Яструбоподібні

Птах-секретар

14.08.2013

Птах-секретар (лат. Sagittarius serpentarius) є єдиним представником родини Секретарових (Sagittariidae). Назву йому дали в середині XVIII століття бури (переселенці з Голландії в Південну Африку). Пернаті через наявність довгого пір'я на шиї нагадували їм чиновників із закладеним за вухо гусячим пером для письма.

Слово secretaries перекладається з голландської мови на українську як «таємний радник». Араби називали їх saqr-et-tair, що дослівно означає «птах-мисливець».

Птица-секретарь фото

Птахи-секретарі мають видатні мисливські інстинкти, швидко пересуваються по савані в пошуках жертви на своїх довгих ногах і щодня долають відстані від 20 до 30 км.

Свою здобич вони вбивають блискавичним ударом, який триває всього лише близько 15 мілісекунд і наноситься з силою близько 195 ньютонів. Цього цілком достатньо, щоб відправити в глибокий нокаут дорослу людину, потрапивши їй дзьобом в підборіддя або скроню.

Птица

Птах-секретар зображений на гербах ПАР і Судану. Через свою схильність до вбивства змій і особливу ​​пристрасть до поїдання сарани він символізує захист від зовнішніх ворогів. Африканці вважають його дуже розумним і рішучим. Дим від спалювання його пір'я у багатьох африканських країнах вважається потужним засобом, використовуваним для лікування епілепсії.

Вид вперше описав як Falco serpentarius у 1779 році англійський натураліст Джон Фредерік Міллер.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Африці на південь від Мавританії та пустелі Сахара. Птах-секретар мешкає на території Сенегалу, Гамбії, Гвінеї, Малі, Буркіна-Фасо, Гани, Того, Беніну, Нігеру, Чаду, Судану, Нігерії, Камеруну, Центральноафриканської Республіки, Ефіопії, Сомалі, Конго, Уганди, Кенії, Танзанії, Анголи, Замбії, Мозамбіку і ПАР.

Пернаті населяють луки, відкриті рівнини, степи, напівпустелі, савани з чагарниковою та деревною рослинністю. Вони полюбляють ділянки, де висота трави не перевищує 50 см, і категорично уникають місцевостей з трав'яним покровом понад 1 м, дуже жарких регіонів і густих лісів.

Птахи-секретарі охоче селяться поблизу оброблюваних земель сільськогосподарського призначення, що пропонують їм відмінні можливості для полювання. У горах вони спостерігаються на висотах до 3000 м над рівнем моря.

 Sagittarius serpentarius фото

Незважаючи на великий ареал, чисельність популяції постійно знижується через знищення природних середовищ існування. За найоптимістичнішими оцінками вона не перевищує 67 тисяч особин.

Міжнародним союзом охорони природи (IUCN) виду присвоєно охоронний статус, що знаходиться в уразливому положенні (Vulnerable).

Вид монотиповий. Підвиди на сьогодні невідомі.

Поведінка

Птах-секретар веде осілий спосіб життя за винятком північно-східної частини ареалу, де він змушений здійснювати сезонні міграції після початку посухи. Подібно до страусів (Struthio camelus) і дрохв (Otis tarda) він літає порівняно погано і зазвичай низько над землею, але зате дуже швидко бігає завдяки довгим і м'язистим кінцівкам.

Пересувається він досить шляхетно, піднявши високо голову і шию. Щодня він проходить розміреною ходою до 25 кілометрів у пошуках здобичі та переходить на стрімкий біг при виявленні потенційної жертви, розвиваючи на коротких дистанціях швидкість до 30 км/год.

фото птицы-секретаря

Птах-секретар завжди перебуває насторожі та на приблизно одній тій самій безпечній дистанції від хижаків. При їх наближенні він або вибігає на відкриту місцевість, або ховається в густих заростях трави, а злітає в повітря тільки в самому крайньому випадку. За потреби він може піднятися на велику висоту.

Птахи живуть поодинці, парами або сімейними групами з 3-5 особин. Біля водопою та під час годівлі іноді утворюються більші зграї, які незабаром розпадаються. Сплять пернаті на деревах.

Активність починає спостерігатися приблизно через 2 години після сходу сонця, коли трава вже не мокра від ранкової роси.

Площа мисливських угідь сімейної групи може становити від 20 до 500 квадратних кілометрів в залежності від наявності харчових ресурсів. Її члени вельми агресивно захищають зайняту ними територію від своїх родичів.

Вони вкрай неохоче покидають її межі. Кочові тенденції спостерігаються тільки за нестачі корму.

Птахи-секретарі, як правило, мовчать і намагаються не привертати до себе зайвої уваги. Між собою вони спілкуються за допомогою звукових сигналів, що віддалено нагадують трискладове квакання або свист. У шлюбний період пернаті додатково видають звуки, які схожі на гарчання.

Пташенята часто стають жертвами пугачів (Bubo), яструбів (Accipitrinae) і кафрських рогатих воронів (Bucorvus leadbeateri).

Харчування

Птах-секретар – єдиний серед пернатих хижаків, який полює виключно пішки та на поверхні ґрунту. Його раціон досить різноманітний. До нього входять комахи, павуки, скорпіони, дрібні ссавці, ракоподібні, ящірки, змії, черепахи, хамелеони, амфібії, пташині яйця та пташенята.

Хижак іноді поїдає мертвечину, яку знаходить в траві. Особливо йому подобаються трупи тварин, що загинули в результаті періодичних пожеж.

Він без особливих зусиль може впоратися з щуром, їжаком, кроликом, зайцем або мангустою. Іноді його жертвами стають дитинчата газелей.

