Лелекоподібні

Ібіс-лисоголов марокканський

29.09.2018

Ібіс-лисоголов марокканський (лат. Geronticus eremita) є володарем розкішної гриви, що росте у нього на потилиці. Цим він відрізняється від ібіса-лисоголова південного (Geronticus calvus), який позбавлений такої прикраси та мешкає на півдні Африки. До кінця XVII століття вид був знищений на території Центральної Європи. Його гніздування в долині Дунаю були повністю розорені місцевими гурманами.

Лесной ибис

В епоху Ренесансу м'ясо і яйця марокканського ібіса-лисоголова стали вважатися вишуканим делікатесом і панацеєю від багатьох захворювань, тому коштували дуже дорого. Особливо вони цінувалися жителями Італії, що заради них робили зухвалі вилазки на землі нинішньої Австрії, Угорщини та Швейцарії.

Стародавні єгиптяни були впевнені, що в цього птаха перетворюється людська душа перед вознесінням на небеса. На таку думку їх наштовхнув металевий блиск пір'я, що асоціювався в Стародавньому Єгипті з зірками.

В ісламі ібіс-лисоголов визнаний птахом, що приносить щастя. Саме він вказав Ною після всесвітнього потопу шлях з гори Арарат до родючих рівнин Євфрату. У Туреччині поширене повір'я, що ці пернаті роблять щорічний хадж у Мекку.

У XIX столітті вони вважалися європейцями міфологічними істотами, поки не були знову виявлені у 1897 році в Північній Африці британським банкіром і зоологом Лайонелом Уолтером Ротшильдом.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює Алжир, Еритрею, Йорданію, Мавританію, Марокко, Сирії, Ємен та Саудівську Аравію. Вид вважається вимерлим в Іраку. Він був завезений до Туреччини (провінція Шанлиурфа) і як мігрант спостерігається в Португалії, Іспанії, Сомалі, Чорногорії, Сербії, Кабо-Верде і Західній Сахарі.

Зрідка марокканський ібіс-лисоголов залітає навіть до Німеччини та Швейцарії. Чисельність популяції оцінюється у 500-600 особин, близько 2000 птахів утримуються в зоопарках і приватних колекціях.

Лесной ибис фото

У дикій природі найчисленніша популяція мешкає в Марокко на території національного парку Сус-Масса, де постійно гніздяться 3 колонії пернатих. На думку багатьох орнітологів, там зараз зосереджено до 90-95% всіх представників зникаючого виду.

У дослідницькому центрі Конрад Лоренц Форшунгштелле (Грюнау-ім-Альталь, Австрія) ведуться роботи по реінтродукції лісових ібісів в Центральній Європі. Головна проблема полягає в тому, що вони є перелітними птахами, які запам'ятовують маршрут міграції під час свого першого перельоту разом з батьками.

Вирощені в неволі пташенята без опіки старших розлітаються в різні сторони.

З цієї причини дослідникам доводиться брати на себе батьківські обов'язки. Вони летять на південь в мініатюрному літаку, а за ними слідують їх підопічні. Вперше така оригінальна зграя піднялася в повітря у 2003 році й благополучно дісталася до Італії на зимівлю в лагуну Орбетелло. Всі її сім крилатих учасників живуть зараз в австрійському резерваті Розег (федеральна земля Каринтія).

Фото ибиса лесного

Схожі роботи проводяться також в Іспанії з 2003 року в Андалузії. Завдяки зусиллям місцевих біологів зараз в околицях Вехер-де-ла-Фронтера на скелястих берегах Гібралтарської протоки існує колонія чисельністю близько 80 особин.

Поведінка

Ібіси-лисоголови марокканські населяють гористі, напівпустельні й степові ландшафти. Вони утворюють колонії числом від десятка до сотні птахів. Поодинокі пари в зоопарках без присутності одноплемінників категорично відмовляються розмножуватися.

Пернаті дуже товариські, тому з великими труднощами витримують самотність.

Гніздування розташовуються переважно на важкодоступних скелястих кручах. Гніздитися ібіси починають в середині лютого і перебувають в колоніях до серпня або навіть до листопада. Молоді птахи здатні в пошуках пари долати значні відстані.

Самці прагнуть справити враження на самок багаторазовою демонстрацією свого лисого черепа. Шоу супроводжується гучними криками, що нагадують звуки «хруп-хруп». Їжу пернаті шукають на поверхні ґрунту, промацуючи його своїми довгими дзьобами.

У раціон входять черви, равлики, павуки, мурахи, багатоніжки, комахи та їх личинки. Зрідка повсякденне меню доповнюється дрібними ссавцями, рептиліями, амфібіями, насінням рослин, фруктами та ягодами.

Розмноження

Ібіси-лисоголови марокканські створюють моногамні сім'ї, які часто зберігаються аж до самої смерті одного з партнерів. Гніздо в скельній ніші будують обидва партнери. Як будівельні матеріали використовуються гілки, трава і листя дерев. У Туреччині для птахів споруджують будиночки, схожі на великі шпаківні.

Під час шлюбного періоду самці влаштовують між собою ритуальні поєдинки за допомогою дзьобів. Б'ються вони обережно і каліцтв один одному не завдають.

У березні або квітні самка відкладає 2-4 яйця. Інкубація триває 27-28 днів. Пташенят, що вилупилися, годують не тільки батьки, а й інші члени зграї. У 7-8 тижнів від народження вони вміють літати, хоча ще довгий час залишаються з батьками, освоюючи навички пошуку їжі.

Статева зрілість настає у віці 3 років, але більшість птахів приступають до розмноження не раніше 4-5 років.

Опис

Довжина тіла самок досягає 60 см, а самців 75 см. Розмах крил 122-135 см. Вага дорослих особин близько 1400 г. Чорне оперення набуває при яскравому сонячному освітленні характерного металевого блиску.

На шиї та животі є сірувато-сріблясті плями. На спині, потилиці й кінчиках крил пір'я блищать з зеленуватим або блакитним відтінком.

Стая лесных ибисов

Обличчя та лоб позбавлені оперення й покриті червоною шкірою. На потилиці росте пучок подовженого пір'я на зразок гриви. Він встає дибки під час небезпеки або збудження. Довгий червонуватий дзьоб злегка зігнутий донизу. Кінцівки забарвлені в блідо-рожевий колір.

Ібіс-лисоголов марокканський в природних умовах живе 12-17 років. У неволі окремі екземпляри доживають до 30 років.