Лелекоподібні

Єгипетська чапля

02.10.2018

Єгипетська чапля (лат. Bubulcus ibis) належить до родини Чаплеві (Ardeidae) із ряду Лелекоподібних (Ciconiiformes). Протягом XIX-XX століть вона розселилася по всіх континентах за винятком Антарктиди, а в багатьох країнах визнана інвазійним видом. Її розселенню посприяли аматори орнітології. Птахи часто тікали на волю з приватних колекцій, акліматизувалися на новому місці й успішно розмножувалися.

Египетская цапля фото

Свою роль в експансії зіграло так само глобальне потепління та вроджена пристрасть багатьох популяцій до міграції в пошуках кращих умов існування.

На сьогодні чисельність виду оцінюється у 4-7 млн ​​особин, а площа займаного їм ареалу перевищує 10 млн квадратних кілометрів.

Розповсюдження

Прабатьківщиною єгипетської чаплі вважаються центральні регіони Африки, розташовані на південь від пустелі Сахара. З африканських саван вона разом з великою рогатою худобою поступово перемістилася на північний захід і північний схід континенту, а звідти на острови Індійського океану, в Південну Європу та Південно-Східну Азію.

Перші повідомлення про її перебування в Латинській Америці датуються 1877 роком. Через півстоліття вона вже зайняла території від Гайани до Канади. У 50-х роках минулого століття птах був уже помічений на багатьох островах Карибського моря та в Австралії.

В Європі пернаті населяють головним чином Піренейський півострів. В останні роки вони стали мігрувати з Іспанії й Португалії вглиб материка, добираючись до Німеччини та Швейцарії.

В Україні єгипетські чаплі є мігрантами, тому лише зрідка спостерігаються на півдні країни в нижній течії Дніпра. У Росії вони в невеликій кількості гніздяться в низов'ях Волги й Тереку.

У зоні помірного клімату птахи здійснюють сезонні міграції на зимівлю. У субтропіках їх кочові мандрівки пов'язані з випаданням опадів. Ряд популяцій іноді використовують пасати для трансатлантичних перельотів в обидва напрямки.

Фото египетской цапли

Незважаючи на проживання в різних біотопах по всій земній кулі, систематики на даний момент виділяють тільки два підвиди.

Номінативний підвид поширений в Африці, Середземномор'ї, Малій Азії та на Близькому Сході аж до Каспійського моря. Він також був завезений в Новий Світ. Підвид Bubulcus ibis coromandus мешкає в Південній і Східній Азії, Австралії, Нової Зеландії, Новій Гвінеї, Індонезії та прилеглих до них островів Тихого океану.

Поведінка

На відміну від багатьох інших споріднених видів єгипетська чапля не прив'язана до водойм. Вона харчується не рибою, а переважно комахами, яких знаходить на полях і луках. Птахи часто слідують за стадами копитних тварин, позбавляючи їх від докучливих мух і паразитоформних кліщів із ряду Ixodida.

Вони нерідко сідають їм на спини та прямо зі шкіри викльовують паразитів. Пернаті знаходять собі поживу на сухих і вологих місцевостях, в тому числі на болотних угіддях. Вони виявляють активність вдень, але за потреби можуть промишляти в сутінках до пізнього вечора.

На годівлю чаплі вирушають невеликими групами, що значно підвищує ефективність полювання.

Будучи соціальними птахами, вони гніздяться колоніями. Нерідко їм доводиться розділяти гніздування з лисими ібісами (Geronticus calvus), білими (Ardea alba), сірими (Ardea cinerea) і чорними чаплями (Egretta ardesiaca).

Картинка с египетской цаплей

У раціоні переважають ґедзі (Tabanidae), мухи (Diptera), комарі (Culicidae), коники (Tettigonioidae), павуки (Araneae), безхвості амфібії (Anura), дрібні рептилії та ссавці. У зимовий період в меню збільшується кількість черв'яків. У Південній Америці єгипетські чаплі були неодноразово помічені за ловом жаб-ага (Rhinella marina).

Розмноження

Статева зрілість настає у віці 2 років. Статевозрілі птахи утворюють сезонні моногамні пари, зрідка самець об'єднується сімейними узами з двома самками. Шлюбний період починається ранньою весною. Виведення пташенят в північній півкулі триває з квітня по червень.

Гнізда розташовуються на високих деревах і кущах поблизу річок і озер або в заростях очерету.

Вони будуються з хмизу та будь-яких доступних фрагментів рослин. Будівельний матеріал доставляє самець, а спорудою гнізда займається його дружина. На це у неї йде 6-7 днів. У північній півкулі відкладання яєць відбувається у квітні.

У кладці буває 4-5 білих яєць з блакитним відтінком. Самка відкладає їх з інтервалом у 2 дні. Кладку насиджують обидва партнери поперемінно. Інкубація триває від 22 до 26 днів.

Фото цапли египетской

Пташенята вилуплюються асинхронно. Протягом півтора тижня мати зігріває малюків теплом свого тіла і лише потім залишає їх одних. У віці 3 тижнів вони залишають гніздо, а на крило стають у 25-35 днів від народження.

У тропіках і субтропіках самка в стані протягом року 2-3 рази вивести потомство.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 48-52 см при розмаху крил 90-100 см. Вага 300-400 г. Оперення біле. На початку шлюбного періоду на голові, грудях і спині з'являються рожеві, золотисті або коричневі плями. Жовто-зелена область навколо очей змінюється на блакитну, а дзьоб стає червонуватим.

Фото Bubulcus ibis

Нижні кінцівки забарвлені у світло-коричневий колір. Довжина дзьоба близько 6 см. Поза сезоном розмноження він забарвлений в жовтий або коричневий колір.

Яскраво виражений статевий диморфізм не спостерігається. Самці трохи стрункіші та більші за самок.

Єгипетська чапля в природних умовах живе 10-15 років. У неволі вона доживає до 20 років.