Ссавці

Смугастий тенрек

25.01.2016

Смугастий тенрек (лат. Hemicentetes semispinosus) належить до родини Тенрекові (Tenrecidae) із ряду Тенрекоподібних (Afrosoricida). Зовні цей ссавець нагадує їжака, тому до 1998 року вважався його далеким родичем.

Полосатый тенрек фото

Завдяки генетичним дослідженням був зроблений висновок, що тенреки близькі до видрових землерийок (Potamogalinae), що мешкають в західній і центральній частині Екваторіальної Африки. Їх еволюційні шляхи розійшлися приблизно 53 млн років тому. Як вони перебралися через Мозамбіцьку протоку, що розділяє африканський континент і острів Мадагаскар, невідомо.

Передбачається, що близько 37 млн ​​років тому відважні мандрівники зазнали сильних мутацій, внаслідок чого з'явилися тенреки, які абсолютно несхожі один на одного. Представники їх родини нагадують опосумів, кротів, їжаків, землерийок, видр і хохуль. Всіх їх об'єднує лише наявність клоаки та відсутність сліпої кишки.

Вперше вид описав в 1798 році французький натураліст Жорж Леопольд де Кюв'є.

Розповсюдження

Смугастий тенрек є ендеміком Мадагаскару. У природних умовах він не зустрічається за межами острова. Тварина поширена в його східній частині. Вона живе в провінціях Туамасіна та Фіанаранцуа.

фото полосатого тенрека

Існують 2 підвиди. Номінативний підвид живе в низинах, а підвид Hemicentetes semispinosus nigriceps спостерігається тільки в гірській місцевості на висотах від 1200 до 2500 м над рівнем моря.

Звірятко живе в тропічних дощових лісах, зрідка оселяється в савані та на оброблюваних землях сільськогосподарського призначення. Найбільші популяції живуть на території національних парків Мантадія, Раномафана, Масоала й Андрінгітра.

Поведінка

Смугасті тенреки ведуть переважно нічний спосіб життя, але можуть за потреби виявляти активність і протягом світлого часу доби. Вони живуть сімейними групами чисельністю до 20 особин в норах, які викопують самостійно у вологому ґрунті.

полосатый тенрек интересные факты

Довжина нір досягає 150-200 см. Вони розташовуються зазвичай у 15-20 см від поверхні ґрунту поблизу водойм. Вхід і вихід ретельно прикриваються опалим листям. Поруч зі своїм укриттям члени сімейної групи споруджують відхоже місце.

Головними природними ворогами є кільцехвості мангусти(Galidia elegans), фаналоки (Fossa foddana), фоси (Cryptoprocta ferox) і удави Дюмеріля (Acrantophis dumerili). Для захисту від них смугасті тенреки використовують довгі та тонкі голки.

Вони не тільки згортаються в кульку на зразок їжаків, а й можуть стріляти в агресора голками. Літаючі голки з щербинками розташовані навколо шиї та з боків тварини.

Дивним виглядає вміння цих звіряток використовувати свою колючу шубку для спілкування. Вони обмінюються між собою важливою інформацією за допомогою тертя від 7 до 16 широких бежевих голок, розташованих позаду спини.

Hemicentetes semispinosus

Щоб орієнтуватися в темряві, смугасті тенреки цокають мовами, видаючи ультразвукові сигнали подібно до кажанів. Стурбовані тварини видають деренчливі або скрипучі звуки.

З травня по жовтень на Мадагаскарі настає похолодання. Щоб уникнути зайвої витрати енергії тварини навчилися знижувати температуру тіла до температури навколишнього середовища, зберігаючи повністю свою активність. У разі сильних холодів вони впадають в заціпеніння, різко знижуючи рівень метаболізму в організмі.

Зазвичай в полудень температура тіла тримається близько 30°С, а опівночі знижується до 26°С.

Харчування

Раціон складається переважно з дощових черв'яків. Корм смугасті тенреки знаходять в ґрунті та купах опалого листя. У них вони копаються своїми подовженими мордочками й хапають жертву відкритою пащею.

Щоб спровокувати активність дощових черв'яків, звірята періодично б'ють по землі передніми лапами й пазурами. Один звірок з'їдає їх на добу до 130 штук, що дорівнює приблизно 85-105 г або його власній вазі. Дощового черв'яка він проковтує повністю, маленькі зуби лише злегка використовуються для жування.

фото Hemicentetes semispinosus

У пошуках їжі смугасті тенреки часто заходять на рисові поля та плантації маніока.

Повсякденне меню доповнюється різними комахами та равликами. Зрідка з'їдаються стиглі фрукти, що впали з дерев.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці від 2 до 4 місяців. Самки стають статевозрілими раніше за самців. Шлюбний період проходить з вересня по грудень і, як правило, збігається з початком сезону дощів.

Самці зваблюють самок, обнюхуючи у них різні частини тіла. Обнюхування починається з носа та шиї, а потім поступово йде уздовж боків тулуба до основи хвоста. Часто воно супроводжується легкими укусами. Спарювання може тривати до 20 хвилин.

тенреки фото

Вагітність триває від 55 до 63 днів. Самка приносить від 7 до 11 дитинчат. Пологи відбуваються в гніздовій камері, застеленій зсередини м'якою травою.

Новонароджені важать близько 11 г, а довжина їх тіла становить 6-7 см. Очі та вуха у них закриті, а на тілі відсутній волосяний покрив за винятком вібрис довжиною близько 6 мм.

Відразу після своєї появи на світ малюки вміють повзати та видавати низькочастотні звуки.

У чотириденному віці вони стають на ноги й починають бігати. На п'ятий день починається зростання колючок. Зір і слух з'являються в період з 8 по 10-й день, після чого дитинчата залишають гніздо та слідують за матір'ю.

Тверду їжу вони перший раз пробують на 18-й день. Молочне годування триває максимум до 23 діб. У 40-денному віці малюки стають повністю самостійними.

Опис

Довжина тіла дорослих особин досягає 13-19 см. Тварини, що живуть в горах, важать 80-150 г. В низинах їх вага становить 125-280 г. Статевий диморфізм відсутній.

Шерсть складається з щетинок і шипів. У молоді є підшерстя, яке зникає з віком. Характерною особливістю вважається наявність трьох яскравих жовтих смуг на чорно-коричневій спині. Голова чорна, від чола до носа тягнеться жовтувата смужка.

фото тенреки

Тулуб покритий голками різної довжини, забарвленими в жовтий і чорний колір. Найдовші голки довжиною від 22 до 30 мм ростуть на шиї. На задній частині тіла знаходяться 14-18 широких голок, розташованих в 3 ряди на площі близько 1 квадратного сантиметра. При напрузі підшкірних м'язів вони труться одна об одну та використовуються як органу стридуляції.

Мордочка сильно витягнута вперед і закінчується хоботком. Хвіст тонкий і порівняно короткий. Пальці на лапах озброєні міцними кігтиками. Клоака використовується для розмноження, сечовипускання та дефекації. Хребет складається з 20 або 21 хребців.

Тривалість життя смугастих тенреків в дикій природі близько 30 місяців.