Гризуни

Лісова соня, або вовчок лісовий

20.12.2015

Лісова соня, або вовчок лісовий (лат. Dryomys nitedula) – невеликий гризун з родини Вовчкових (Gliridae). Наявність пухнастого хвоста надає йому схожість з білкою. У хвилину небезпеки хвіст може сильно розпушитися, а його стрижень стати темно-рожевим. Так звір намагається налякати й збити з пантелику агресора. У наступну мить він уже рятується втечею, не спокушати долю.

Лесная соня фото

Свою назву гризун отримав через звичку впадати в тривалу зимову сплячку.

Вид вперше описав у 1778 році німецький зоолог Петер Симон Паллас.

Розповсюдження

Ареал проживання займає більшу частину південних регіонів Палеарктики. Він простягається від південно-східних районів Центральної Європи через Середню Азію до Монголії та північного заходу Китаю.

Північна межа ареалу проходить через Прибалтику, європейську частину Росії та Південний Урал, а південна через Ізраїль, Іран і Пакистан.

Лісові вовчки поширені в листяних і змішаних лісах Євразії, де переважає помірний клімат. Окремі популяції пристосувалися до життя у хвойних лісах або лісостепу з рясною чагарниковою рослинністю.

фото лесной сони

Тварини спостерігаються на високогір'ях до 2300 м над рівнем моря, але зазвичай живуть на висотах нижче 1000 м.

Вид монотиповий. Підвиди на сьогодні невідомі.

Поведінка

Поза сезоном розмноження лісова соня веде поодинокий спосіб життя. Кожна статевозріла тварина займає домашню ділянку площею 1-4 га. Ділянки самців більші й перетинаються з володіннями декількох самок.

Гризун зазвичай селиться в дуплах старих дерев або в ущелинах скель, а іноді використовує кинуті пташині гнізда. В дуплі він будує кулясте гніздо, де солодко спить протягом світлого часу доби.

Зимова сплячка проходить з жовтня по квітень в дуплах або під корінням дерев.

Під час сплячки температура тіла сильно падає й залишається всього лише на кілька градусів вище температури навколишнього середовища. Серце звіра здійснює 2-3 удари на хвилину. Щоб втрачати менше тепла, він згортається м'ячиком, підштовхуючи лапи до щік і вкриваючись зверху хвостом.

лесная соня причины исчезновения

Іноді сплячка переривається мимовільним пробудженням з нічними фазами активності. До весни лісова соня втрачає близько 40% ваги внаслідок споживання жирових запасів.

Головними природними ворогами є сірі сови (Strix aluco), звичайні пугачі (Bubo bubo), куниці (Martes) і тхори (Mustela).

Харчування

Лісова соня всеїдна, а її раціон залежить від пори року і місця проживання. У північно-західній частині ареалу переважає корм тваринного, а в південно-східній частині – рослинного походження.

лесная соня презентация

Звірятко на пошуки їжі виходить з настанням сутінків. У його раціон входять комахи, дрібні безхребетні, пташині яйця, фрукти, ягоди та насіння рослин. Після виходу із зимової сплячки він харчується переважно багатоніжками, жуками і їх личинками.

Влітку в меню переважають ягоди малини, смородини, обліпихи, насіння берези та жолуді.

Особливо активно лісовий вовчок харчується восени, щоб запасти достатню кількість підшкірного жиру. Тоді він частіше полює на комах, іноді поїдає дощових черв'яків і равликів. Завдяки посиленому харчуванню йому вдається збільшити масу тіла в середньому на 22 г.

Харчовими конкурентами вважаються вовчки сірі (Glis glis). Збільшення їх чисельності призводить до скорочення популяції лісових сонь.

Розмноження

Шлюбний період починається у квітні й продовжується до середини травня. Вагітність триває близько 30 днів.

Пік народжуваності припадає на кінець червня та початок липня.

Дитинчата найчастіше з'являються на світ в дуплах дерев або покинутих пташиних гніздах. У молодих букових насадженнях самка сама будує гніздо, яке розташовується на висоті 60-140 см над землею. Воно складається з листя бука зовні та сухих трав і гілочок зсередини. Для нього характерна сферична форма і діаметр 23-30 см.

У хвойних лісах гніздо споруджується зі схрещених ялинових гілок, заповнених мохом і корінням. Вхід в нього розташовується збоку.

У Східній Європі самка приносить потомство один раз на рік, а в теплих південних регіонах два-три рази. В одному посліді буває 2-6 малят. При народженні вони важать близько 2 г. Очі вони розплющують на 16-18-й день. Через велику кількість паразитів самки змушені нерідко міняти гнізда і переносити дитинчат на нове місце.

Dryomys nitedula

Молочне годування триває три тижні. Самці надають допомогу самці у вихованні молодого покоління. У віці 4-5 тижнів малюки стають самостійними та залишають батьків. Статевої зрілості лісові вовчки досягають у віці 2 місяці.

Утримання лісової соні

Соні, знайдені в юному віці, легко приручаються і прив'язуються до свого господаря. Вони невибагливі, але вельми рухливі створіння.

Утримувати їх потрібно у вольєрі або великій клітці. Отримавши доступ до вільного переміщення, вони навідріз відмовляються повертатися у своє житло, бігаючи й стрибаючи по квартирі з неймовірною швидкістю. Їх ловля вимагає часу, вправності та доброї фізичної підготовки.

Ці гризуни миролюбні, тому добре уживаються один з одним в неволі.

Вихованцям згодовують каштани, волоські горіхи, букові горішки, фундук і мигдаль. Вони добре їдять будь-які солодкі фрукти і ягоди. Крім рослинного корму обов'язково дають цвіркунів, жуків, коників, зофобасів і борошняних черв'яків. Для сточування зубів пропонують молоді зелені гілочки.

фото Dryomys nitedula

На добу одній дорослій тварині необхідно близько 30 г корму. У неї повинен бути постійний доступ до питної води.

Взимку лісових сонь бажано переносити в прохолодне приміщення з температурою нижче 5°С. Відсутність зимової сплячки негативно позначається на їхньому здоров'ї та репродуктивній функції.

Опис

Довжина тіла становить 80-113 мм, а хвоста 73-119 мм. Вага дорослих тварин коливається від 25 до 60 г. Верхня частина тіла забарвлена ​​в червоно-коричневий колір з відтінками від жовтого до сірого. Хвіст темно-сірий.

причины вымирания лесной сони

На мордочці знаходиться характерна чорна «маска гангстера». Вібриси рухливі, довжиною до 20-25 мм.

Максимальна тривалість життя лісових сонь близько 4 років. Більшість гризунів в дикій природі гинуть від хижаків в однорічному і дворічному віці.