Соколоподібні

Боривітер звичайний

06.08.2019

Боривітер звичайний (лат. Falco tinnunculus) відноситься до родини Соколові (Falconidae). Це один з найбільших і поширених представників ряду Соколоподібних (Falconidae). Серед хижих птахів Центральної Європи він поступається своїми розмірами лише канюку (Buteo buteo). Загальна чисельність популяції оцінюється у 4-6 млн дорослих особин, а площа займаного ареалу перевищує 10 млн квадратних кілометрів.

Характерною особливістю боривітра є вміння зависати в повітрі на одному місці. Він з метою економії енергії може це робити навіть при сильному зустрічному вітрі. Птах примудряється тримати голову майже нерухомо щодо землі, дозволяючи своєму тілу ковзати назад протягом часток секунди, поки шия не розтягнеться на максимальну довжину.

У ці миті він використовує техніку ковзаючого польоту, яка не вимагає від нього м'язових зусиль. Потім за допомогою швидких помахів крил боривітер знову трохи летить вперед, а його шия стає максимально зігнутою. Процес повторюється десятки разів поспіль, дозволяючи пернатому економити до 44% енергії. Зазвичай він зависає на висоті 10-20 м для того, щоб помітити жертву.

Вид вперше описав у 1758 році шведський систематик Карл Лінней.

Розповсюдження

Більшість гніздівель боривітрів звичайних знаходяться в Палеарктиці. Популяції, що мешкають на Близькому Сході, в Північній Африці, Малій Азії, Західній, Південній та частково Центральній Європі живуть осіло. У Скандинавії та Східній Європі, а також в європейській частині Росії пернаті з'являються в сезон розмноження та мігрують на південь після його закінчення.

У них немає певних строгих маршрутів міграції, тому вони летять досить широким фронтом, долаючи на своєму шляху великі перешкоди на суші й воді. Вони долають вершини Альп, Піренеїв і Кавказу. На відміну від багатьох інших хижих птахів боривітри перелітають Середземне море в самій його широкій частині, а не тільки біля Гібралтару і Босфору.

обыкновенная пустельга фото

Вони зимують головним чином в Африці на південь від пустелі Сахара. Для зимівлі вони вибирають відкриті савани з деревною рослинністю, уникаючи тропічних лісів і посушливих регіонів.

Відомо 11 підвидів. Номінативний підвид поширений на території Європи. Решта підвидів мешкають в Африці, Сибіру, ​​Китаї, Кореї, Японії, Індії та на Аравійському півострові.

Поведінка

Боривітер звичайний веде напівосілий спосіб життя. До тривалих міграцій схильні популяції, що гніздяться в північних регіонах ареалу, і молоді птахи. При великій кількості корму вони живуть осіло.

Пернаті мігрують найчастіше поодинці, зрідка невеликими групами. Старі птахи летять переважно на середземноморське узбережжя, а молодь в Африку.

Представники цього виду населяють різні біотопи. Вони віддають перевагу відкритим просторам, де ростуть острівці високих дерев. Їх приваблюють гористі місцевості, окрайки лісів серед полів і лугів з низькорослою рослинністю.

Починаючи з кінця XIX століття, боривітер все частіше селиться у великих містах, розташовуючись на високих будівлях, використовуваних як спостережні пункти. Він любить сидіти на придорожніх стовпах і лініях електромереж, виглядаючи потенційну здобич і не звертаючи уваги на проїжджий повз автотранспорт.

Фото с обыкновенной пустельгой

Птах може помітити жука на відстані близько 50 м і маленьку пташку з 300 м. Його очі діють як телеоб'єктив, постійно скануючи рухомі об'єкти. Вони порівняно великі й важать 5 г. Для порівняння вага мозку становить всього лише 4 г. Слух і нюх відіграють другорядну роль. Зовнішнє вухо являє собою простий отвір в черепі без складних анатомічних структур для уловлювання звуку.

Між собою птиці спілкуються за допомогою різноманітних звукових сигналів, які умовно поділяються на 9 типів. Їх гучність, тональність і частота змінюються в залежності від поточної ситуації. У момент небезпеки вони видають хрипкі звуки. Самці повідомляють про своє наближення короткими криками, а самки та пташенята жалібно випрошують у них їжу.

У самок линька починається під час насиджування кладки, а у самців після вигодовування потомства з серпня по вересень. Молодь линяє після першої зимівлі. В окремих випадках линька може тривати до 130 днів. Як правило, вона проходить поступово і в найспекотніші місяці літа.

Харчування

Основу раціону складають дрібні гризуни. Боривітер харчується мишами, полівками, землерийками та хом'яками. Іноді його жертвами стають ласки (Mustela nivalis). Меншою мірою полювання ведеться на співочих птахів, амфібій, рептилій і комах.

У пошуках жертви хижак робить обльоти займаної території на низькій висоті. У горизонтальному польоті він здатний розвивати швидкість до 50-66 км/год, але зазвичай неквапливо летить у 2-3 рази повільніше.

