Яструбоподібні

Орел австралійський

14.02.2022

Орел австралійський (лат. Aquila audax) належить до родини Яструбові (Accipitridae) і є найбільшим пернатим хижаком в Австралії. Генетично він найближчий до молукського орла (Aquila gurneyi), що живе в Індонезії та Папуа Новій Гвінеї, і кафрського орла (Aquila verreauxii), поширеному в гірських районах Східної та Південної Африки.

Цей птах відіграє важливу роль у культурі корінних жителів Австралії.

Клинохвостый орел фото

Його наскельні малюнки були зроблені аборигенами ще 5000 років тому. З 1975 він вважається символом Північної території, федерації у складі Австралії, розташованої на півночі материкової частини країни.

Розвиток скотарства на межі ХХ і ХІХ століть викликав різке скорочення його популяції. За кожного вбитого орла австралійський уряд виплачував грошову винагороду. Відстріл було заборонено лише у 1979 році, що призвело до збільшення чисельності населення на материковій частині Австралії. Нині вона оцінюється у 70-100 тисяч особин.

Орел клинохвостый фото

Тасманійський підвид продовжує перебувати під загрозою зникнення, оскільки він займає значно менший ареал і має більш специфічні вимоги до довкілля.

Вид вперше описав у 1802 році як Vultur audax британський орнітолог Джон Лейтем.

Поширення

Ареал проживання охоплює більшу частину островів Південно-Східної Азії. Найчисленніші популяції мешкають в Індонезії та Папуа Новій Гвінеї, а найменші населяють Тасманію та Нову Зеландію.

Існують 2 підвиди. Підвид Aquila audax fleayi є ендеміком Тасманії. Тасманійська популяція вважається молодою. Її вік теоретично не перевищує 1000 років, а її чисельність оцінюється у 420-450 пар.

Птахи селяться у вологих тропічних лісах, рідколіссі, прибережних та гірських лісових масивах. Вони порівняно часто спостерігаються на землях сільськогосподарського призначення та чагарникових саванах, але дуже рідко у пустелях та напівпустелях.

фото клинохвостого орла

Явна перевага надається рівнинам та напіввідкритим ділянкам місцевості. У горах австралійські орли гніздяться на висотах до 2000 м над рівнем моря.

Поведінка

Австралійські орли живуть поодинці або парами. Поза сезоном розмноження подружні пари перебувають на одній домашній ділянці, але мало контактують один з одним.

Площа мисливських угідь сягає 35 квадратних кілометрів.

Їхні межі від вторгнення конкурентів захищають обидва партнери. У разі відсутності їжі їхня площа може тимчасово істотно збільшитися.

Через сильну посуху пернаті нерідко залишають свої гніздування та перелітають у місцевість зі сприятливішими умовами. До кочівлі схильні самотні та молоді птахи. Вони здатні долати відстань до 850 км.

орел

Для пошуку їжі птахи переміщуються зайнятою територією великими колами, вишукуючи потенційну здобич. Вдень вони відпочивають, а вночі сплять на гілках дерев.

Австралійський орел вміло використовує висхідні повітряні потоки, плануючи високо в небі та піднімаючись на висоту до 3500 м. Його крила в польоті набувають форми неглибокої латинської літери V. Він зберігає стійкість навіть за сильного вітру.

Якщо немає височини, йому дуже важко злітати. Для зльоту з землі він підстрибує та сильно махає крилами.

Над великими водоймищами не утворюються потужні висхідні потоки, тому пернаті уникають перельотів над відкритим морем, але можуть використовувати невеликі острівці для тимчасових зупинок.

Орел клинохвостый фото

У австралійських орлів практично немає природних ворогів. Небезпеку становлять лише великі варани (Varanus), які нападають на пташенят і викрадають яйця, коли дорослі птахи знаходяться далеко від гнізда.

