Гризуни

Сибірський лемінг

13.05.2019

Сибірський лемінг (лат. Lemmus sibiricus) належить до підродини Норицеві (Arvicolidae) з родини Хом’якових (Cricetidae). Це один з найпоширеніших видів гризунів, що мешкають в тундрі Євразії. Кожні 3-5 років спостерігається різке збільшення його чисельності в кілька сотень разів, що сприятливо позначається на популяціях хижих ссавців і птахів, які мешкають в арктичній зоні.

Сибирский лемминг фото

Звірята живуть осіло, але в роки масового розмноження залишають насиджені місця і відправляються на пошуки їжі в нові регіони. На своєму шляху вони здатні долати водні перешкоди й зовсім не бояться хижаків, стаючи їх легкою здобиччю.

Вид був вперше описаний у 1792 році шотландським натуралістом Робертом Керром.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на території північного сходу Європи та півночі Азії. Він простягається від східних районів Фінляндії через європейську частину Росії та Сибір до Колими.

Крім континентальної тундри сибірські лемінги мешкають на острові Врангеля та острові Новий Сибір в Східно-Сибірському морі. Вони також живуть в північних провінціях Канади.

Ареал розташований в арктичній і субарктичній тундрі на північ від кордону лісу.

Існують 3 підвиди. Номінативний підвид поширений на материковій частині. L.s novosibiricus є ендеміком Нового Сибіру, ​​а L.s. portenkoi зустрічається тільки на острові Врангеля.

Фото сибирского лемминга

Поведінка

Сибірські лемінги живуть великими колоніями й здійснюють сезонні міграції. Влітку вони мігрують на порослі травами височини та на торфовища, а до настання зими перебираються в низини. Їх переходи виглядають не настільки вражаючими, як у норвезьких лемінгів (Lemmus lemmus).

Гризуни ведуть поодинокий спосіб життя і навіть під час спільних міграцій намагаються не наближатися занадто близько до своїх родичів.

У кожної дорослої особини є своя домашня ділянка. Самки займають угіддя площею близько 0,13 га, а більш рухливі самці постійно пересуваються по ділянці до 0,8 га. На північному заході Канади домашні ділянки лемінгів досягають від 2 до 4,3 га.

Фото сибирского лемминга

Ці тварини не впадають в зимову сплячку, а проявляють активність навіть у люті морози, будуючи численні тунелі під шаром снігу товщиною до 1 м. Там же вони споруджують з фрагментів рослин теплі кулясті гнізда.

Їх природними ворогами є білі сови, песці, великі полярні чайки, горностаї та мохноногі канюки.

Харчування

Сибірський лемінг харчується в основному листям злакових рослин і осокою. У меню входять також ягоди. Взимку більшу частину повсякденного меню займають зелені мохи. Він їх видобуває під товщею снігу. Крім них гризун поїдає кору чагарників і лишайники.

Тварина активна в будь-який час доби. Після одногодинної або двогодинної годівлі настає фаза відпочинку, що триває близько трьох годин.

Під час пошуку і поїдання їжі лемінги уникають будь-яких контактів з родичами.

Розмноження

Сибірські лемінги стають статевозрілими вже у віці 5-6 тижнів. Вони розмножуються круглий рік за винятком періодів, коли тане сніг з травня по червень і формується новий сніговий покрив з вересня по жовтень.

Самки можуть спаровуватися відразу після пологів.

Вагітність триває близько 18 днів. Перед появою на світ потомства самка будує для нього гніздо з трави й шерсті. У виводку буває від 2 до 13 дитинчат. Влітку вона народжує зазвичай по 8 малят, а взимку не більше 3-4.

Картинка с сибирским леммингом

Новонароджені малюки безпорадні, глухі та сліпі. Вони швидко розвиваються і вже до кінця другого тижня нагадують дорослих особин. Лактація триває близько 16 днів. Після її закінчення юні лемінги набувають повну самостійність.

Опис

Довжина тіла 12-15 см, а хвоста 10-15 мм. Вага в залежності від сезону може варіюватися від 45 до 150 г. Самці трохи більші за самок.

Верхня частина тулуба забарвлена ​​в сіро-коричневий або чорно-коричневий колір. В середині літа вона набуває червонувато-коричневий відтінок. Черево жовтувате, горло біле. Уздовж спини проходить поздовжня чорна смуга. У канадській популяції її немає.

Вуха маленькі й покриті рясним волосяним покровом. Густе хутро надійно захищає від переохолодження.

Тривалість життя сибірських лемінгів у дикій природі 1-2 роки.