Куроподібні

Тундрова куріпка, або полярна куріпка

01.06.2017

Тундрова куріпка, або полярна куріпка (лат. Lagopus mutus) належить до родини Фазанові (Phasianidae). Птах пристосований до виживання в суворих умовах субарктичного поясу. Японці вважають, що він здатен викликати грім, тому ставляться до нього з великою повагою і зробили символом префектур Гіфу, Нагано і Тояма, розташованих на острові Хонсю.

Фото тундряной куропатки

В ісландської кухні симпатична пташка займає особливо почесне місце. Нащадки грізних вікінгів люблять ласувати її трохи гіркуватим м'ясом на свята. У 2003 році уряд Ісландії заборонив полювання на неї у зв'язку зі скороченням популяції. Заборона викликала обурення електорату.

Вона була скасована вже через пару років після знаходження компромісу, який влаштував всіх. Тепер відстрілювати улюблену дичину ісландці мають право з жовтня по початок грудня, але тільки з п'ятниці по неділю.

Розповсюдження

Вид широко поширений в тундровій зоні Голарктичної області. Гніздування знаходяться на величезній території приполярних регіонів північної півкулі, включаючи Гренландію, Євразію, Японію, Північну Америку й арктичні острови Канади. У Піренеях і Альпах живуть підвиди, що збереглися з Льодовикового періоду і мешкають на висотах від 1800 до 2700 м над рівнем моря. Влітку і восени вони піднімаються в гори вище 3000 м.

Порівняно ізольовані частини ареалу є на Алтаї, Саянах, в Забайкаллі й на гірських хребтах Саур в Казахстані та Ям-Алінь на Далекому Сході.

Природним середовищем проживання є снігові долини, сухі гірські галявини й луки, чагарникові пустища, морени та покриті валунами ділянки. У холодну пору куріпки тримаються на освітлених сонцем схилах, де частково розтанув сніг. Вибір місця зимівлі залежить від кормової бази. Йдеться про місцевості з трав'янистою та чагарниковою рослинністю або березових гаях.

Фото ундряных куропаток

Харчування

Взимку раціон складається з листя та бутонів рослин, які можна знайти під товщею снігу. В основному це водянка (Empetrum) і наскельниця лежача (Kalmia procumbres). Важливу роль в харчуванні грають також полярна верба (Salix polaris) і карликова береза (Betula nana).

На півночі Європи птахи годуються пагонами лохини звичайної (Vaccinium uliginosum), а в Шотландії вереском (Calluna vulgaris) та ломикаменем (Saxifraga).

Влітку раціон урізноманітнюється будь-якими доступними насінням, ягодами, листям і квітками. Їжа тваринного походження в ньому повністю відсутня. Навіть пташенята прагнуть дотримуватися суворої вегетаріанської дієти.

Тундряная куропатка на лугу

Зимівля

Пережити люті зими тундровим куріпкам допомагають колективізм та інженерні навички. З кінця серпня вони збираються в зграї, чисельність яких може перевищувати 300 особин. Виживанню в екстремальних умовах сприяють спільний пошук корму і колективне зігрівання.

У період нестачі харчів зграї нерідко розпадаються на маленькі групи. Кожна з них займає велику територію, що збільшує шанси прогодуватися до настання весни.

Птахи ховаються від холоднечі в снігових камерах, які зазвичай споруджують між чагарниками. Їх дно знаходиться на глибині 25-28 см від поверхні снігу. Для спорудження такого притулку вмілим будівельникам потрібно всього лише 15-20 секунд.

Розмноження

Куріпки полярні воліють щорічно створювати моногамні сім'ї. Самець знаходить відповідну для продовження роду ділянку, а самка будує на ній гніздо і виводить потомство. Виняток становлять райони Крайньої Півночі, де число самочок завжди більше. Там на одній ділянці гніздяться відразу дві або три самки.

Проте, власник гарему приділяє увагу переважно тільки одній обраниці, а до решти часто відчуває повну байдужість. У підсумку вони нерідко залишаються незаплідненими та йдуть собі геть від однолюба, утворюючи свої незаміжні колективи.

Куропатка с птенцами

Шлюбний період проходить з квітня по червень. Увечері або вночі самці перед самками починають справжні вистави. Розпустивши хвіст, вони розпрямляють крильця та опускають їх вниз. Деякі з них видають щиросердечні трелі, інші мовчки чекають позитивної реакції представниць протилежної статі.

Гніздом служить невелике заглиблення між камінням або чагарниками, яке вистилається травою й пухом або частіше просто злегка прикривається першим-ліпшим рослинним будматеріалом.

У кладці буває від 3 до 11 бурих або світло-коричневих яєць з темними плямами. Тривалість інкубації залежить від клімату і географічного розташування. На півночі вона триває 21 день, а на півдні на 2-3 дні довше.

Путешествие по снегу тундряной куропатки

Півень не приймає участі в висиджуванні. Він підіймається на камінь, пагорб або довколишнє дерево та організовує там спостережний пункт, звідки уважно стежить за всім, що відбувається навколо. При наближенні конкурента він негайно кидається в бійку і, використовуючи момент несподіванки, намагається прогнати порушника кордонів.

У багатьох татусів після появи пташенят пропадає інтерес до подібної діяльності, тому з почуттям виконаного обов'язку вони вирушають на линьку. Але є і такі, які залишаються вірними батьківському обов’язку і продовжують захищати своїх нащадків.

Фото птенца тундряной куропатки

Пташенята, що вилупилися, ледь підсохнув, залишають гніздо і йдуть разом з матір'ю шукати поживу. Через два тижні вони вже вміють літати на невеликі відстані. Повністю самостійними вони стають у 2,5 місяці, при цьому представники північних популяцій розвиваються швидше за своїх південних побратимів. Статевозрілими вони стають в однорічному віці.

Опис

Довжина тіла 34-40 см, а розмах крил 54-60 см. Вага коливається від 400 до 550 г. Линька відбувається тричі на рік і відповідно стільки ж разів змінюється забарвлення.

Взимку воно сніжно-біле, тільки у самців є кілька чорних пір'їн знизу хвоста і характерний червоний обвід шкіри навколо очей. Ноги також покриваються білим пір'ям.

Навесні воно стає плямистим у фон навколишнього середовища, а восени з'являються білі плями на сірувато-бурому пір'ї.

Тривалість життя тундрової куріпки в дикій природі не перевищує 4 років.