Дятлоподібні

Крутиголовка звичайна

09.09.2020

Крутиголовка звичайна (лат. Jynx torquilla) належить до родини Дятлові (Picidae) із ряду Дятлоподібних (Piciformes). Вона є єдиним представником роду Jynx на європейському континенті. Крім неї в нього входить ще тільки червоноголова крутиголовка (Jynx ruficollis), що мешкає в Західній Африці.

На відміну від дятлів (Dendrocopos) в обох видів дзьоб коротший, а хвіст не досить жорсткий, щоб використовуватися як додатковий упор на вертикальній поверхні.

Вертишейка обыкновенная фото

Свою назву пернаті отримали через звичку в стані стресу робити обертальні рухи шиєю та видавати шиплячі звуки. Така поведінка покликана ввести в оману та настрахати агресора. Коли птах сидить в дуплі, його від несподіванки часто можна прийняти за змію. Він так само витягує шию вперед і починає нею обертати, якщо його просто взяти на руки.

Назва роду походить від Іїнги, героїні давньогрецької міфології. Згідно з легендою, вона приготувала Зевсу любовний напій. Під його впливом він спокусив Іо, дочку річкового бога Інаха. Його розгнівана дружина Гера перетворила Іїнгу в пташку та прирекла її на участь в магічних обрядах.

фото вертишейки обыкновенной

Стародавні греки ловили крутиголовок і прив'язували їх до колеса, що обертається. Вважалося, що подібним чином можна повернути втрачену любов. Слід зауважити, що в античності пташок жінки обертали значно частіше, ніж чоловіки. Зображення на давньогрецьких амфорах підтверджують це припущення.

Вид вперше описав у 1758 році шведський натураліст Карл Лінней.

Розповсюдження

Ареал знаходиться в євразійській частині Палеарктики. Він простягається від Середземного моря до півночі Скандинавії. На півночі кордон ареалу проходить в Лапландії уздовж 70° північної широти, а східна через Сахалін, Японію та Корейський півострів.

Південна межа тягнеться уздовж середземноморського та чорноморського узбережжя через Кавказ і Центральну Азію до китайської провінції Сичуань, де вона спостерігається аж до 35° північної широти.

как лазает по деревьям вертишейка

Крутиголовка звичайна поширена по всій території Європи за винятком Англії та Ірландії. Невелика популяція мешкає в Гімалаях, а ізольовані групи постійно живуть в Африці на території Тунісу та Алжиру, в Туреччині та на Кавказі.

Птахи зимують в Західній і Східній Африці від Сенегалу до Ефіопії. Азіатські популяції відлітають на зимівлю в Південно-Східну Азію та Індію.

Пернаті вважають за краще селитися на відкритих або напіввідкритих сухих ландшафтах з острівцями деревної рослинності. Вони категорично уникають вологих біотопів, густих лісів, безлісих степів, пустель і високих гір. Їх приваблюють парки, фруктові сади, березові гаї, соснове і модринове рідколісся з великою кількістю старих дуплистих дерев.

В Альпах, Гімалаях і на Кавказі пернаті гніздяться на висотах до 1700 м над рівнем моря. На решті частині ареалу вони населяють переважно низинні місцевості та бувають рідко поміченими на висотах понад 500 м.

Існують 6 підвидів. Номінативний підвид поширений в Західній, Центральній і Східній Європі.

Поведінка

Звичайні крутиголовки ведуть денний спосіб життя. Вони належать до числа не надто швидких літунів, а їх політ має хвилеподібний характер.

в каких лесах живут вертишейки

Ці птахи порівняно рідко повзають по деревах і з великими труднощами підтримують себе на стовбурах за допомогою нежорсткого стернового пір'я. Зате вони проводять багато часу на поверхні ґрунту, пересуваючись по ній переважно стрибками.

Крутити головою в різні боки пернаті починають тільки в разі небезпеки. Тоді вони піднімають пір'я на голові, розчепірюють хвіст і тримають тіло в горизонтальному положенні. Крім поворотів голови птахи лякають ворога періодичним викиданням вперед довгого язика.

Крутиголовки звичайні нелякливі та не бояться близької присутності людини.