Неймовірна спритність і швидкість рухів дозволяють птаху-секретарю полювати на отруйних змій, найчастіше на кобр і гадюк. Їх він вбиває ударами м'язистих ніг і дзьоба в область голови.

У пошуках здобичі птахи в постійному темпі пересуваються по трав'янистій місцевості, здійснюючи від 100 до 120 кроків за хвилину. Якщо їм на шляху зустрінеться великий пучок трави, то вони обов'язково наступлять на нього, щоб сполохати живність, яка в ньому сховалася, та кинутися за нею навздогін.

птица-секретарь интересные факты

Під час переслідування жертви секретарі махають крилами. Дрібну здобич птах-секретар хапає дзьобом, а велику попередньо забиває до смерті ударами лап. Потім він проковтує її цілком. Якщо мисливський трофей виявиться занадто великим, то він міцно утримує його ногами та розриває на невеликі частини дзьобом.

Неперетравлені залишки їжі птах-секретар відригає в формі циліндричних пелеток довжиною 30-100 см і діаметром 25-45 мм. Зазвичай їх можна виявити поблизу його гнізда або спального місця. Пелетки складаються з хутра, кісток і екзоскелетів безхребетних. Іноді в них трапляються камінчики та трава.

Пара птахів намагається постійно тримати один одного в полі зору і часто кооперується для полювання, заганяючи здобич спільними зусиллями. Недоїдену жертву вони ховають в чагарниках, щоб поласувати нею пізніше.

Розмноження

Птахи-секретарі утворюють моногамні подружні пари, які зберігаються аж до загибелі одного з партнерів. У шлюбний період вони видають звуки, схожі на кумкання, і парять в повітрі, час від часу зриваючись в круте піке. На землі подружжя виконує танці з розпростертими крилами на зразок журавлів.

Після закінчення шлюбної церемонії відбувається спарювання. Партнери зазвичай спаровуються на землі та значно рідше на деревах.

Пернаті можуть розмножуватися цілий рік, але пік активності припадає на період з серпня по березень. Подружжя разом будують велике гніздо на дереві з плоскою вершиною, як правило, на акації. Воно являє собою платформу в формі блюдця, зроблену з гілочок і вистелену товстим шаром трави, вовни, пір'я та гною.

где обитает птица секретарь

Гніздо використовується протягом багатьох років, постійно збільшуючись в розмірах. Воно може досягати 150-250 см в діаметрі та 30-40 см в глибину. Коли конструкція стане занадто важкою, птахи приступають до будівництва нового гнізда.

Самка відкладає від 1 до 3 грушоподібних яєць з інтервалом від двох до трьох днів. Вони забарвлені в крейдяно-білий колір з червонувато-коричневими прожилками. Яйця розрізняються за розміром і можуть мати від 68 до 92 мм в довжину і від 52 до 61 мм в ширину.

Інкубація починається після відкладання першого яйця та триває від 42 до 46 діб. Кладку насиджують поперемінно обидва чоловіки. Самка приділяє насиджування яєць більше часу та годується їжею, яку їй приносить самець.

Пташенята вилуплюються з інтервалом у 2-3 дні, але каїнізм не спостерігається. Первістки не вбивають своїх братів і сестер.

Однак в кладці з трьох яєць найменше пташеня зазвичай помирає від голоду, тому що не в змозі конкурувати з більшими товаришами по гнізду.

Пташенята з'являються на світ покритими брудно-білим пухом і з порівняно великими головами. У двотижневому віці вони покриваються густим сірим пухом, а через три тижні у них відростає гребінь.

птица-секретарь где обитает

Птахи-секретарі спочатку годують нащадків напівперевареною кашкою, яку ті дістають своїми дзьобиками з батьківського зоба. У 6 тижнів від народження вони починають самі ловити комах, принесених батьками в гніздо. Потім вони починають поїдати дрібних ящірок, амфібій і гризунів.

У віці близько 60 днів пташенята приступають до розвитку грудної мускулатури й посилено працюють крилами. У 3 місяці вони повністю оперяються та вистрибують з гнізда на землю, але продовжують під пильною опікою батьків залишатися поруч з ним ще близько 2-3 місяців. Оволодівши навичками полювання, вони переходять до самостійного існування.

Молодь утворює нечисленні підліткові зграї, які розпадаються після настання статевої зрілості у віці 2-3 років.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 112-152 см, а хвоста 57-85 см. Висота 90-130 см. Розмах крил досягає 200 см. Вага 2300-4500 г. Самки трохи менші та легші за самців.

Sagittarius serpentarius

Статевий диморфізм виражений слабо. У самців шкіра на обличчі має більш насичений помаранчевий або червоний колір, а голова і стернові пір'я довші, ніж у самок. У молоді оперення коричнювате, хвостові пір'їни короткі, а райдужні оболонки очей сірі.

Основний фон забарвлення блакитно-сірий. Кінчики крил, ноги вище колінного суглоба, махові та стернові пера чорні. На задній частині голови росте довге пір'я, яке стає сторчма при емоційному збудженні.

Ноги забарвлені в рожевий колір. Вони дуже довгі й міцні, на ступнях є рогові пластини для захисту від укусів отруйних змій.

Клиноподібний хвіст складається з двох видовжених центральних пір'їн, які під час польоту розташовуються над лапами. Крила закруглені.

Потужний гачкоподібний дзьоб загнутий донизу. Очі великі та обведені помаранчевими кільцями голої червонуватої шкіри. Райдужні оболонки коричневі.

Подовжені нижні кінцівки оперені до гомілковостопного суглоба. Короткі пальці на трипалих лапах спрямовані вперед і озброєні тупими кігтями. Задній четвертий палець дуже маленький.

Тривалість життя птаха-секретаря в дикій природі близько 12 років.