Побачивши здобич, боривітер швидко підлітає до неї та вбиває ударом дзьоба в голову. У полівок і мишей він спочатку відкушує голову, а лише потім їх з’їдає. У більшу живність птах спочатку запускає гострі кігті, а потім добиває дзьобом.

Falco tinnunculus

Молодь до опанування навичками полювання полює переважно на комах. На інших пернатих хижак нападає переважно влітку і восени, коли вони ховаються від дощу або сидять з намоклим пір'ям.

Часто боривітри звичайні полюють зі спостережних пунктів. Ними можуть бути дерева, стовпи або будь-які високі споруди, що забезпечують достатній огляд околиць. Дуже рідко дорослі птахи розгулюють по землі, поїдаючи комах і дощових черв'яків.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 2 років. Шлюбний період на європейському континенті проходить з березня по квітень.

Самці намагаються привернути увагу самок фігурами вищого пілотажу. Вони виконують різкі удари крилами, повертаються навколо поздовжньої осі та швидко ковзають вниз в ковзному польоті. Самці голосно кричать в повітрі, заявляючи свої права на зайняту територію.

птенец пустельги обыкновенной

Ініціатором спарювання завжди є самка. Вона кличе вподобаного їй партнера жалібним писком. Після спарювання самець захоплює за собою самку на демонстрацію обраного ним місця гніздування, заманюючи її спійманої мишею.

Новоутворена пара не будує гніздо, а зазвичай гніздиться в ущелинах скель і кам'яних стін або використовує тогорічні гнізда ворон (Corvinae), сорок (Pica) і граків (Corvus frugilegus). В міській місцевості боривітри звичайні іноді утворюють невеликі колонії. Вони розташовуються поблизу один від одного, але захищають територію безпосередньо біля свого гнізда.

Картинка Falco tinnunculus

Самка відкладає від 3 до 6 плямистих яєць, забарвлених в охристо-жовтий або коричневий колір, розміром 40х32 мм. Вона насиджує їх переважно поодинці протягом 27-29 днів. Самець лише зрідка підміняє її, щоб вона змогла розім'яти м'язи.

Мати перший тиждень постійно знаходиться в гнізді, обігріваючи пташенят, що вилупилися. У момент появи на світ вони важать 17-19 г.

Мати годує їх маленькими шматочками м'яса, вириваючи їх з принесених чоловіком мишей, а сама задовольняється шерстю, шкірою та нутрощами. З другого тижня самка приєднується до самця в пошуках корму для пташенят. Вони швидко ростуть і наприкінці третього тижня досягають ваги дорослої особини.

У цей час батьки починають залишати їжу поблизу гнізда, змушуючи нащадків виходити з нього назовні. У голодні роки дістатися до корму встигають тільки найсильніші пташенята, інші гинуть від голоду. У віці 27-35 днів вони стають на крило, але ще залишаються протягом 4-6 тижнів поряд з батьками, навчаючись полювання на гризунів.

Falco tinnunculus

Молоді боривітри бояться живих мишей, бо звикли харчуватися вже мертвими тваринами. Спочатку вони тікають від них, потім стають в оборонну позицію і загрожують їм своїми дзьобами. У міру навчання вони переходять до активних дій, обережно хапаючи мишку за хвіст, ноги та вуха.

На наступному етапі пташенята ловлять їх і відпускають до 20-30 разів. Тренування відбуваються виключно на поверхні ґрунту. Юні пернаті ганяються за ними й хапають їх в стрибку з близької відстані. Стійкі мисливські навички з'являються в тримісячному віці, після чого молодь переходить до самостійного існування.

Навчені пташенята розлучаються з батьками та відлітають від місця свого народження на 50-100 км в різні боки. У перший рік життя їх смертність досягає 50%.

Опис

Довжина тіла становить 32-39 см. Розмах крил 64-82 см. Вага 160-230 г. Самки більші та важчі за самців на 10-30%. У сезон розмноження вони можуть набирати вагу до 300 г. Жирні самки відкладають більше яєць і мають більше шансів виростити потомство без втрат.

Голова, потилиця та боки шиї самців забарвлені в блакитно-сірий колір. Восковиця і кола навколо очей лимонно-жовті. Оперення на спині буре, з дрібними чорнуватими цятками. Крила і хвіст світло-сірі. На кінчику хвоста помітні чорні смужки з білою облямівкою. Підхвістя кремове. Нижня частина крил і черево білі.

У самок переважає коричневе забарвлення з поперечними темними смугами на спині. Оперення на нижній частині тіла темніше і з великою кількістю цяток.

Молоді птахи нагадують самок, але мають більш короткі крила. Колір їх восковиці може варіюватися від світло-блакитного до оливкового.

Тривалість життя звичайного боривітра в дикій природі близько 15 років. У неволі при дбайливому догляді він доживає до 22-24 років.