Примати

Лофоцебус чорночубий

23.09.2020

Лофоцебус чорночубий (лат. Lophocebus aterrimus) належить до родини Мавпові (Cercopithecidae). Цей примат порівняно швидко приручаються та добре витримує існування в неволі.

Він вирізняється розвиненими інтелектуальними здібностями та прив'язується до свого господаря.

Черный мангобей фото

Тварина також відома під назвою бородатий мангабі. Генетично вона ближче до павіанів (Papio), ніж до золотистих (Cercocebus chrysogaster) або сажевих мангабі (Cercocebus atys).

Вона має охоронний статус виду, близького до загрозливого стану (NT, Near Threatened). Головними причинами скорочення її популяції є вирубка лісів і браконьєрство. М'ясо лофоцебуса чорночубого вважається серед африканців вишуканим делікатесом, що має цілющі властивості. Його досить часто продають на місцевих базарах.

Вид вперше описав у 1890 році голландський зоолог Антоні Корнеліс Оудеманс.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Центральній Африці. Бородаті мангабі мешкають на території Демократичної Республіки Конго і на північному сході Анголи.

Існують 2 підвиди. Номінативний підвид поширений в центральній частині басейну річки Конго.

Мавпи населяють переважно сухі ліси в зоні тропічного і субтропічного клімату. Значно рідше вони зустрічаються в первинних і вторинних вологих лісах і на заболочених місцевостях.

Фото черного мангобея

Найбільші популяції мешкають в національному парку Салонга, розташованому в центрі Конго.

Лофоцебус чорночубий селиться в низинах. У гористій місцевості він спостерігається на висотах до 800 м над рівнем моря.

Поведінка

Примати ведуть денний деревний спосіб життя. Більшу частину часу вони проводять у верхніх ярусах лісу від 12 до 30 м над землею. На поверхню ґрунту вони спускаються тільки у виняткових випадках, як правило, за нестачі корму.

Лофоцебуси чорночубі влаштовуються на спільний нічліг, збираючись групами до 30-40 тварин. Рано вранці вони розбиваються на групи по 6-15 особин і розходяться в різні боки на пошуки їжі. На чолі кожної групи знаходиться домінантний самець. До неї входять самки з потомством і самці, що знаходяться в підлеглому положенні.

Активність виявляється головним чином в ранкові години.

Молодь дуже грайлива і намагається триматися разом, приділяючи весь вільний час взаємному чищенню хутра та рухливим іграм. Молоді тварини висловлюють свою повагу до старших товаришів, ретельно очищаючи їх шерсть від паразитів і забруднень. Така догідливість служить встановленню міцних соціальних зв'язків і зниженню агресії всередині мавпячого колективу.

фото Lophocebus aterrimus

Межі своїх володінь бородаті мангабі позначають гучними криками. Конфлікти між різними групами бувають дуже рідко. Ці примати, зачувши пронизливий клич конкурентів, вважають за краще змінити напрямок свого маршруту і не вплутуватися в з'ясування стосунків.

Площа домашньої ділянки становить від 4 до 10 квадратних кілометрів в залежності від доступності кормової бази.

Харчування

Лофоцебус чорночубий всеїдний, але надає явну перевагу їжі рослинного походження. Її частка в повсякденному меню може досягати 95-98%, особливо коли настає сезон масового дозрівання тропічних фруктів і горіхів.

фото хохлатого мангобея

За їх відсутності примат активно шукає різних павукоподібних, багатоніжок, равликів, комах і їх личинок. Незначною мірою з'їдаються дрібні хребетні тварини та пташині яйця.

Поблизу людських поселень мавпи здійснюють набіги на плантації солодкої картоплі, кукурудзи та маніоку.

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає в віці близько 3 років. Самці стають статевозрілими зазвичай у 5-7 років. Право на продовження роду у своїй групі має лише домінантний самець. Він злучається з усіма своїми самками, що знаходяться в стані еструсу.

У тропіках спарювання відбуваються цілий рік. Пік народжуваності припадає на сезон дощів.

Вагітність триває близько 175 днів. Самка приносить тільки одне дитинча. На момент свого народження новонароджений малюк важить від 350 до 400 г. Двійнята бувають вкрай рідко.

Lophocebus aterrimus

Малюк, що з'явився на світ, негайно заповзає на черево матері та міцно чіпляється своїми лапками за її шерсть. Там він залишається близько місяця, а потім переповзає їй на спину. Молочне годування триває приблизно півроку. Поступовий перехід на тверду їжу починає здійснюватися вже з третього тижня життя.

У півтора або два місяці від народження дитинчата можуть самостійно пересуватися по деревах, але при найменшій небезпеці біжать до своєї матері.

Незадовго перед настанням статевої зрілості молоді самці залишають своє стадо. Самки найчастіше продовжують залишатися в ньому надалі.

Опис

Довжина тіла становить 40-62 см, а хвоста 55-85 см. Вага 6-8 кг. Статура струнка. Самці трохи більші та важчі за самок.

фото мангобея

Шерсть м'яка, матова, чорна. На голові росте довгий чубчик, а на щоках сиві «бакенбарди». Іноді на плечах буває довге волосся у вигляді невеликої гриви.

Лицьова частина темна і позбавлена ​​волосяного покриву. Хвіст довгий і гнучкий. Забарвлення однотонне. Є защічні мішечки для транспортування знайденого корму.

Пальці п'ятипалих лап озброєні чорними міцними кігтями. У ротовій порожнині знаходяться 32 зуби.

Тривалість життя лофоцебуса чорночубого в дикій природі зазвичай не перевищує 15 років. У неволі він доживає до 25-30 років.