Птахи

Ківі бурий

18.05.2013

До родини Ківієві (лат. Apterygidae) належать лише три види птахів, що живуть в Новій Зеландії. Сірий ківі мешкає на Південному острові, а ківі малий уцілів лише на острові Капіто. Бурий ківі (Apteryx australis) зустрічається на Західному узбережжі Південного острова і на острові Стюарт. Його популяція на першому острові становить 7000, а на другому близько 20 000 дорослих особин. Цей птах в ході еволюції розучився літати. Його крила перетворилися в невеликі вирости, на яких залишилося по 13 мініатюрних махових пір'їн.

Киви южный фото

У нього також немає хвоста. Вважається, що ківі були близькими родичами вимерлих безкілевих птахів моа (Dinornithiformes). Пернаті, що не вміли літати, виявилися безпорадними перед завезеними з Європи кішками й собаками. До знищення рідкісного виду приклалися також переселенці зі Старого Світу, що полювали на нешкідливу пташку виключно заради гастрономічних цілей.

З 1908 року полювання на ківі заборонене, а з 1921 року представники даного виду знаходяться під охороною держави.

Поведінка

Самці видають різкі свистячі звуки, в яких англомовні мисливці почули звуки «кі-уі» і назвали птицю ківі. Корінні остров'яни називають її «токоека». Пташка дуже ляклива і протягом світлого часу доби ховається в непрохідних хащах або порослих травою ярах.

Часто пернаті самі копають собі норки в схилах пагорбів. Норка складається з вхідного отвору, підземного коридору діаметром 10-16 см і довжиною до 200 см, а також просторої камери, в якій зазвичай поміщаються 2 птиці. Після заходу сонця ківі відправляється на пошуки їжі.

Киви южный на охоте

Птах доволі товариський, тому його тихий голос добре чутний в нічній тиші. Зір у нього слабкий, в полюванні йому допомагає надзвичайно розвинений нюх і слух.

Бурий ківі живе осіло, вважаючи за краще селитися у хвойних лісах. Деякі особливо просунуті та сміливі особини стали жити ближче до ферм, де завжди можна знайти ласощі в значно більших кількостях, ніж в природних умовах.

Птахи сильно прив'язуються до своєї території й постійно мітять її межі фекаліями, що різко і дуже погано пахнуть. У володіннях кожної пари є до десятка схованок, які використовуються багато років поспіль. Представники даного виду добре плавають і легко перепливають невеликі водойми.

Харчування

Вночі пташка неспішно обходить територію по вологому лісовому грунті, постукуючи довгим дзьобом опале листя й гнилі пні, вишукуючи апетитних черв'ячків, багатоніжок і різноманітних личинок.

Вона розриває листяну підстилку короткими сильними лапками, обережно витягує здобич і відразу ж її проковтує. У їжу йдуть переважно павукоподібні, сухопутні молюски та жуки.

У посуху птиці вживають рослинну їжу, харчуючись лежать плодами, що лежать на поверхні землі, ніжними листочками і пагонами рослин. За ніч доросла особина в пошуках їжі проходить понад 3000 м.

Розмноження

Пернаті живуть парами, які утворюються на дуже довгий час аж до самої смерті одного з партнерів. Вони люто обороняють свої ділянки від непроханих гостей, яких проганяють сердитими криками, а потім ще разом дуже довго переслідують. Якщо чужинець виявився не боягузом, то його будуть бити дзьобами до переможного кінця. У шлюбний період пташки стають особливо агресивними.

За півмісяця до відкладання яєць самець збирає будівельний матеріал для майбутнього гнізда. Як правило, це мох, трава і лишайники.

Гнездо киви южного

У кладці буває від одного до трьох білих з блискучою шкаралупою яєць, які самка відкладає з періодичністю близько 4 тижнів. Яйця дуже великі стосовно розмірів самого птаха. Вага кожного яйця дорівнює приблизно чверті ваги бурого ківі й може досягати 450 г. Після відкладення яєць самка віддаляється у сусідню нірку, а всі турботи по висиджуванню пташенят бере на себе її чоловік.

Інкубація триває від 78 до 84 днів. Пташенята з'являються на світ по черзі з інтервалом в 5-15 днів, розбиваючи шкаралупу ударами лапок.

Матуся, зрадівши появі потомства, виходить зі своєї нірки й починає допомагати чоловікові у вихованні дітей. Пташенята покриті коричневим пухом, схожим на оперення дорослих птахів. Перші 3-4 дні свого життя вони сидять в гнізді. Цікаво, що до 10 днів вони харчуються вмістом жовткових мішечків, прикріплених безпосередньо до шлунку.

Самка киви южного с птенцом

Малюки дуже швидко ростуть і в віці 2-3 тижнів вже можуть годуватися самостійно, але від року до трьох воліють перебувати під опікою батьків.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 56-67 см. Самці важать до 2000 г, а самки до 3000 г. Все тіло вкрите пухкими пір'їнками сіруватого кольору, які на дотик нагадують шерсть. Біля шкіри знаходиться м'який пушок, а вище нього жорстке опахало.

Подовжений тонкий дзьоб загнутий донизу. У його основи ростуть тонкі щетиноподібні пір'їнки, які служать надзвичайно чутливим органом дотику. На лапах по 4 пальці, три з них спрямовані вперед і 1 назад.

Довгі пальці дозволяють прогулюватися по мілководдю. Невелика голова знаходиться на довгій шиї. Вушні отвори порівняно великі й прикриті пір'ям. Нюхові отвори розташовані на кінці дзьоба.

Тривалість життя бурого ківі в дикій природі 30-35 років.