Лелекоподібні

Чапля мангрова

19.03.2019

Чапля мангрова (лат. Butorides striatus) – невеликий птах із родини Чаплеві (Ardeidae) ряду Лелекоподібних (Ciconiiformes). Незважаючи на свої маленькі розміри, вона має непомірний апетит. У багатьох країнах рибалки сприймають її як свого конкурента і нещадно знищують.

Зеленая кваква фото

Насправді вона відіграє важливу роль в екосистемі, знищуючи у великій кількості комах-шкідників і поїдаючи хвору рибу. Її невтомна діяльність перешкоджає швидкому поширенню інфекційних захворювань в умовах жаркого клімату.

Вид був вперше описаний шведським зоологом Карлом Ліннеєм у 1758 році.

Розповсюдження

Ареал проживання займає переважно прибережні води в тропіках і субтропіках південної півкулі. Мангрові чаплі мешкають в Південній Америці, Австралії, Африці, Південно-Східної та Південно-Західної Азії. У північній півкулі вони гніздяться значно рідше, здійснюючи восени сезонні міграції на південь. Як перелітні птахи вони спостерігаються на території Бангладеш, Ізраїлю, Омана, Пакистану, В'єтнаму, Кореї, Японії та Ізраїлю.

Пернаті селяться на берегах водойм з густою прибережною рослинністю. Вони однаково добре пристосовані до існування в прісних, солоних і змішаних водах. Найбільш охоче мангрова чапля селиться в мангрових болотах. Її також приваблюють дрібні річки, озера, лагуни, бухти й річкові дельти.

Фото зеленой кваквы

У Колумбії, Перу та Еквадорі пернаті мешкають в горах на висотах до 3000 м над рівнем моря. В Океанії вони нерідко обживають коралові рифи. На сьогодні систематики виділяють 11 підвидів.

Поведінка

Зовнішністю і звичками представники цього виду дуже схожі на квака (Nycticorax nycticorax). Птахи обережні й полохливі, цураються близької присутності людини. Активність проявляється в сутінках і вночі. Вдень пернаті полюють рідше, роблячи лише короткочасні вилазки, щоб не потрапляти на очі хижаків. На пошуки їжі вони завжди виходять поодинці.

Мангрова чапля терпляче чекає здобич в засідці або повільно ходить по своїх угіддях. Як спостережний пункт вона часто використовує гілки дерев, що звисають над водною поверхнею, каміння та корчі. У воду мисливиця заходить вкрай рідко. На суші вона годується на трав'янистих вологих луках, поїдаючи комах і амфібій.

Фото кваквы зеленой

Коли жертва наблизиться на близьку відстань, чапля вбиває її блискавичним ударом дзьоба. Якщо здобич виявилася занадто великою, птиця трясе її до тих пір, поки вона не перестане ворушитися. Потім вона відкидає голову назад і проковтує трофей цілком або ж розриває на частини.

Травний тракт мангрової чаплі перетравлює не тільки м'ясо риби, але навіть кістки, панцирі ракоподібних і хітиновий покрив комах.

Вона може полювати на дрібних гризунів і рибу довжиною до 20 см.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 2-3 років. Ближче до екватора птахи розмножуються цілий рік. На решті території вигодовують потомство двічі за сезон. Найчастіше спарювання відбуваються з лютого по березень і з червня по липень.

Мангрові чаплі живуть моногамними парами, які гніздяться окремо або невеликими колоніями разом з іншими чаплями.

Гнізда вони будують на високих деревах або кущах в безпосередній близькості до водойми. У колоніях буває від 10 до 30 гніздових пар. Виконувати хитромудрі шлюбні танці самці починають у вечірній час.

Самка сама вибирає партнера і пускається разом з ним в танок. Танцюристи приймають вишукані пози й виконують синхронні рухи. Танець закінчується ніжними дотиками й взаємним чищенням оперення. Церемонія завершується спарюванням на найближчій гілці. Гніздо розташовується на гілках дерев на висоті 3-6 м. Воно споруджується з хмизу, гілочок і очерету у вигляді платформи діаметром 30-35 см і глибиною 4-7 см.

Butorides striatus

Самка відкладає 2-4, максимум 6 яєць розміром 60х50 мм з періодичністю у 1-2 дні. Кладку насиджують обидва партнери поперемінно протягом 22-25 днів.

Пташеня вилуплюється з розплющеними очима. Воно вже наступної доби може самостійно сидіти й контролювати рухи голови. Пір'я починають відростати на другому тижні.

Пташеня забарвлене в сірувато-білуватий колір, який темніє в міру дорослішання. Воно повністю покривається оперенням в місячному віці. Батьки годують нащадків до 45-50 днів. Потім пташенята стають на крило і піклуються про себе самі.

Опис

Довжина тіла 40-46 см, розмах крил 62-68 см. Вага близько 250 г. Самки трохи дрібніші й легші за самців. Статевий диморфізм в забарвленні оперення відсутній. Довгий загострений дзьоб досягає довжини 90 мм. Його верхня частина темно-сіра, а нижня частково жовтувата.

Картинка с зелёной кваквой

Залежно від підвиду пір'я на спині й плечах забарвлене в сіруватий, блакитно-сірий, зелено-сірий або червонувато-зелений колір. Горло і передня сторона шиї білі. Від очей до потилиці проходять білі смуги. Доросле забарвлення з'являється протягом другого року життя.

Черево біле. На потилиці розташований темний чубчик, який піднімається в стані збудження. Кінцівки жовтуваті або сіро-жовті. Райдужна оболонка очей сірувато-жовта, зіниці темно-коричневі або чорні.

У дикій природі мангрова чапля живе 15-20 років. У зоопарках вона доживає до 25-30 років.