Віверові

Фаналука, або фаналока

01.08.2018

Фаналука, або фаналока (лат. Fossa fossana) належить до родини Фаналукові (Eupleridae). Вона відома так само під назвою малагасійська смугаста цивета. Вид визнаний вразливим і таким, що знаходиться під загрозою вимирання.

Ця тварина є єдиним представником роду Fossa.

Фаналука фото

Згідно генетичним дослідженням фаналука найближча до смугастої цивети (Hemigalus derbyanus), яка живе в Південно-Східній Азії, а не до поширених на Мадагаскарі фос (Cryptoprocta ferox) і кільцехвостих мунго (Galidia elegans).

Різке зниження популяції в останні десятиліття викликано знищенням природного середовища існування та збільшенням чисельності завезених на острів з Європи кішок і собак, а з Індії малих цивет (Viverricula indica). Вони стали головними харчовими конкурентами, які витісняють місцевих хижаків.

Вид вперше описав у 1777 році німецький зоолог Філіп-Людвіг-Стацій Мюллер.

Розповсюдження

Ареал проживання охоплює весь Мадагаскар. Найбільші популяції мешкають в низинах і дощових лісах на східному узбережжі, а також в аридній зоні на півночі острова в сухих гаях листопадних дерев.

Фаналока фото

Фаналука завжди селиться поблизу джерел води. Зрідка вона спостерігається в гористій місцевості на висотах до 1500 м над рівнем моря, але вважає за краще зазвичай не підніматися в гори вище 900 м. Малагасійська смугаста цивета зустрічається так само на водно-болотних угіддях, але практично не спостерігається у вторинних лісах.

Поведінка

Фаналока є переконаним відлюдником, що виявляє активність в сутінках і вночі. Вдень вона відпочиває в дуплах дерев або в ущелинах скель. Полює звір переважно на поверхні ґрунту, але вміє відмінно лазити по стовбурах і гілках в пошуках поживи.

У сезон розмноження тварини живуть деякий час парами, займаючи домашні ділянки площею від 0,4 до 2 квадратних кілометрів і захищаючи їх від вторгнення чужинців. Їх кордони вони посилено мітять виділеннями пахучих залоз та фекаліями.

У дорослих фаналок немає природних ворогів. Небезпеку для них несе тільки місцеве населення, що вживають їх м'ясо в їжу. Молодь через недосвідченість часто стає жертвами змій і великих хижих птахів.

Тваринки спілкуються за допомогою набору тихих звуків. Людському вуху вони нагадують клацання, стогін або плач.

Фаналока дуже обережна і полохлива, намагається не видавати своєї присутності.

Харчування

Раціон складається переважно з різноманітної безхребетної живності. Тваринки поїдають комах, черв'яків, багатоніжок, равликів і ракоподібних. При нагоді вони не відмовлять собі в задоволенні поласувати дрібними хребетними. До їх числа відносяться жаби, рептилії, гризуни та тенреки (Tenrecidae).

Прісноводні краби входять до меню найчастіше в сезон дощів, коли бувають сезонні паводки. На деревах хижачка шукає ночами сплячих птахів і дрібних лемурів, розоряє пташині гнізда. За нестачі кормів вона нерідко навідується в курники, викликаючи нехороші емоції у місцевих фермерів.

Фото фаналоки

До настання посухи малагасійські смугасті цивети посилено харчуються, запасаючи на несприятливий час жир у хвості. Його запаси можуть досягати 25% від маси тіла.

Розмноження

Статева зрілість у фаналуки настає у віці 3 років. Шлюбний період проходить з серпня по вересень. Він супроводжується запеклими бійками між самцями за право продовження роду.

Сутички часто закінчується серйозними травмами. Дуелянти наносять один одному глибокі укуси, які нерідко інфікуються та навіть призводять до загибелі тварини.

фото фаналука

Після успішного парування пари розпадаються, а партнери розходяться в різні боки.

Самці до долі свого потомства не виявляють ні найменшого інтересу, вся турбота про його виховання лягає на материнські плечі.

Вагітність триває близько 82 днів. Самка народжує тільки одного малюка. Він з'являється на світ в затишному і захищеному місці, зазвичай в дуплі старого дерева. Вага народженого малюка складає 65-70 г. Він народжується голим, сліпим і безпорадним. Зубів у нього немає.

Молочне годування триває від 120 до 140 днів. Дитинча залишається з матір'ю близько року, а потім вирушає на пошуки своїх власних мисливських угідь.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 40-45 см, хвоста 21-25 см. Вага коливається від 1,5 до 2 кг. Самки трошки менші та легші за самців.

Фаналока має коротке густе хутро. Забарвлення коричневе, уздовж спини проходять 4 темні смуги. Черево світле. Мордочкою вона нагадує лисицю звичайну (Vulpes vulpes), а статурою й габаритами домашню кішку.

Кінцівки середніх розмірів. Вони озброєні міцними вигнутими пазурами, які можуть втягуватися всередину. Маленькі вуха мають округлу форму. Слух і нюх розвинені дуже добре. Великі очі дозволяють бачити в темряві.

Тривалість життя в природних умовах не перевищує 10 років. У неволі за умови дбайливого догляду фаналука доживає до 15-20 років.