Лелекоподібні

Білий ібіс

05.09.2019

Білий ібіс (лат. Eudocimus albus) належить до родини Ібісові (Threskiornithidae) із ряду Лелекоподібних (Ciconiiformes). Північноамериканські індіанці вважають цю птицю одночасно символом небезпеки та всепереможного оптимізму. Серед них поширене повір'я, що вона останньою ховається перед ураганом і першою залишає свій притулок після його закінчення.

Белый ибис фото

Від усіх споріднених видів її відрізняє білосніжне забарвлення та відсутність оперення біля основи дзьоба. Найбільше вона схожа на американського лелеку-тантала (Mycteria americana), але менше за нього розмірами й не має чорних плям на крилах.

Білі ібіси нерідко гніздяться разом з червоними ібісами (Eudocimus ruber). Результатом такого сусідства буває поява на світ гібридного потомства. Загальна чисельність популяції оцінюється у 150-200 тисяч дорослих птахів.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює велику територію Південної та Північної Америки. Його площа перевищує 1,2 млн квадратних кілометрів. Він простягається від півдня США через Мексику до Колумбії та Венесуели.

До 1940-х років основні гніздування знаходилися у Флориді. Зараз вони поширилися на Алабаму, Луїзіану, Джорджію, Південну й Північну Кароліну. Невеликі колонії з 1990-х років є також в Техасі.

фото белого ибиса

Гніздування розташовані переважно біля атлантичного узбережжя Мексиканської затоки та на Великих Антильських островах. Білі ібіси гніздяться на Кубі й Гаїті, періодично спостерігаються на Ямайці.

У субтропічних і тропічних регіонах птахи живуть осіло. У зоні помірного клімату вони роблять щорічні міграції на південь.

Пернаті населяють прибережні райони, віддаючи перевагу болотистому мілководдю та мангровим чагарникам. Набагато рідше вони зустрічаються біля повільно текучих річок, дрібних озер і ставків. Поблизу населених пунктів вони селяться на штучних водоймах.

картинка с ибисом белым

Їх розселення тісно пов'язане з кліматичними умовами. У посуху або дощові роки птахи активно мігрують у пошуках більш придатних місць для годівлі.

Поведінка

Білі ібіси ведуть денний біляводний спосіб життя. Вони дуже товариські й полюбляють перебувати в колі одноплемінників та інших лелекоподібних птахів. Пернаті утворюють численні колонії. Вони разом сплять і шукають їжу групами, а під час сезонних міграцій збираються в зграї з декількох сотень і навіть тисяч особин.

ибис белый фото

У сезон розмноження птахи захищають від родичів тільки своє гніздо. Вони кидаються на порушників і кусають їх за голову або крила.

Білі ібіси витрачають близько 10 годин на пошуки їжі та близько 13 годин на відпочинок, нічліг і догляд за гніздом. На перельоти зазвичай йде не більше однієї години на добу. На відпочинку птахи ретельно очищають своє оперення за допомогою довгих дзьобів і змащують пір'я секретом куприкової залози.

Перед чищенням птахи купаються на мілководді, зачерпуючи воду крилами й поливаючи себе. У шлюбний період віддаються купанню сотні особин відразу.

Харчування

Білий ібіс харчується їжею винятково тваринного походження. Основу раціону складають невеликі риби, двостулкові молюски (Bivalvia), ракоподібні (Crustacea), комахи (Insecta) та їх личинки.

фото ибиса белого

Птахи засовують свої довгі вигнуті дзьоби в мул і шукають здобич. Знайдений мисливський трофей швидким рухом голови відправляється прямо в горло і проковтується.

Пернаті часто годуються на затоплюваних полях. Дорослі особини іноді відбирають спійману здобич у молодих птахів. Бувають випадки канібалізму, коли вони поїдають чужих пташенят, але це відбувається дуже рідко. Клептопаразитизм властивий великим самцям, самки самі стають жертвами пернатих розбійників.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 2 років. Шлюбний період в більшості регіонів починається на початку сезону дощів, а в зоні помірного клімату пізньою весною. На узбережжях південної частини США білі ібіси розмножуються з травня по липень.

картинка с белым ибисом

У колонії кожна подружня пара захищає своє гніздо і прилеглий до нього клаптик землі. Для його будівництва використовуються гілочки, трава і будь-які інші доступні матеріали. Воно розташовується на гілках дерев або кущів, що знаходяться біля самої води.

Самка відкладає 2-3 матові блідо-зелені яйця з коричневими плямами.

Їх розмір становить близько 58х39 мм, а вага близько 50 г. Кладку насиджують обоє партнерів поперемінно протягом 21-22 днів. Пташенята вилуплюються сліпими й безпорадними. Щоб вони не перегрівалися під палючими променями сонця, батьки розправляють над ними крила на зразок парасольки.

Eudocimus albus

Батьки годують своїх пташенят комахами, рибою та ракоподібними. За нестачі корму вони добувають для них їжу на смітниках. У перші три тижні від голоду і нападів хижаків гинуть від 37 до 83% пташенят. Найчастіше гнізда розоряють рибні ворони (Corvus ossifragus), звичайні кваки (Nycticorax nycticorax), південні опосуми (Didelphis marsupialis) і єноти-полоскуни (Procyon lotor).

Пташенята розвиваються дуже швидко і у 45-50 днів від народження стають на крило. Молодь забарвлена ​​в коричнево-білий колір. Доросле оперення з'являється після настання статевої зрілості.

Опис

Довжина тіла 58-66 см. Розмах крил 88-97 см. Вага 750-1100 г. Самки трохи дрібніші за самців. Статевий диморфізм в забарвленні відсутній.

фото Eudocimus albus

Характерною особливістю є наявність довгого вигнутого дзьоба рожевого кольору. Його кінчик забарвлений у світло-коричневий колір.

Оперення біле. На краях крил може бути вузька чорна облямівка. Зіниця темна, райдужна оболонка світло-блакитна. Довгі ноги й лапи забарвлені в рожевий або тілесний колір. Між пальцями є плавальні перетинки.

Тривалість життя білих ібісів в природних умовах 12-16 років. У неволі вони живуть до 20 років.