Китоподібні

Дельфін капський

23.05.2019

Дельфін капський (лат. Delphinus capensis) відноситься до родини Дельфінові (Delphinidae) з підряду Зубатих китів (Odontoceti). Він відрізняється зацікавленістю та прихильністю стосовно людини.

У відкритому морі він любить супроводжувати кораблі, підпливаючи близько до бортів і вистрибуючи з води на висоту до 5 м, щоб краще розгледіти пасажирів. Такий жвавий інтерес він виявляє також до будь-яких предметів, що потрапили в морську безодню, або до інших великих китоподібних.

дельфины

Випадків нападу капських дельфінів на людей не зафіксовано, проте вони іноді граються з ними, завдаючи їм поштовхи своїм рилом. Такі ігри можуть закінчитися серйозними гематомами, бо водні ссавці не контролюють силу свого удару, коли їх опановує грайливий настрій.

Вид вперше описав у 1828 році британський зоолог Джон Едуард Грей.

Розповсюдження

Капський дельфін мешкає в тропічних і субтропічних водах всіх океанів. У східній частині Тихого океану він зустрічається біля узбережжя Каліфорнії, Мексики, Перу і Чилі, а в західній – біля берегів Тайваню, Китаю, Японії.

В Індійському океані представники цього виду поширені біля узбережжя Аравійського півострова, Мадагаскару, Південної Африки. В Атлантиці вони зустрічаються біля берегів Західної Сахари, Мавританії, Габону, Сенегалу. Їх часто помічають в прибережних водах Бразилії, Венесуели, Суринаму і Французької Гвіани.

Відомо 2 підвиди. Підвид Delphinus capensis tropicalis зустрічається в Червоному морі, Перській затоці, біля берегів Індії й Тайваню.

Поведінка

Дельфіни капські – соціально орієнтовані морські ссавці. Вони живуть великими зграями, вкрай рідко ведуть поодинокий спосіб життя. Одинаки швидко стають здобиччю хижаків.

Чисельність зграї може варіюватися залежно від пори року, досягаючи кількох сотень і навіть тисячі особин.

У капських дельфінів між матерями та їх потомством утворюються тісні зв'язки. Всі члени зграї дбають про хворих і старих тварин, вони явно сумують в разі смерті одного з одноплемінників. Між собою вони спілкуються за допомогою звукових сигналів. Це свистячі звуки різної тональності, висоти, тембру і тривалості.

Для пошуку їжі дельфіни використовують ехолокацію. Вони можуть спілкуватися також з гриндами (Globicephala melas) і афалінами (Tursiops truncates).

образ жизни дельфинов

Під час сну у них одна половина мозку продовжує не спати, а одне око залишається відкритим. Протягом доби тварини сплять близько 4 годин.

Вони роблять уві сні короткий вдих і протяжний видих. Процес дихання контролює неспляча половина мозку.

Головними природними ворогами є косатки (Ornicus orca) і білі акули (Carcharodon carcharias).

Харчування

Дельфіни капські харчуються переважно зграйними рибами. У їх раціон входять сардини (Sardina), оселедці (Clupeidae), шпроти (Sprattus), сайра (Cololabis saira) і каліфорнійські анчоуси (Engraulis mordax).

Крім них з'їдаються кальмари (Teuthida), ракоподібні (Crustacea) і головоногі молюски (Cephalopoda).

Тварини полюють переважно на мілководді, використовуючи методи колективного полювання. Зрідка вони занурюються на глибину до 180 м.

Полювання може проходити як вдень, так і вночі. За добу капський дельфін з'їдає до 10 кг корму.

Розмноження

Самки стають статевозрілими у віці 7 років, а самці у 12 і більше років. Шлюбний період проходить з березня по травень. У ряді регіонів спарювання відбуваються цілий рік.

Фото длиннорылой белобочки

Самка приносить одне дитинча кожні три роки. Вагітність триває від 330 до 360 днів. Під час пологів вся група збирається навколо самки, захищаючи її від можливого нападу хижаків.

Малюк народжується хвостом вперед. Мати одразу ж виштовхує новонародженого на поверхню води, щоб він зміг зробити свій перший подих.

Довжина його тіла близько 80 см, а вага 13-15 кг. Молочне годування триває від 12 до 18 місяців. Поступовий перехід на тверду їжу починається на сьомому місяці.

Малюк невідлучно залишається поруч з матір'ю до 2 років, а потім переходить до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла 175-220 см. Вага 75-110 кг. Самці більші за самок. Відмінною особливістю виду є наявність подовженого рила. Тварина зовні дуже схоже на дельфіна звичайного (Delphinus delphis).

Фото Delphinus capensis

Спина забарвлена ​​в темно-сірий або майже чорний колір. Черево біле або кремове. На боках проглядаються світло-сірі візерунки.

Задній спинний плавець розташований приблизно посередині спини й має трикутну або серпоподібну форму. Горизонтальний хвостовий плавець злегка роздвоєний. Лоб похилий.

Тривалість життя капського дельфіна близько 35 років.