Котові

Ягуар

26.01.2014

Ягуар (лат. Panthera onca) належить до підродини Великі кішки (Pantherinae.). Він є єдиним представником роду Panthera на американському континенті. Своїми розмірами він поступається тільки левам (Panthera leo) і тиграм (Panthera tigris).

Назва цієї тварини походить з індіанських мов тупі-гуарані від слова yaguara, яке перекладається як «звір». Багато індіанців використовують ввічливу форму yaguarete, що означає «справжній звір».

Ягуар фото

Ягуари з'явилися приблизно 280-510 років тому. У них був спільний предок з леопардами (Panthera pardus), що мешкав в Азії 2 млн років тому. Потрапити в Північну Америку їм вдалося в ранньому плейстоцені через Беринговий перешийок, який з'єднував в минулому два материки. Потім вони мігрували на південь в Центральну і Південну Америку, харчуючись травоїдними копитними.

У 1960-х роках з однієї тільки Бразилії щорічно експортувалося понад 15 тисяч шкур ягуарів, що призвело до істотного скорочення популяції. Найбільший ризик для подальшого існування виду пов'язаний з вирубкою лісів в місцях його проживання та браконьєрством. Тварини часто нападають на велику рогату худобу, тому без попередження відстрілюються фермерами.

У 1990-х роках в центральній частині Белізу був створений заповідник Кокскомб Бейсін Форест спеціально для розведення ягуарів. У ньому вони знаходяться під охороною на території площею понад 400 квадратних кілометрів.

Вид вперше описав у 1758 році як Felis onca шведський натураліст Карл Лінней.

Розповсюдження

Ареал проживання простягається від південної частини Аризони та Техасу в США до північних провінцій Аргентини та північно-східних штатів Бразилії. Найбільші популяції мешкають в басейні Амазонки, включаючи тропічні савани Серраду, заболочену тектонічну западину Пантанал і напівпустельний регіон Гран-Чако.

Східний кордон ареалу проходить уздовж узбережжя Карибського моря на території Венесуели та Французької Гвіани.

Ягуари населяють переважно дощові та галерейні ліси, савани та буш. Вони завжди селяться поблизу водойм. Найчастіше вони живуть в низинах, але також зрідка спостерігаються в горах на висотах понад 2100 м над рівнем моря.

Існують 9 підвидів. Номінативний підвид поширений в Бразилії. Підвид Pantera onca centralis, званий також чорною пантерою, мешкає в Колумбії, Белізі, Гватемалі, Гондурасі, Панамі, Нікарагуа та Коста-Ріці.

Ягуар в міфології

У доколумбовий період американські та центральноамериканські народи здавна шанували ягуара як символ могутності, сили та неймовірної відваги. Вже 900 років до нашої ери в північних нагір’ях Анд існувала культура Чавін. Племена, які її заснували, вважали себе нащадками цієї тварини. Слово chavin на місцевих діалектах мови кечуа досі використовується як її назва.

фото ягуара

Пізніше традиція вшанування ягуара поширилася на прилеглі регіони. Його культ підтримувався в культурі Моче, що розташовувалася на тихоокеанському узбережжі нинішнього Перу з I по VIII століття.

Індіанці майя вважали, що величезні кішки полегшують спілкування між живими й мертвими людьми, а також захищають будинок їх правителя. У ацтеків сформувалася військова еліта, яка називалася «воїни-ягуари». У них ягуар був тотемом бога Тескатліпокі, творця та руйнівника світу.

Цього хижого ссавця вважали своїм прабатьком також ольмеки й інки. Нинішні майя дотримуються пророцтва, що в недалекому майбутньому ягуари вийдуть з лісу та розірвуть на дрібні шматочки всіх людей за винятком їх самих, після чого настане загальне благоденство.

Серед індіанців досі дуже популярні амулети з пазурів та іклів цього звіра. На їхню думку, вони мають містичну силу й захищають свого власника від підступів всякої нечисті.

 ягуар привычки

Зараз ягуар зображується на державному гербі Гайани, на банкнотах бразильського реала та прапорі колумбійського департаменту Амасонас. Серед багатьох сучасних племен південноамериканських індіанців він є місцевим аналогом давньогрецького Прометея, що навчив людей користуватися вогнем.

Поведінка

Ягуари живуть поодинці, за винятком сезону розмноження. Вони можуть бути активними як вдень, так і вночі, але пік активності припадає на сутінки та світанок.

Хижаки відпочивають в передобідні та післяобідні години. Для відпочинку вони вибирають ущелини скель або густі зарості, що знаходяться біля річок і озер, а при паводках підіймаються на гілки дерев.

Ягуари добре плавають, а в спеку люблять охолоджуватися в прохолодних водоймах.

Щільність розселення по всьому ареалу вкрай нерівномірна. У кращих місцях проживання вона може становити 1 особину на 15 квадратних кілометрів. Зазвичай мисливські угіддя самок досягають 25-38, а самців – 50-76 кв. км. Домашня ділянка самця, як правило, охоплюючи володіння 2-3 самок.

У сухий сезон хижаки нерідко в пошуках їжі подорожують на великі відстані. Протягом доби вони проходять від двох до п'яти кілометрів.

