Гризуни

Сивий бабак

07.11.2018

Сивий бабак (лат. Marmota caligata) – гризун з родини Вивіркових (Sciuridae). Свою назву він отримав завдяки сріблясто-сірому хутру на плечах і спині. Він вважається найближчим родичем ванкуверського (M. vancouverensis) і жовтобрюхого бабака (М. flaviventris).

Седой сурок фото

До людей тварина виявляє явний інтерес і може довго їх розглядати або без побоювання займатися в їх присутності своїми справами. Її ареал існування постійно скорочується через збільшення кількості пасовищ для худоби.

Вівці та корови часто ламають собі ноги, потрапивши в нори бабаків. З цієї причини фермери вважають звірят злісними шкідниками й розкидають отруйні приманки в місцях їх проживання.

Розповсюдження

Вид поширений в північно-західних штатах США і на заході Канади. Найбільші популяції зустрічаються на Алясці, в штатах Монтана, Айдахо, Вашингтон та канадських провінціях Альберта, Британська Колумбія, Юкон і Північно-західні території.

Сивий бабак вважає за краще селитися в гірських місцевостях із зеленою тундровою рослинністю.

Найчастіше він селиться на схилах гір і пагорбів нижче межі лісу на висотах до 2500 м над рівнем моря. Його приваблюють криволісся та альпійські луки з трав'янистими й чагарниковими рослинами.

Фото седого сурка

Нині відомо 8 підвидів. Номінативний підвид живе на Алясці та Юконі. Його вперше описав у 1829 році німецький натураліст Йоганн Фрідріх фон Ешшольц.

Поведінка

Сиві бабаки живуть колоніями, які займають площу близько 10 га. Вони складаються з домінуючого самця та кількох самок з потомством до двох років. Зазвичай чисельність однієї колонії становить 9-20 особин. Неодружені молоді самці можуть утворювати окремі невеликі групи, в яких ієрархія встановлюється за допомогою ритуальних боїв.

Займану домашню ділянку звірята мітять секретом підщелепної залози, залишаючи його на камінні та стовбурах чагарників. У колонію можуть об'єднуватися кілька сусідніх гаремів, тоді її площа збільшується іноді до 36 га.

Тварини більшу частину часу проводять під землею, споруджуючи складну систему підземних тунелів і житлових камер. Вони часто розташовуються на глибині до 5-7 м і з'єднуються між собою переходами протяжністю в кілька десятків метрів.

Для зимівлі сиві бабаки викопують спільне лігво, де впадають в зимову сплячку з жовтня по березень.

Раціон складається з коренів, листя, квіток і насіння. В кінці літа і восени гризуни посилено харчуються, щоб накопичити достатню кількість жиру. Під час зимової сплячки вони втрачають до третини своєї ваги. Для вгамування спраги використовується найчастіше тала вода або сніг.

Сурок седой фото

Найбільшу небезпеку для сивих бабаків становлять койоти (Canis latrans), канадські рисі (Lynx canadensis), пуми (Puma concolor) і хижі птахи.

Розмноження

Статевозрілими гризуни стають у дворічному віці. Шлюбний період проходить у квітні або в першій половині травня в залежності від кліматичних умов. Самець злучається з усіма самками свого гарему. Вагітність триває 30-35 днів.

Самка народжує від двох до п'яти, зрідка більше малюків. Вони народжуються сліпими й безпорадними, важать 30-40 г. На п'ятому дні у них починає рости шерсть. Очі дитинчата розплющують у віці 20-22 днів від народження. Лактація триває до 6-7 тижнів.

Найвища смертність спостерігається серед перволітків.

Багато юних бабаків стають жертвами хижаків, коли разом з іншими одноплемінниками вибираються вранці на поверхню для прийняття сонячних ванн.

Фото сурка седого

Опис

Довжина тіла досягає 45-55 см, а хвоста 21-25 см. Вага коливається від 4 до 9 кг. Самки дрібніші та легші за самців. Деякі особини чоловічої статі восени набирають масу до 15 кг.

Забарвлення варіюється від сіруватого до сіро-коричневого кольору. Плечі сріблясті або світло-коричневі. Волосся, що на них росте, нагадує сивину. Хутро жорстке. Черево світле. Хвіст і область голови переважно коричневі.

Тулуб мускулистий і кремезний. Лапи пристосовані для копання твердого або мерзлого ґрунту. Маленькі вуха мають округлу форму й розташовані в задній частині голови.

Тривалість життя сивих бабаків в дикій природі 10-15 років.