Китоподібні

Північний гладкий кит, або атлантичний кит

23.03.2019

Північний гладкий кит, або атлантичний кит (лат. Eubalaena glacialis) – один з найбільших морських ссавців. Офіційно зареєстрований рекорд становив 18,5 м довжини та 106 тонн живої ваги. Тварина належить до родини Гладких китів (Balaenidae) і є одним з трьох представників роду Eubalaena.

Северный гладкий кит фото

Щоб уникнути переохолодження в холодних водах Атлантики, вона має товстий шар жиру (ворвані). У дорослих особин жир займає від 36% до 45% загальної маси тіла, тому після смерті вони на відміну від багатьох інших видів не тонуть, а дрейфують на поверхні океану.

Перша письмова згадка про північного гладкого кита датується 670 роком, коли неподалік нинішнього міста Жум’єж, розташованого на північному заході Франції, на берег Сени потрапила десятитонна тварина.

Китобійний промисел почався у XI столітті. Відтоді чисельність популяції неухильно знижувалася. З 1935 року вона тримається в межах близько 350 особин. Кожні два роки помирає один кит. Приблизно 38% всіх смертей викликано зіткненнями з морськими суднами та 8% з попаданням в рибальські мережі.

Вид належить до вимираючих і, незважаючи на вжиті заходи по його охороні, може зникнути протягом наступних 200 років.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в помірних водах півночі та північного заходу Атлантичного океану. У Східній Атлантиці північні кити вважаються знищеними, принаймні вони не спостерігалися в останні десятиліття.

Фото северного гладкого кита

Тварини селяться біля узбережжя та постійно мігрують. Взимку вони плавають біля берегів північноамериканських штатів Флорида і Джорджія, а влітку в затоці Мен у півостровів Кейп-Код і Нова Шотландія. Восени гігантів помічають на східному узбережжі Канади.

Раніше вони зустрічалися поблизу Ісландії та в Біскайській затоці.

Поведінка

Соціальна структура північних гладких китів досі вивчена слабо. Вони живуть групами від 2 до 8 тварин. Серед них також зустрічаються прихильники поодинокого способу життя. Іноді вони тимчасово кооперуються з іншими видами китоподібних ссавців, частіше за все з горбачами (Megaptera novaeangliae) та афалінами (Tursiops).

Незважаючи на свою неквапливість, вони дуже активні. Гіганти постійно вистрибують з води та з силою б'ють хвостами по її поверхні. Так вони інформують родичів про своє місце знаходження.

Комунікація між ними відбувається за допомогою низькочастотних сигналів в інтервалі від 50 до 500 Гц і тривалістю до 6 секунд. Під час полювання їх частота підвищується до 2000-4000 Гц.

Єдиним природним ворогом крім людини є косатка (Orcinus orca). Майже всі атлантичні кити страждають від паразитів. Більшість з них заражені китовими вошами (Cyamidae) і вусоногими ракоподібними з родини Balanidae, які селяться на їх шкірі.

Кит северный гладкий фото

Шлунково-кишковий тракт і печінка часто бувають вражені акантоцефалами (Acanthocephala), первинноротими безхребетними організмами. Ці ендопаразити викликають захворювання внутрішніх органів, що призводять до летального результату.

Харчування

Атлантичні кити, як і вусаті (Mysticeti), харчуються зоопланктоном і дрібними веслоногими ракоподібними (Copepoda). Дорослі особини протягом доби з'їдають від 1000 до 2500 кг корму.

Під час годівлі вони просто відкривають пащу та пірнають на 8-12 хвилин.

Виринувши, вони язиком злизують спійману здобич з китових вусів і ковтають її. Коли зоопланктону багато на поверхні моря, кити збирають його відкритою пащею без занурення на глибину.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 6-9 років. Спарювання відбуваються пізньої осені та на початку зими. За однією самкою приглядають кілька самців, влаштовуючи між собою ритуальні поєдинки. Переможені дуелянти допомагають переможцю спаровуватися, підтримуючи самку під час статевого акту.

Фото кита северного гладкого

Вагітність триває 12-13 місяців. Пологи відбуваються в теплих водах. Мати виштовхує новонароджене дитинча на поверхню, щоб він зміг вдихнути повітря. Його довжина при народженні досягає 4-5 м.

Протягом перших тижнів малюк повинен дихати кожні кілька хвилин, тому мати змушена весь цей період обходитися без сну. Він невідлучно знаходиться рядом з нею до піврічного віку.

Молочне годування триває 10-11 місяців. Потім кит починає поступово віддалятися від матері, але залишається з нею до 2 років. У перший рік життя рівень смертності доходить до 17%, а на другому вже не перевищує 3%.

Фото Eubalaena glacialis

Опис

Довжина тіла 11-18 м. Вага 30-80 тонн. Основний фон забарвлення світло-сірий або блакитно-чорний. Характерною особливістю є величезна голова, що займає майже четверту частину від всієї довжини.

Верхня та масивна нижня щелепа сильно вигнуті. Обидві вони покриті біло-сірими наростами, що кишать паразитами. Ці нарости з'являються після народження, їх функція невідома. Найбільший наріст утворюється навколо ротової порожнини. У самців він більший, ніж у самок.

Спинний плавець відсутній. На кожній стороні пащі розташовані близько 260 вусів довжиною до 250 см.

Точна тривалість життя невідома. Імовірно північний гладкий кит живе близько 65 років.