Харчування

Раціон складається з їжі тваринного походження. У ньому переважають пернаті, дрібні ссавці та рептилії вагою 500-1000 г. У зимові місяці важливе місце у повсякденному меню також займає мертвечина.

Австралійський орел полює вранці та ввечері. Свою здобич він з'їдає на місці, або відносить у гніздо.

Найчастіше його жертвами стають дикі кролики (Oryctolagus cuniculus), бандикути (Isoodon obesulus), вомбати (Vombatidae), щіткохвости (Trichosurus), валабі (Wallabia) та єхидни (Tachyglossidae).

Під час полювання можуть кооперуватися кілька пернатих хижаків. У цьому випадку вони, наприклад, намагаються відокремити ягнят від овець та вбити їх ударами гострих пазурів.

За один раз австралійський орел може з'їсти до однієї третини своєї ваги. Без їжі він може прожити кілька тижнів. Необхідну рідину він отримує зі з'їденого корму, але у спекотні дні змушений додатково пити воду.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 3 років, але зазвичай птахи починають розмножуватися лише у 5-6 років. У більшості регіонів шлюбний період триває з червня до жовтня.

Австралійські орли утворюють моногамні пари, які, як правило, зберігаються протягом усього життя аж до смерті одного з партнерів.

Aquila audax

Шлюбні польоти характеризуються різкими злетами, падіннями та обертаннями, що супроводжуються гучними криками, які нагадують високий свист. Обидва партнери люто захищають свої угіддя від вторгнення чужинців.

Самці часто приносять своїм обраницям їжу. Цей ритуал допомагає самкам оцінити їхню здатність вирощувати потомство.

Спарювання дуже коротке і триває лише декілька секунд.

Пернаті гніздяться на скелястих скелях або високих деревах. Гніздо використовується протягом багатьох років, щорічно ремонтується та розширюється. Основним будівельним матеріалом служать міцні гілки та хмиз.

Зовнішній діаметр орлиного гнізда досягає 180 см, а внутрішній 60-80 см. Зсередини воно вистелене сухим листям. Гніздо розташоване на висоті від 12 до 30 м над землею та часом важить понад 400 кг.

Пари гніздяться на відстані близько 4 км. У роки, коли здобичі багато, вона може бути меншою.

гнездо орла

Самка відкладає одне або два, значно рідше три яйця довжиною близько 73 мм та шириною 58 мм протягом 2-3 днів. Вони тьмяно-білі, покриті коричневими цятками, важать 120-150 г.

Насиджування кладки починається відразу після відкладання першого яйця. Інкубація триває від 43 до 45 діб. Вдень самці ненадовго підміняють своїх подруг, щоб вони змогли трохи розім'яти крила.

Самку годує самець, він охороняє гніздо від хижаків. Їжу пташеням, що вилупилися, приносять обидва батьки.

За відсутності корму первісток часто вбиває слабших братів і сестер.

Молодь стає на крило у віці 80-95 днів. Вона залишається з батьками до 5-8 тижнів, а потім переходить до самостійного існування. Деякі пташенята відлітають від них лише через півроку або перед появою нового виводка.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 100-110 см, а розмах крил 190-230 см. Вага 3500-5500 г. Самки приблизно на 15% важчі та більші за самців. Статевий диморфізм у забарвленні оперення відсутній.

фото Aquila audax

Характерною особливістю вважається наявність довгого клиноподібного хвоста. Він особливо добре помітний під час польотів.

Фонове забарвлення варіюється від коричневого до темно-коричневого кольору. Іноді оперення буває іржаво-коричневим або чорним. Кінцівки вкриті густим пір'ям до самих лап.

Пташенята світлі, переважно білуваті. Молоді птахи мають жовтувато-коричневе забарвлення. Доросле забарвлення з'являється незадовго перед настанням статевої зрілості.

На потилиці помітний чубчик. Птахи підіймають його у збудженому стані.

Тривалість життя австралійських орлів у дикій природі не перевищує 25 років. У неволі за умови дбайливого догляду вони доживають до 40 років.