Павукоподібні

Королівський павук-скакун

11.05.2020

Королівський павук-скакун (лат. Phidippus regius) належить до родини Павуків-стрибунів (Salticidae) і є одним з найбільших її представників. Самки цього виду виростають в довжину до 15-22 мм. Тварина миролюбна і добре витримує існування в неволі.

Її отрута не становить загрози для здоров'я людини, а сама вона, як правило, не може прокусити людську шкіру.

Королевский паук-скакун фото

Укуси бувають дуже рідко й зазвичай тільки внаслідок занадто неакуратного поводження з вихованцем. У постраждалих може спостерігатися лише слабка алергічна реакція.

У дикій природі павуки-скакуни відіграють важливу роль в екосистемі, активно знищуючи комах, що паразитують на рослинах. Особливо вони цінуються фермерами, які вирощують цитрусові культури та цукрову тростину. Павуки ефективно захищають урожай від жуків-довгоносиків Diaprepes abbreviates.

Вид вперше описав у 1846 році німецький арахнолог Карл Людвіг Кох.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Північній і Центральній Америці. Королівський павук-скакун мешкає в південних провінціях Канади, США, північних регіонах Мексики, Домініканській Республіці, на Багамських островах, Кубі, Гаїті та Ямайці. Він був завезений на острів Пасхи, де успішно акліматизувався.

Павук поширений в США в штатах Алабама, Флорида, Джорджія, Міссісіпі, Вірджинія, Північна та Південна Кароліна.

фото королевского паука-скакуна

Тварина селиться переважно на відкритих ділянках і на узліссях. Вона надає перевагу місцевостям з напівпосушливим кліматом, особливо ділянкам, де ростуть невеликі пальми виду сереноя повзуча (Serenoa repens).

Де пальм немає, павуки заселяють низькорослі дерева й чагарники. Вони категорично уникають листяних лісів. Іноді селяться на стінах будівель, але, як правило, утримуються від проникнення в житлові приміщення.

Поведінка

Королівські павуки-скакуни ведуть активний денний спосіб життя. Вони дуже рухливі й теплолюбні, люблять довго грітися на сонці.

Щоб зловити здобич, цей павук не плете павутину. Свою жертву він визначає візуально, потім обережно підкрадається до неї, а в потрібний момент стрибає та паралізує її укусом.

Перед стрибком хижак прикріплює захисну павутинку до твердої поверхні. Це робиться для того, щоб була можливість відскочити з блискавичною швидкістю та самому випадково не стати жертвою.

Для відпочинку, відкладання яєць і зимівлі павук плете тонку мережу, схожу на мішок. Від неї він не віддаляється занадто далеко, намагаючись сховатися в ній при найменшій небезпеці.

 паук-скакун

Бувши загнаним в глухий кут, королівський павук-скакун піднімає передні кінцівки та загрозливо ними махає, щоб налякати нападника своїми розмірами. Якщо агресія продовжується, він починає оборонятися, стрибаючи та кусаючись.

Павуки-скакуни рідко переходять до активної оборони. Зазвичай вони за всяку ціну шукають спосіб уникнути бою та сховатися в найближчому укритті.

Харчування

Раціон складається з різних комах. Полювання найчастіше ведеться з засідки. Павук-скакун може за потреби переслідувати жертву і стрибає на відстань декількох сантиметрів, щоб зловити її.

Молоді особини харчуються переважно мухами (Brachycera), а дорослі полюють на цвіркунів (Gryllidae), довговусих (Ensifera) і коротковусих прямокрилих (Caelifera). У їх меню входять так само клопи (Hemiptera), метелики (Lepidoptera) і гусениці.

Розмноження

Статевозрілий самець шукає самку, що знаходиться в стадії перед останньою линькою. Якщо йому вдається знайти таку партнерку, то він залишається поруч з нею. Парування відбувається відразу після закінчення линьки.

Перед спарюванням самець виконує шлюбний танець. Він піднімається всім тілом і махає витягнутими вперед передніми лапами, які в сезон розмноження набувають контрастного забарвлення.

Запліднена самка будує з павутини великий кокон, куди відкладає яйця. Вона їх охороняє до тих пір, поки на світ не з'являться маленькі павучки та не зазнають другу линьку. Після цього у павучків з'являються очі, і вони можуть подбати самі про своє прогодування.

паук

Кокон розташовується під корою різних дерев. Найчастіше використовуються дуб, сосна або пальма. Нерідко кладка розташовується в тріщинках стін житлових і господарських будівель.

Самка відкладає до 4 шарів яєць. У першому шарі буває близько 180 яєць. В кожному наступному шарі яєць стає менше. Зазвичай в коконі буває близько 400 яєць, максимум 700.

Утримання в неволі

Для однієї дорослої тварини потрібен прозорий контейнер з кришкою, що щільно закривається, і мінімальним об’ємом 20х20х20 см. Температура в його верхній області повинна становити щонайменше 26°С.

Для обігріву можна використовувати люмінесцентну лампу потужністю 18 Вт. Для досягнення високої температури в певних точках бажано використовувати відбивні випромінювачі.

Природний мікроклімат забезпечується висадкою рослин в контейнері. Як субстрат беруть звичайну садову землю. По боках контейнера роблять тонкі вентиляційні отвори для повітрообміну.

Phidippus regius

Вихованцеві згодовують дрозофіл, кімнатних мух, коників, цвіркунів і метеликів в залежності від його розмірів. Годування проводять у світлий час доби.

Опис

Довжина тіла самців 6-8 мм, а самок 7-22 мм. Середня довжина самок становить 15 мм. Характерною особливістю є наявність коротких кінцівок і добре розвинених очей.

У передній частині голови знаходяться 4 великі ока, а з боків з кожної сторони ще по 2 маленькі ока. Збільшена середня пара передніх очей відіграє роль телеоб'єктива.

фото Phidippus regius

Дві сітківки здатні висуватися вперед і назад, створюючи чітке зображення розглянутого об'єкта. Сітківка може переміщатися в бічному напрямку, що дозволяє змінювати кут огляду.

Статевозрілі самці забарвлені в чорний колір. На першій парі ніг чергуються чорні та білі смужки. На опістомі присутня біла смуга, а в центрі видно білі трикутні плями. Хеліцери дещо розширені та переливаються зеленувато-фіолетовим кольором.

Phidippus regius фото

У самок на чорній спинці помітні кольорові лусочки. Вони можуть бути сірими, бежевими, коричневими або жовтогарячими. Основний фон забарвлення варіюється від сіруватого до оранжевого. Хеліцери переливаються зеленуватим або червонувато-фіолетовим кольором. Смугасті візерунки на ногах виражені слабше.

Тривалість життя королівського павука-скакуна 2-3 роки. Самки живуть довше за самців.