Лелекоподібні

Велика блакитна чапля

05.06.2018

Велика блакитна чапля (лат. Ardea herodias) – найбільший птах із родини Чаплеві (Ardeidae) в Північній Америці. Розмах її крил досягає 2 м. Вона зовні схожа на сіру чаплю, але перевищує її розмірами.

Індіанці племені ніскволлі, що живуть на заході американського штату Вашингтон, вважають цих пернатих своїми предками. За їх повір'ям, у незапам'ятні часи чоловіки, що посварилися зі своїми дружинами, були перетворені на птахів з довгими дзьобами.

Большая голубая цапля фото

У 1986 році блакитні чаплі були визнані символом міста Портленд, де тепер проходять їх щорічні вшанування на початку липня. Святкування тривають майже два тижні й присвячені охороні навколишнього середовища. Місцеві фермери, які займаються рибництвом, не поділяють такого ентузіазму.

Пернаті виявляють підвищену зацікавленість до ставків, де вирощуються цінні породи риб. Особливо їх приваблюють екзотичні види з незвичайним і яскравим забарвленням.

Розповсюдження

Ареал проживання займає більшу частину Північної та Центральної Америки. Вид зустрічається також на півночі американського континенту та на багатьох островах Карибського моря. Невелика популяція гніздиться на Галапагосі.

Блакитні чаплі населяють зони помірного, субтропічного і тропічного клімату. Вони завжди селяться поблизу різних водойм, віддаючи перевагу озерам, дельтам повільних річок, мангровим хащам, лагунам, бухтам, болотистим місцевостям і частково морським узбережжям. Гніздування розташовуються безпосередньо у води на високих деревах і чагарниках, що ростуть поблизу.

Полёт большой голубой цапли

Високогір'я пернаті уникають. Винятки становлять птахи, що живуть в Панамі на висотах до 1500 м над рівнем моря. Великі блакитні чаплі гніздяться в південно-східній Алясці, на півдні Канади, території США, Мексики та Галапагоських островах. Зимують вони на атлантичному узбережжі, Карибських і Антильських островах, в Колумбії, Венесуелі та Еквадорі. Іноді окремі особини долітають до Європи й спостерігаються в Англії, Іспанії та Голландії.

Міграція здійснюється малими групами, які лише зрідка складаються зі 100 пернатих. Єдиним немігруючим підвидом є Ardea herodias fannini, що мешкає на північно-західному узбережжі США.

Невелика частина блакитних чапель залишається зимувати в місцях гніздування, якщо там є водойми, що не замерзають. У разі їх замерзання вони відлітають в більш теплі регіони. На сьогодні систематики виділяють 7 підвидів.

Поведінка

Великі блакитні чаплі демонструють територіальність в залежності від статі, віку та пори року. Самці захищають свою територію цілий рік, а самки в період гніздування. Подружні пари виганяють чужинців зі своїх володінь спільними зусиллями, завдаючи їм болісні удари дзьобами. Молодь і самки на зимівниках не виявляють агресії до одноплемінників.

Кртинка с большой голубой цаплей

Пташенята й молоді птахи в стресовій ситуації або при наближенні хижаків відригають вміст шлунку. Рідина з неприємним запахом відлякує багатьох агресорів. Катарти червоноголові (Cathartes aura) навмисне дражнять молодь, щоб вкрасти відригнуту ними масу й нагодувати нею своїх власних нащадків.

Під час годівлі птиця стоїть нерухомо посеред рослинності з витягнутою вгору шиєю та дзьобом, хитаючись тілом в такт поривам вітру.

Сіро-блакитне забарвлення оперення робить її малопомітною на тлі неба й води.

У польоті пернаті згинають шию у формі латинської букви S, а ноги тримають у витягнутому положенні вздовж тіла. При зльоті або перельотах на короткі дистанції такого вигину не спостерігається. Летюча чапля повільно і глибоко змахує крилами, повідомляючи про своє наближення гучними криками. Середня швидкість польоту близько 32-48 км/год.

Харчування

Годівля відбувається на мілководді на глибинах до 50 см або на вологих землях. На сухих ґрунтах пошук їжі буває дуже рідко. Під час полювання мисливець довго стоїть нерухомо до тих пір, поки потенційні жертви не перестануть вважати його небезпечним і наблизяться на мінімальну відстань.

У струмках або повільно текучих річках він потроху переміщується вперед проти течії, а в стоячій воді підганяє рибу розкритими крилами або вдаряє ногами.

Большая голубая цапля ищет пищу

Здобич хапається блискавичним рухом дзьоба. Іноді птах засовує голову в воду і виглядає її на дні. Він може пірнати за поживою в глибоких водах, але така поведінка не є типовим для цього виду.

Жертва проковтується цілком, часом попередньо підкидається в повітря.

