Соколоподібні

Боривітер американський

15.07.2020

Боривітер американський (лат. Falco sparverius) належить до родини Соколові (Falconidae) із ряду Соколоподібних (Falconiformes). Він зовні схожий на поширеного в Євразії звичайного боривітра (Falco tinnunculus), але відрізняється від нього меншими розмірами та більш яскравим барвистим оперенням.

У США його традиційно використовують для соколиного полювання.

Воробьиная пустельга фото

На відміну від інших ловчих птахів з американським боривітром можна полювати навіть в місті або передмісті. Він не вимагає великих просторів і мисливських собак собі в помічники. Його здобиччю стають зазвичай горобці та шпаки. Найбільш агресивні особини можуть ловити голубів і перепелів.

Навчання цих птахів мистецтву соколиного полювання вимагає від сокольника часу і терпіння. При правильному підході вони навчаються необхідних навичок протягом 3-5 тижнів. Зазвичай навіть спіймані в дикій природі американські боривітри швидко звикають до людини й починають брати корм з рук вже через кілька днів після перебування в неволі.

Вид вперше описав у 1758 році Карл Лінней.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Північній, Центральній і Південній Америці. Він простягається від Аляски на півночі до Вогняної Землі на півдні. Американські боривітри мешкають так само на Карибських островах, але відсутні в східних регіонах Бразилії та високогірних районах Анд.

Північна межа ареалу проходить уздовж кордону лісів на Алясці та в Канаді.

фото воробьиной пустельги

У США основні гніздування розташовані на півночі країни в штатах Південна Дакота, Вайомінг, Міннесота, Вісконсин, Мічиган і Мен. У Канаді птахи гніздяться переважно в провінціях Альберта, Британська Колумбія, Манітоба, Саскачеван і Нова Шотландія.

Пернаті, що мешкають в східній частині Мексики та в Центральній Америці, ведуть осілий спосіб життя. Решта восени відлітають на зимівлю в теплі краї.

Боривітер американський населяє різні біотопи за винятком густих лісових масивів. Його приваблюють відкриті простори з наявністю зручних місць для спостережних пунктів і спорудження гнізд. Птах часто селиться в урбанізованих місцевостях. У горах він спостерігається на висотах до 4000 м над рівнем моря.

 американская пустельга фото

Існують 17 підвидів. З них 5 підвидів мешкають в Північній і Центральній Америці, 4 на Карибських островах і 8 в Південній Америці. Номінативний підвид зустрічається на території від Аляски та Канади до західних регіонів Мексики.

Через шторми або помилки в навігації перелітні птахи іноді долітають до Західної Європи.

Поведінка

Представники цього виду поза сезоном розмноження ведуть поодинокий спосіб життя. Вони можуть проявляти агресію один до одного під час розподілу здобичі або через територіальні суперечки. Птахи намагаються налякати противника, стрибаючи та кружляючи навколо нього.

Загрози супроводжуються гучними криками. Як правило, до прямого зіткнення справа доходить дуже рідко. Дуелянт з більш слабкими нервами не витримує напруги та сам відлітає геть.

фото американской пустельги

Американський боривітер обожнює купатися в калюжах або приймати душ під час теплих літніх злив, розправивши під струменями дощу свої крила. Він часто насолоджується пиловими ваннами, борсаючись в пилюці. Такі процедури допомагають йому позбутися паразитів і очистити оперення.

Сімейна пара займає свою власну домашню ділянку, площа якої становить 4-6 кв. км.

Головними природними ворогами є канюки неоарктичні (Buteo jamaicensis), віргінські пугачі (Bubo virginianus), мексиканські соколи (Falco mexicanus), руді рисі (Lynx rufus), скунси (Mephitidae) і єноти-полоскуни (Procyon lotor).

Харчування

Боривітер американський істотно змінює свій раціон в залежності від сезону. Влітку в ньому переважають різні комахи. Птах охоче годується кониками, цвіркунами, метеликами та жуками.

фото американской пустельги

Взимку він полює на мишей, полівок, жаб, дрібних рептилій і пернатих. В період гніздування в повсякденному меню переважають дрібні співучі птахи.

Полювання зазвичай ведеться в ранкові та вечірні години. Хижак під час пошуку жертви може зависати в повітрі або виглядати її зі спостережного пункту. Комах він ловить на льоту.

Свою здобич боривітер хапає гострими кігтями або дзьобом. Схоплену велику жертву він вбиває ударами дзьоба в голову і шию.

Розмноження

Статева зрілість настає в однорічному віці. Початок шлюбного періоду залежить від географічної широти та кліматичних умов. На півночі США та в Канаді він починається у квітні або травні, а в субтропіках і тропіках з жовтня по січень.

Самці прибувають до традиційних гніздівель раніше самок і підшукують придатне для гнізда місце. Дочекавшись прильоту партнерок, вони намагаються привернути їхню увагу своїми льотними здібностями та демонстрацією зайнятої території. Вони різко злітають вгору і так само стрімко падають вниз, видаючи на піках призовні крики.

Шлюбний союз скріплюється подарунками. Самець підносить своїй обраниці спійману особисто їм живність.

Боривітер американський гніздиться в дуплах, рідше в ущелинах скель, а в населених пунктах нерідко вибирає шпаківні, підвішені людьми, або тріщини в стінах будинків під самим дахом.

Falco sparverius

Самка відкладає 4-5, максимум 7 яєць розміром 32 x 29 мм і з інтервалом у 24-72 години. Яйця забарвлені в білуватий або сірий колір з коричневими або сірими цятками.

Інкубація починається після відкладання останнього яйця й триває в середньому близько 30 діб. Кладку насиджує головним чином самка. На самця припадає всього лише 15-20% від загального часу насиджування.

Пташенята вилуплюються асинхронно протягом 3-4 днів. Вони з'являються на світ голими, сліпими та безпорадними, але дуже швидко ростуть. Вже у віці 16-17 днів вони важать як дорослі птахи, а ще за 2 тижні залишають гніздо.

Ставши на крило, молодий боривітер продовжує ще приблизно півмісяця залишатися під батьківською опікою. Потім він переходить до повністю самостійного існування.

Опис

Довжина тіла дорослих особин в залежності від підвиду складає 22-31 см. Розмах крил 51-61 см. Самці важать 80-143 г, а самки 86-165 г. Довжина хвоста 11-15 см. Спостерігається статевий диморфізм в забарвленні оперення.

Крила вузькі та довгі. У самців вони сіро-блакитні, а у самок коричневі. Інша частина оперення в обох статей варіюється від коричневого до червонувато-коричневого кольору. На ній помітні чорні мітки. На крилах бувають білуваті та чорні малюнки. Горло і лицьова частина білі.

фото Falco sparverius

Молодь забарвлена ​​в більш світлі тони та має менше темних плям. Зовні вона схожа на самок. У статевозрілих птахів на обличчі з'являються дві вертикальні чорні смужки. На вершині голови розташована червона пляма.

Довжина загостреного дзьоба 12-14 мм. Порівняно великі лапи озброєні гострими кігтями. Великий палець спрямований назад, а решта вперед.

Тривалість життя американського боривітра в дикій природі зазвичай не перевищує 6-8 років. У неволі він може дожити до 17 років.