Гризуни

Великий очеретяний щур, або щетинець великий

13.06.2019

Великий очеретяний щур, або щетинець великий (лат. Thryonomys swinderianus) належить до родини Щетинцеві (Thryonomyidae). Він є другим за величиною гризуном в Африці, поступаючись своїми розмірами лише гребінчастому їжатцеві (Hystrix cristata). У багатьох африканських країнах його розводять на фермах і присадибних ділянках з метою отримання дієтичного м'яса. За смаком воно нагадує м'ясо нутрії, в ньому багато білка і мало жиру.

Большая тростниковая крыса фото

Розведення очеретяних пацюків дуже дешеве і не вимагає особливих умов утримання. Тварин тримають в клітках або просто неба, захистивши майданчик валом з глини. Вони не вміють викопувати нори, тому не тікають з двору.

Щорічно африканські фермери постачають на ринок близько 80 тонн вишуканого делікатесу.

У ряді регіонів гризун вважається злісним шкідником. Він дуже любить навідуватися на плантації та ласувати соковитими пагонами цукрової тростини й зернових культур.

Вид вперше описав у 1827 році голландський натураліст Конрад Темінк.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на африканському континенті на південь від пустелі Сахара. Він простягається від Гамбії до Південного Судану і Намібії. У південно-західній частині Африки великі очеретяні щури не водяться.

Фото большой тростниковой крысы

Найбільші популяції щетинців мешкають на території Анголи, Ефіопії, Ботсвани, Конго, Кенії, Уганди, Танзанії, Замбії, Малаві та Сомалі.

Великі очеретяні щури селяться на трав'янистих луках поблизу річок, озер і боліт. Їх приваблюють також рисові поля і очеретяні плантації.

Поведінка

Тварини не будують підземних сховищ, але охоче використовують кинуті колишніми власниками нори. Вони ведуть нічний спосіб життя, добре бігають, плавають і пірнають, що дозволяє їм швидко врятуватися втечею від хижаків, що їх переслідують. При необхідності гризуни можуть перестрибувати перешкоди висотою до 1 м.

У сухий сезон самці є переконаними відлюдниками, а під час дощів утворюють невеликі гареми.

У них входять 2-3 самки з потомством. З початком посухи самець залишає сімейну групу.

Великі щетинці прокладають стежки в траві, які ведуть до місць годівлі та водопою. У стресовій ситуації вони стають на задні лапи й голосно хрюкають. Між собою вони спілкуються за допомогою звукових сигналів і тупоту ногами. У критичні моменти щури голосно свистять. Свист служить сигналом небезпеки. Почувши його, всі миттєво розбігаються в різні боки.

Крыса большая тростниковая фото

Їх природними ворогами є леопарди, мангусти, змії та хижі птахи.

Харчування

Великий очеретяний щур харчується виключно рослинною їжею. Основу раціону складають молоді пагони очерету. Крім них гризуни поїдають кору дерев, листя чагарників, траву, горіхи, фрукти, що впали на землю, та різні сільськогосподарські культури. Вони особливо люблять кукурудзу, солодку картоплю, гарбуз, дині, кавуни, маніок, сорго, пшеницю і слонову траву (Pennisetum purpureum).

Гризуни підрізають стебла рослин своїми великими різцями, видаючи характерні гуркотливі звуки. Вони з'їдають тільки самі соковиті та поживні частини. Брак вітамінів і мінеральних речовин компенсується поїданням власних фекалій.

Розмноження

З початком сезону дощів самці влаштовують між собою ритуальні бої. Спочатку конкуренти відштовхують один одного носами, а потім штовхають суперника в бік, намагаючись притиснути до землі. Переможець отримує право завести власний гарем.

Thryonomys swinderianus

Еструс у самок триває 6-7 днів, а вагітність від 137 до 172 днів. Незадовго перед пологами самка споруджує в підземному сховищі гніздо з сухої трави. Останні три дні перед пологами вона пересувається на задніх лапах, народжує в такому ж становищі.

Щурята з'являються на світ зрячими й добре розвиненими. Вони важать 80-120 г і покриті густою шерстю. У виводку буває від 2 до 6 дитинчат.

Уже через кілька днів малюки починають виходити на годівлю разом з батьками. Через місяць вони стають повністю самостійними. Статева зрілість у них наступає в однорічному віці.

Опис

Довжина тіла 35-61 см, а хвоста близько 7 см. Самці важать 5-6,5 кг, а самки 3,4-3,8 кг. При кремезній статурі голова відносно маленька. Ніс овальний. Вуха невеликі, короткі й широкі.

Груба шерсть забарвлена в золотисто-коричневий або сіро-коричневий колір. Підборіддя і горло зазвичай білі. Черево білувате. Темно-коричневий хвіст звужується до кінця і покритий короткою шерстю.

Кінцівки м'язисті, стопи сплощені. Задні кінцівки довші за передні. На лапах по 5 пальців. Вони озброєні прямими кігтями.

Тривалість життя великого очеретяного щура близько 4 років.