Тварини захищають свої домашні ділянки від вторгнення чужинців. Їх вони мітять подряпинами дерев, фекаліями та розкиданням сечі на рослинність.

Між собою ягуари спілкуються за допомогою звукових сигналів, що нагадують крехтіння, бурчання або рохкання різної гучності та тональності. У самців більш потужна вокалізація. Під час тічки самки гарчать з ранку до вечора періодичними серіями, що складаються з 5-7 гарчань. Самці відповідають їм хрипкими гортанними криками.

У природному середовищі існування у ягуарів немає природних ворогів. Загрозу для них представляє тільки людина.

Харчування

Раціон складається виключно з їжі тваринного походження. Ягуари полюбляють полювати на великих копитних. Їх жертвами найчастіше стають тапіри (Tapirus), олені (Cervus) і пекарі (Pecari).

Крім них хижаки поїдають капібар (Hydrochoerus), кайманів (Caiman), черепах, змій і птахів. Вони вміють ловити рибу та нерідко досить успішно рибалять, супроводжуючи її ловлю ударами хвоста об поверхню води.

Ягуар интересные факты

Ягуар накидається на жертву з укриття та валить її з ніг сильним ударом передніх лап. Потім він кусає її в шию або миттєво вбиває, встромивши ікла в потилицю. Потужні щелепи без особливих зусиль прокушують товсту шкіру рептилій і тверді панцирі черепах. Здобич хижаки тягнуть в затишне місце, де неспішно з'їдають.

Якщо жертві вдалося вчасно помітити небезпеку й втекти, вони ніколи її не переслідують.

Ягуари нерідко нападають на домашню худобу. Вони можуть легко вбити півторарічних телят, а іноді навіть дорослих биків вагою до 500 кг. Велику жертву вони з'їдають за 2-3 прийоми з інтервалом у 10-12 годин. Нез'їдені відразу частини туші закопуються в землю.

Добова потреба в м'ясі становить 1,4-2 кг. У дикій природі ці хижаки здатні за один раз з'їсти до 25 кг з подальшим періодом голодування.

Вони дуже рідко нападають на людину, але з цікавістю спостерігають за її поведінкою. На напад вирішуються тільки старі особини з пошкодженими зубами або серйозним пораненням.

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає в віці 12-24 місяців, а у самців на третьому році життя. Ягуари в тропіках здатні розмножуватися цілий рік без прив'язки до конкретного сезону, однак пік народжуваності припадає на сезон дощів. У місцевостях з сухим кліматом спарювання відбуваються в лютому.

Естральний цикл у самок триває близько 37 днів, а сама тічка від 6 до 17 діб.

Самці шукають доступних до запліднення самок по запаху їх сечі та видаваних ними призовних криків. До однієї самки можуть приходити кілька претендентів. Вона сама робить вибір, зазвичай надаючи перевагу найбільшому та найсильнішому самцеві. Решта конкурентів покірно приймають її рішення, тому не влаштовують між собою бійок.

Ягуар где живёт

Самка йде разом зі своїм обранцем на його домашню ділянку. Після запліднення вона розлучається з ним і повертається до себе додому.

Вагітність триває від 93 до 105 днів. Незадовго перед пологами самка облаштовує лігво. Воно розташовується в дуплі старого дерева, серед скель або високих чагарників далеко від сторонніх очей.

Самка народжує двох, максимум чотирьох незрячих і глухих дитинчат.

Кошенята важать 720-910 г. Тепер вона не терпить присутності осіб протилежної статі та проганяє їх від свого лігва через побоювання, що вони можуть з'їсти її потомство. Мати перші дні залишає кошенят ненадовго тільки для того, щоб чим-небудь підкріпитися.

Очі у котенят розплющуються на тринадцятий день. Молочне годування триває до 3 місяців. Потім мати їм починає приносити свіже м'ясо. Лігво кошенята залишають в піврічному віці, але залишаються з матір'ю до двох років.

Молоді самці спочатку ведуть кочовий спосіб життя, намагаючись втиснутися між старшими одноплемінниками, перш ніж їм вдасться знайти власні мисливські угіддя. Самки селяться недалеко від своєї матері, а самці іноді віддаляються від неї на сотні кілометрів.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 125-180 см, а хвоста 72-89 см. Зріст в загривку 65-76 см. Вага 36-158 кг. Самці на 10-20% більші та важчі за самок. Найбільші ягуари водяться в Пантаналі, а найменші в Гондурасі.

Panthera onca

Статура мускулиста. Кінцівки короткі, але дуже сильні. Пальці лап озброєні гострими міцними кігтями.

Голова порівняно велика, з надзвичайно потужними щелепами. Вони можуть створювати силу, рівну вазі 910 кг. Це у два рази сильніше за силу укусу лева.

Великі очі дозволяють бачити в темряві. На маленьких чорних вухах помітні білі плями. Для орієнтації в густих хащах використовуються довгі жорсткі вібриси.

Основний фон забарвлення варіюється від світло-жовтого до рудого кольору. Тварини, що живуть в лісі, темніші за своїх одноплемінників, що мешкають на відкритих місцевостях.

Черевна сторона світла, покрита темнуватими цятками. На спині та боках темні плями утворюють розетки.

Тривалість життя ягуарів в дикій природі 11-12 років. У зоопарках за умови дбайливого догляду вони доживають до 22 років.