Поза сезоном розмноження вони живуть поодинці та схильні до постійних кочувань. Під час зимівлі вони найчастіше кочують по акацієвим саванам. Сезонні міграції відбуваються вночі та в індивідуальному порядку.

Молоді птахи до настання статевої зрілості люблять повідомляти про себе пронизливими криками. Потім вони стають більш мовчазними.

Відпочиваючі крутиголовки зазвичай розташовуються не поперек гілок, а вздовж подібно дрімлюгам (Caprimulgus europaeus). Завдяки камуфляжному забарвленню помітити їх в такому положенні досить складно.

где вьёт гнездо вертишейка

У шлюбний період вони демонструють яскраво виражену агресію стосовно інших видів птахів, що гніздяться в дуплах. При найменшій можливості вони знищують їх пташенят і, як правило, першими атакують дятлів, що випадково залетіли на їх домашню ділянку. Найчастіше їх жертвами стають синиці (Paridae) і мухоловки (Muscicapidae).

Подібно сорокам (Pica) і галкам (Corvus monedula) їм подобається збирати блискучі предмети та стягувати їх у своє гніздо.

Харчування

Раціон складається з комах та їх личинок. Крутиголовка знаходить здобич на землі та дуже рідко ловить її в повітрі. Вона захоплює її своїм довгим і липким язиком. Її улюбленими ласощами є різні мурашки (Formicidae) і терміти (Isoptera).

У повсякденному раціоні переважають дернові мурашки (Tetramonium caespitum), жовті садові (Lacius flavus) і мурашки лазіуси (Lasius). Особливо активно пернаті полюють на них в сезон розмноження. Рудих лісових мурах (Formica rufa) вони уникають.

как лазает по деревьям вертишейка

Перевага надається личинкам і лялечкам, повністю розвинені мурашки з'їдаються в трохи меншому ступені. За їх відсутності крутиголовка звичайна задовольняється попелицями, жуками та гусеницями, а також фруктами та ягодами.

Вона розкриває мурашники ударами дзьоба, але не може ним розщеплювати деревну кору та шукати під нею комах.

Неперетравлені залишки їжі птах відригує невеликими округлими грудками, які називаються погадками. Так їй вдається вивести зі стравоходу хітинові оболонки комах. Їх вихід назовні відбувається в середньому через 10 годин після їжі.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 11-12 місяців. Шлюбний період починається у квітні або на початку травня. Самці подовгу переслідують самок в повітрі на території своїх домашніх ділянок.

Шлюбні ігри супроводжуються гучними криками. Птахи кричать, всівшись на чагарниках або низькорослих деревах. Спарювання зазвичай відбуваються на землі.

как вертишейка отпугивает врагов

Виявивши відповідне дупло, крутиголовки звичайні не церемоняться з його мешканцями, якщо ті вже оселилися раніше. Вони видаляють кладку та селяться в ньому самі. З цього моменту пернаті воліють більше мовчати та прагнуть не привертати до себе зайвої уваги.

За сприятливих кліматичних умов пара може вивести пташенят два рази протягом одного сезону.

Самка відкладає від 6 до 10 білуватих яєць. Кладку насиджують обидва партнери по черзі. Інкубація триває 12-14 днів.

Пташенят, що вилупилися, батьки годують комахами та їх личинками. Наприкінці третього тижня після своєї появи на світ вони вперше вибираються з дупла. Під батьківською опікою пташенята залишаються ще 2-3 тижні, а потім переходять до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 16-17 см. Вага 30-40 г. Статевий диморфізм відсутній.

 Jynx torquilla

Основний фон забарвлення сіро-коричневий. Все оперення покрите світлими та темними цяточками. Темний візерунок на спині трохи нагадує зміїну шкіру.

Вентральна частина кремова і світліша за всі інші частини. З боків черевця проходять тонкі поздовжні смужки. Від очей до шиї тягнеться темно-коричнева поперечна смуга.

Нижня сторона сірого хвоста облямована чорно-білими смугами. Шия та груди мають жовтувато-сірий відтінок.

У польоті птах нагадує сорокопуда тернового (Lanius collurio).

Тривалість життя крутиголовки звичайної в дикій природі не перевищує 4 років. У неволі вона доживає до 6-7 років.