Лелекоподібні

Велика біла чапля, або чепура велика

02.06.2018

Велика біла чапля, або чепура велика (лат. Ardea alba) відноситься до родини Чаплеві (Ardeidae) із ряду Лелекоподібних (Ciconiiformes). Поширена у XVIII столітті в Європі мода прикрашати капелюхи її пір'ям привела до різкого скорочення популяції.

З цієї причини вже на початку XIX століття в ряді європейських держав були вжиті заходи з охорони зникаючого виду, але вони в більшості випадків не принесли бажаного результату.

Большая белая цапля фото

Стійка тенденція до відновлення чисельності пернатих в місцях гніздування намітилася тільки в 1970-і роки. До кінця 1990-х років уже гніздилось близько 730 пар тільки навколо озера Нойзідлер, розташованого на кордоні Угорщини та Австрії. Зараз вид визнаний таким, що знаходиться в найменшій загрозі.

Загальна чисельність популяції оцінюється в межах від 600 до 2200 тисяч особин.

Розповсюдження

Біла велика чапля зустрічається в помірних і субтропічних широтах всіх континентів, особливо на території Євразії, Північної Америки та Африки. Менші за чисельністю популяції мешкають в Південній Америці, Новій Зеландії, Австралії, Новій Гвінеї та на прилеглих до них тихоокеанських островах.

На сьогодні відомо 4 підвиди. Номінативний підвид зустрічається в Європі, A.a. egretta в Америці, A.a. melanorhynchos в Африці і на Мадагаскарі. Підвид A.a. modesta, який поширений в Індії, Південно-Східної Азії та Океанії, визнається деякими систематиками окремим видом.

Полёт большой белой цапли

Чепури великі охоче селяться в дельтах річок, болотистих місцевостях, мангрових заростях і на затоплюваних заплавах, рясно порослих очеретом, осокою й вербами. Поза гніздовим сезоном вони поселяються на розташованих біля водойм вологих трав'янистих рівнинах і поблизу оброблюваних сільськогосподарських земель.

Одна частина птахів мігрує з початком похолодання в тепліші краї, а друга в теплі зими залишається поблизу місць гніздування або відлітає тільки з настанням морозів. Повернення з зимівлі відбувається з кінця лютого до середини квітня.

Поведінка

Білі великі чаплі виявляють територіальність тільки в період розмноження. В інший час вони ставляться один до одного дуже толерантно, утворюючи численні зграї та мирно сусідячи з іншими пернатими однакового з ними розміру.

Виняток становлять більш слабкі й дрібні пернаті, у яких представники цього виду нерідко відбирають добуту їжу. Іноді спостерігається агресивність навіть при наявності достатньої кількості корму.

Протягом світлого часу доби до настання сутінків чепури зайняті пошуком поживи, стоячи на одному місці або повільно прогулюючись по мілководдю поодинці чи невеликими групами. На спільний нічліг вони збираються на заході дня й сплять на гілках дерев.

Раціон складається з дрібних риб, жаб, ракоподібних, комах та їх личинок.

Періодично меню доповнюється невеликими ящірками й зміями. Значно рідше поїдаються миші та інші дрібні гризуни. Виглядівши потенційну жертву, птах блискавично хапає її своїм довгим дзьобом.

Улов большой белой цапли

У гніздовий сезон пошук їжі відбувається поблизу гніздування, але за потреби чепура велика може відлітати за нею на відстань до 20 км. У польоті вона відводить голову назад, згинаючи її в формі латинської букви S. Летить плавно, розмірено, зі швидкістю від 30 до 50 км/год.

Розмноження

Статева зрілість настає близько одного року, але перший виводок з'являється зазвичай у дворічному віці. Пернаті щорічно утворюють сезонні моногамні пари, деякі подружжя гніздяться разом протягом декількох років, але така подружня вірність буває порівняно рідко.

Птахи утворюють великі колонії біля озер і боліт, часто спільно з іншими спорідненими видами. На американському континенті вони часто гніздяться поруч з північними чаплями (Ardea herodias).

Зрідка трапляються затяті індивідуалісти, які вважають за краще виводити потомство далеко від родичів.

Шлюбний період проходить з березня по травень. У південній півкулі він спостерігається з листопада по квітень. Самці повертаються з вирію першими й підшукують місця для майбутнього гнізда. Старі та досвідчені розташовуються в центрі колонії, а молодим і недосвідченим дістається непрестижна житлоплоща на околицях.

Для залучення уваги подруг кавалери приступають до виконання ритуальних танців. Самки прискіпливо вибирають собі другу половинку й відганяють конкуренток. Птахи досить довго придивляються один до одного перед тим, як зв'язати себе шлюбними узами.

Відразу ж після створення подружньої пари починається будівництво гнізда. Воно розташовується на поверхні ґрунту. Будівельний матеріал приносить чоловік, а будівельними роботами займається молода дружина. Вона споруджує гніздо круглої форми діаметром до 100 см з різноманітних гілочок і хмизу, в тому числі з крадених у сусідів.

Птенец большой белой цапли

Самка відкладає 3-4 голубуватих яйця з періодичністю близько 2 днів. Насиджування починається після відкладання першого яйця. Кладку насиджують обидва партнери по черзі. Інкубація триває 25-26 днів.

Пташенята вилуплюються голими й безпорадними, але вельми ненажерливими та агресивно налаштованими стосовно своїх молодших побратимів.

Вони відбирають у них принесену батьками їжу, тому найчастіше з виводка виживають тільки 1-2 пташеняти. У 40-50 днів від народження пташенята покриваються пір'ям і стають на крило. У віці 7 тижнів вони вже добре літають, але ще 3-4 тижні залишаються під батьківською опікою.

Картинка с большой белой цаплей

Опис

Висота дорослих особин 85-100 см, розмах крил 146-170 см, а вага коливається від 950 до 1200 г. Самки трохи дрібніші й легші за самців. Дзьоб дуже довгий і забарвлений в жовтий колір. Подовжені кінцівки сіруваті або темно-сірі.

Оперення білосніжно-біле. У шлюбний період на плечах з'являються довгі білі пір'я, які злегка розкриваються, наче віяла під час виконання ритуальних танців. Прикраса з пучків пір'їнок на голові відсутня. Райдужні оболонки очей жовті. Хвіст короткий.

Тривалість життя великої білої чаплі в дикій природі не перевищує 15 років. У неволі за умови дбайливого догляду вона доживає до 20-22 років.