Зозулеподібні

Африканська звичайна зозуля

13.04.2020

Африканська звичайна зозуля (лат. Cuculus gularis) відноситься до родини Зозулеві (Cuculidae). Зовні вона дуже схожа на звичайну зозулю (Cuculus canorus), яка широко поширена в Євразії та довгий час вважалася її підвидом. Їх головна відмінність полягає в жовтому забарвленні верхньої частини дзьоба. У африканських зозуль він простягається далеко за ніздрі.

Африканская обыкновенная кукушка фото

У них також більш швидке й монотонне кування, яке можна почути цілий рік. Зозулі, що гніздяться в Європі та зимують в Африці, на відміну від своїх африканських побратимів не кують під час зимівлі.

Вид вперше описав у 1815 році англійський зоолог Джеймс Френсіс Стівенс.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Африці на південь від пустелі Сахара. Він простягається від Сенегалу і Гамбії на заході до Сомалі на сході. Південна межа ареалу проходить через Східно-Капську провінцію Південно-Африканської Республіки.

фото африканской обыкновенной кукушки

Більшість популяцій в сезон дощів мігрують в Західну Африку, де розташовані їхні гніздування. Після закінчення сезону розмноження пернаті повертаються назад. У східній частині континенту вони спостерігаються з жовтня по травень, а на півдні ареалу з вересня по квітень. Птахи, що живуть в Нігерії, ведуть осілий спосіб життя.

Звичайна африканська зозуля населяє відкриті ліси та савани з заростями акацій.

Вона категорично уникає густих лісів і посушливих регіонів, де річна норма опадів менше ніж 250 мм. У сухих місцевостях птах з'являється тільки в сезон дощів. У горах він зустрічається на висотах до 3000 м над рівнем моря.

Вид монотиповий. Підвиди на сьогодні невідомі.

Поведінка

Поза сезоном розмноження звичайні африканські зозулі ведуть поодинокий спосіб життя. У шлюбний період вони утворюють подружні пари.

Самці займають домашні ділянки й захищають їх від вторгнення конкурентів. Площа зайнятої території досягає 60 га.

где живёт кукушка

Відчувши загрозу, вони піднімають чубчик на верхівці голови й видають пронизливі крики високої тональності. Крики чутні здалеку на великій відстані. Вони можуть несподівано припинятися та відновлюватися через короткі проміжки часу.

Харчування

Основу раціону складає їжа тваринного походження. У ньому переважають літаючі комахи та їхні личинки. Африканські зозулі поїдають волохатих гусениць, від яких відмовляються інші види птахів.

Нутрощі таких гусениць містять токсини, тому пернаті намагаються позбутися їх, видавлюючи об гілки. Волоски випльовуються в формі кульок.

Пошук їжі відбувається переважно на верхівках дерев, значно рідше в купах опалого листя на поверхні ґрунту. Зозуля в пошуках поживи здатна перевертати своїм потужним дзьобом камені, що лежать на землі.

почему кукушка так называется

В її меню входять паличники (Phasmotodea), оси (Vespinae), жуки (Coleoptera), мухи (Brachycera), коротковусі (Caelifera) і довговусі прямокрилі комахи (Ensifera).

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 10-12 місяців. Спарювання відбуваються навесні або влітку.

Звичайні африканські зозулі відкладають яйця в гнізда інших птахів. Відповідне гніздо для відкладання яєць вибирає самка. Коли вибір зроблений, самець відволікає увагу господаря. Самка, користуючись його відсутністю, відкладає в його гніздо одне яйце.

Інкубація триває від 12 до 17 діб. Зозуленя залишається в чужому гнізді й годується їжею, яку приносять прийомні батьки протягом від 28 до 30 днів. Як правило, воно домінує над іншими пташенятами та з часом викидає їх з гнізда. Якщо зозуленя вилуплюється першим, то зазвичай незабаром після своєї появи на світ позбувається інших яєць.

Cuculus gularis

Африканські зозулі найчастіше відкладають яйця в гнізда траурних дронго (Dicrurus adsimilis), бородатих справжніх бюльбюлів (Pycnonotus barbatus), сіроголових горобців (Passer griseus), співочих чагарникових (Telophorus zeylonus) і жовтодзьобих сорокопудів (Corvinella corvina).

Яйця африканських зозуль можуть бути забарвлені в білуватий, кремовий або червонувато-коричневий колір з коричневими або ліловими плямами в залежності від забарвлення яєць птахів-господарів.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 31-34 см. Розмах крил 53-59 см. Вага 90-120 г. Статевий диморфізм в забарвленні відсутній. Самки трохи більші за самців.

Верхня частина тулуба, голова і крила забарвлені в попелясто-сірий колір. На хвості помітні чорні поперечні смуги. Кінчик хвоста білий. Кермові пір'я чорні, з білими плямами посередині. Живіт і підхвістя білі, з вузькими чорними смужками.

фото Cuculus gularis

Область навколо очей і райдужна оболонка забарвлені в жовтий колір. Дзьоб короткий і загнутий кінчиком донизу.

У підлітків оперення попелясто-сіре з темно-сірими смужками. Райдужна оболонка очей у них оливково-коричнева. Ступні оранжево-жовті. Два пальці спрямовані вперед, а два назад.

У пташенят шкіра темно-фіолетова або чорнувата. Горло яскраво-помаранчеве, а лапи жовті.

Тривалість життя звичайної африканської зозулі в дикій природі 10-14 років.