються додатковому фарбуванню.

Назва тварини походить від монгольського слова «солонгой» і перекладається на українську мову як «веселка».

Солонгой фото

Будучи надзвичайно спритним хижаком, мустела алтайська відіграє важливу роль в екосистемі. Вона полює на дрібних гризунів, ефективно стримуючи зростання їх чисельності та перешкоджаючи поширенню ними багатьох інфекційних захворювань. У ряді регіонів її вважають шкідником, що нападає на домашню птицю.

Вид вперше описав у 1811 році німецький натураліст Петер Симон Паллас.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Центральній і Південно-Східній Азії. Він простягається від півдня Сибіру до Гімалаїв і Корейського півострова. Солонгой мешкає на території Китаю, Монголії, Киргизії, Таджикистану, Пакистану, Бутану, Індії та Росії.

Тварина селиться переважно в горах на висотах до 3500 м над рівнем моря. Її приваблюють змішані ліси, лісостеп і степи. Вона категорично уникає густих лісових масивів і заболочених низин, але не боїться жити поблизу людського житла.

фото солонгоя

Мустела алтайська часто є сусідом з більшим за неї сибірським колонком (Mustela sibirica), який в останні роки став її витісняти в багатьох біотопах.

Існують 6 підвидів. Номінативний підвид поширений на Алтаї.

Поведінка

Солонгой поза сезоном розмноження веде поодинокий спосіб життя. Активність спостерігається вночі. Звірятко лише іноді виходить на полювання в сутінках і світлий час доби.

Незважаючи на свої короткі кінцівки, він швидкий і витривалий бігун. Він добре плаває і лазить по деревах.

У нього добре розвинений зір, але при вистежуванні здобичі головну роль відіграють гострий слух і нюх. Точне місце знаходження потенційної жертви солонгой може визначити з найменшого шереху.

 Mustella altaica

Зіткнувшись з небезпекою, він видає стрекотливі звуки та виділяє зі своїх анальних залоз секрет, що дуже погано пахне. Його сильний запах здатний відлякувати багатьох агресорів. Коли всі хитрощі вичерпані, а шляхи до відступу відрізані, невеликий звірок здатний відважно кинутися на кривдника.

Головними природними ворогами є хижі совоподібні птахи (Strigiformes). Наземні хижаки наважуються нападати на солонгоя, як правило, тільки в період нестачі харчів.

Харчування

Основу раціону складають полівки (Arvicolinae) і пискухи (Ochotona). Крім них алтайські мустели полюють на ховрахів (Spermophilus), ондатр (Omdatra zibethicus), молодих кроликів і дрібних птахів.

Меншою мірою з'їдаються жаби, риби та великі комахи. Іноді влітку їх жертвами стають ящірки.

За одну добу тварина з'їдає в середньому близько 50 г м'яса, що відповідає приблизно 3-4 полівкам.

Коли корму занадто багато, вона ласує тільки кров'ю та мозком своєї жертви, залишаючи недоторканими інші частини.

У деяких регіонах солонгої були неодноразово помічені за поїданням стиглих ягід ялівцю.

Розмноження

Шлюбний період на більшій частині ареалу проходить з лютого по березень. Особливості розмноження алтайських мустел в природних умовах поки вивчені мало. Відомо, що вони починають розмножуватися в наступному сезоні після своєї появи на світ.

фото Mustella altaica

Самці поводяться дуже агресивно та часто б'ються між собою за право на продовження роду. Нерідко в запалі бою вони завдають один одному серйозні каліцтва. Переможці спаровуються з декількома самками та розлучаються з ними відразу після спарювання.

Вагітність триває 30-49 днів.

Немає перевірених відомостей, що розвиток ембріонів може припинятися на довгий час як в інших споріднених видів.

Самка приносить від 1 до 8, максимум 13 дитинчат. Молочне годування триває близько 2 місяців. Незабаром молодь переходить до самостійного існування, але продовжує приблизно до осені триматися разом. Потім сімейна група розпадається, і кожний молодий солонгой знаходить власну домашню ділянку.

Опис

Довжина тіла самців 22-29 см, а самок 21-25 см. Довжина хвоста 9-15 см. Самці важать 217-350 г, а самки 122-220 г. Розміри та вага істотно розрізняються в залежності від підвиду.

Mustella altaica фото

Коротке щільне хутро забарвлене взимку в жовтуватий або червонувато-коричневий колір. Влітку воно набуває сіро-коричневого відтінку. Черевна частина білувата або кремова.

Линька відбувається навесні та восени.

Маленькі круглі вуха посаджені з боків голови. У ротовій порожнині є 34 зуби. На підборідді ростуть білуваті або сірувато-коричневі вібриси.

Тривалість життя мустели алтайської 6-8 років.