Рибу середніх розмірів чапля вбиває та починає поїдати вже знерухомлену. Спроби з'їсти занадто велику здобич можуть привести до задухи й смерті. Хижачка перетравлює риб'ячі кістки, але шерсть дрібних гризунів випльовує у вигляді спресованих кульок приблизно за 10 годин після їди.

Блакитна чапля добре бачить в темряві, тому полює не тільки вдень, але за потреби також вночі. Найчастіше вона виходить на промисел рано вранці та пізно ввечері. Її улюблені ласощі – риби довжиною до 20 см. Крім них вона поїдає амфібій, ящірок, пуголовків, змій, ракоподібних, комах, дрібних ссавців і птахів. Пережити нестачу кормів допомагає поїдання мертвечини.

Розмноження

Великі блакитні чаплі гніздяться в колоніях, значно рідше окремими парами. Вони часто є сусідами з білими чаплями (Ardea alba), вухатими бакланами (Phalacrocorax auritus) і кваками (Nyctocorax nyctocorax). Найчастіше колонії розташовуються на малодоступних для хижаків островах або болотах в оточенні високих дерев на відстані 2-12 км від місць харчування та з великою кількістю підручного матеріалу для будівництва гнізд.

Їх місце розташування періодично змінюється й залежить від стійкості зелених насаджень. Навколо них збирається гуано, яке має підвищену фітотоксичність і призводить до загибелі рослин.

Изображение большой голубой цапли

Гнізда будуються на листяних і хвойних деревах на висоті 20-50 м над землею, іноді прямо на поверхні ґрунту або на стовпах ліній електропередач. На одному дереві може бути від 5 до 30 гнізд, а в одній колонії гніздиться від 5 до 500 птахів.

Самець збирає гілочки, листя, траву, хмиз, хутро та очерет. Самка споруджує з них сімейне гніздечко. Воно виглядає досить неохайно, вимагає постійного ремонту, але іноді використовується протягом декількох років. У перший рік його діаметр досягає 50 см, а з часом збільшується вдвічі.

Першими в колонію повертаються з зимівлі самці.

Вони займають торішні гнізда й люто охороняють їх від конкурентів, голосно кричать і нападають на них з відкритим дзьобом і розкритими крилами. Після прильоту самок вони утворюють пари й приступають до токування. Кавалери підносять своїм обраницям гілочки й травинки, а панянки вітають їх витягнутими шиями та піднятими вгору дзьобами, одночасно виконуючи численні реверанси.

Обидва партнери намагаються розпушити пір'я та видають короткі переривчасті звуки, супроводжуючи обмін люб'язностями танцем по колу. Далі вони пощипують пір'ячко один одному і приступають до спаровування, яке триває 12-15 секунд.

У північній частині ареалу самки відкладають яйця з березня по травень, а в південній з листопада по квітень. У кладці буває 3-7 світлих зеленувато-блакитних яєць розміром близько 62х63 мм і вагою 65-75 г. Яйця відкладаються з періодичністю 2-3 дні.

У разі загибелі кладки самка може відкласти її ще раз. Близька присутність людини негативно впливає на виведення потомства. Перелякані птиці, як правило, залишають гніздо не тільки з відкладеними яйцями, але також з пташенятами, що вилупились.

Самка насиджує кладку вночі, а вдень її змінює самець.

Інкубація триває 25-29 днів. Пташенята вилуплюються з інтервалом в кілька діб. Первістки ростуть швидше й пригнічують своїх молодших побратимів, відбираючи у них корм. Годують їх обоє батьків, відригуючи їжу їм прямо в дзьобики протягом 10 перших днів. Потім малюки самі забираються в батьківські дзьоби. У міру їх змужніння батьки просто скидають дрібну рибу в гніздо.

Большая голубая цапля на охоте

Пташенята стають на крило у двомісячному віці. Після перших вильотів вони часом прилітають помилково в чужі гнізда й викидають з нього колишніх мешканців.

Опис

Довжина тіла від голови до хвоста 60-65 см, висота близько 100 см. Середній розмах крил 180-200 см, вага 2000-3600 г. Оперення сірувато-блакитне, світле влітку й темніше взимку. У верхній частині воно сіре, на шиї видно білуваті, чорнуваті та коричневі смужки.

Голови самців прикрашають чубчики з чорних пір'їнок. Вони трохи більші за самок.

Довгі крила закруглені на кінцях. Хвіст дуже короткий і теж має округлу форму. Довгий і потужний дзьоб забарвлений знизу в жовтуватий, а зверху в сірий або темно-сірий колір. Його забарвлення залежить від місця проживання та підвиду.

Шия подовжена, ноги тонкі й довгі, забарвлені в різні відтінки сіро-зеленого або сіро-коричневого кольору. У самців в сезон розмноження на грудях з'являються додаткові пір'їни.

Тривалість життя великої блакитної чаплі в природних умовах 15-20 років.