Парнокопитні

Американський лось

08.10.2020

Американський лось (лат. Alces americanus) належить до родини Оленеві (Cervidae). Це один з найбільших парнокопитних ссавців, що мешкають в Північній Америці. Раніше він вважався підвидом європейського лося (Alces alces). Обидва види дуже схожі морфологічно, але відрізняються генетично.

У європейського лося диплоїдний набір хромосом складається з 68, а в американського – з 70 хромосом.

американский лось размеры

Тварина відіграє важливу роль в екосистемі, будучи мимовільним розповсюджувачем насіння багатьох рослин та їжею для великих хижаків. У США та Канаді на неї полюють заради м'яса, яке вважається цінним дієтичним продуктом завдяки мікроелементам і низькій калорійності при майже повній відсутності жиру та холестерину. Вишуканим делікатесом вважаються лосині губи.

М'ясо лося сприяє поліпшенню кровообігу, підвищує імунітет, благотворно впливає на обмін речовин в організмі та нервову систему, зміцнює кістки, сприяє росту волосся та покращує роботу мозку.

Вид вперше описав у 1822 році Девітт Клінтон, губернатор штату Нью-Йорк.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Північній Америці та Східному Сибіру за річкою Єнісей в зоні приполярних бореальних лісів. Американські лосі живуть на території Канади, Аляски та північно-західних штатів США. На південь ареал простягається до Скелястих гір в штаті Колорадо.

Американский лось фото

Тварини селяться в лісах, де взимку сніговий покрив досягає 60-70 см, а поблизу є озера, річки, ставки або болота. Їх ареал обмежений прохолодними регіонами через їх великі тіла, нездатність потіти й тепла, виробленого ферментацією в їх кишечнику. Влітку вони змушені часто охолоджуватися в доступних їм водоймах або ховатися в тіні.

Американський лось не здатний довго переносити температуру навколишнього середовища понад 27°С. Тривала літня спека може призвести до летального результату.

Відомо 7 підвидів. Номінативний підвид поширений в східних провінціях Канади. На Колимі мешкає підвид Alces americanus buturlini, який називається колимським лосем. Він є найбільшим в Євразії.

Поведінка

Американський лось дотримується поодинокого способу життя. Особи протилежної статі зустрічаються тільки в сезон розмноження.

У дорослих тварин є власні домашні ділянки площею від 7 до 16 квадратних кілометрів. Особливо люто захищають їх межі від конкурентів самки разом зі своїм потомством. За нестачі корму тварини мігрують на відстань до 300 км.

лось американский фото

Лосі активні протягом світлого часу доби. Пік активності припадає на світанок і сутінки. Вони дуже хороші плавці й здатні плисти зі швидкістю близько 10 км/год. На суші ці копитні можуть розвивати швидкість до 56 км/год.

Між матір'ю та її дитинчатами утворюється дуже міцний зв'язок. Вона безстрашно кидається в атаку на будь-якого, хто наблизиться до них дуже близько. Захищаючи лосенят, вона часто нападає на людей.

Своїми важкими гострими рогами та ударами копит тварина може завдати агресору смертельні рани.

У американських лосів поганий зір, але чудово розвинений нюх і слух. Їх великі вуха можуть повертатися на 180°, а чуйний ніс дозволяє знаходити корм під товстим шаром снігу. Зір найкраще допомагає їм реагувати на рухомі предмети.

Головними природними ворогами є вовки (Canis lupus), барибали (Ursus americanus) і бурі ведмеді (Ursus arctos). Їх жертвами стають переважно лосенята, старі та хворі лосі. Середня щорічна смертність серед дорослого поголів'я становить 10-15%.

Харчування

Раціон складається з їжі рослинного походження. Американський лось харчується гілками, корінням і пагонами деревних рослин.

У теплі місяці в повсякденне меню входять різноманітні водні рослини. Влітку копитні поїдають водорості, хвощі (Equisetum), пухирники (Utricularia) і очерет (Scirpus). Взимку вони задовольняються хвоєю хвойних дерев, найчастіше ялиць бальзамних (Abies balsamea).

фото американского лося

За одну добу цей парнокопитний ссавець з'їдає від 10 до 25 кг корму, проходячи в пошуках їжі 8-12 км. Повний шлунок дорослої особини може важити до 65 кг.

Перетравлювати корм з великим вмістом целюлози допомагають бактерії, що живуть в травному тракті.

Щоб компенсувати втрати енергії, лосям доводиться годуватися більшу частину часу. Годівля стає особливо тривалою ранньою весною, коли тварини бувають сильно схудлими після зимового голодування.

Розмноження

Статева зрілість настає у віці близько 18 місяців. Самці починають розмножуватися не раніше 4-5 років, коли достатньо зміцніють і обзаведуться величезними рогами

Шлюбний період починається восени й триває до початку зими. На більшій частині ареалу він відбувається з вересня по жовтень.

лось рост

Самки залучають самців протяжними та схожими на стогін криками, які добре чути в радіусі близько 3 км. Додатково вони виділяють аромат, що привертає кавалерів.

Самці влаштовують між собою бійки, щоб отримати право на продовження роду. Вони можуть уникнути дуелі, тверезо оцінивши свої шанси на перемогу. Побачивши більш масивного противника, самець часто покірно залишає поле бою.

Роги самців, що повністю виросли до початку гону, скидаються після його закінчення. Вони починають знову зростати у квітні або травні наступного року, підростаючи кожен день на 20-25 мм.

Партнери проводять кілька днів разом, а потім розлучаються. Самці не беруть участі у вихованні свого потомства.

Еструс у самок триває близько 30 годин і повторюється кожні 28 днів. Тільки в цей момент вона готова до зачаття.

Вагітність триває від 240 до 246 днів. Самка народжує звичайно одне дитинча наприкінці травня або на початку червня. Значно рідше бувають двійні. Пологи відбуваються в лісі в затишному й захищеному від хижаків місці. Вже незабаром після своєї появи на світ лосеня може стояти на ногах і за 2-3 дні слідувати за матір'ю.

Новонароджений важить 10-15 кг. У двійнят вага становить 8-10 кг. Довжина тіла 80-100 см.

Лосеня харчується материнським молоком до 8 разів на добу. Перші тижні він щодня випиває близько 1,5 л молока, а потім до 3 л. Через його високу калорійність і поживність малюкові вдається додавати у вазі до 1 кг на добу.

 Alces americanus фото

У лосенят шерсть пухнаста та зазвичай червонуватого кольору. Через 3 місяці вона линяє та поступово набуває дорослого окрасу.

Тритижневі малюки починають потроху пробувати рослинну їжу. Молочне годування припиняється у віці близько 5 місяців.

Наступної весни молодь розлучається з матір'ю й переходить до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 250-280 см. Висота в холці 200-230 см. Вага до 500 кг. Самці більші та важчі за самок. Їх величезні роги досягають в довжину 180 см і важать до 35 кг.

фото Alces americanus

Хутро густе і довге, добре поглинає сонячне тепло. Його забарвлення варіюється від коричневого до сіро-коричневого кольору. Іноді зустрічаються альбіноси.

Голова дуже велика і подовжена. За її боків розташовані коричневі очі, що забезпечують огляд на 360°. Зіниці мають овальну форму.

Подовжені кінцівки закінчуються копитами, що складаються з двох пар довгих ороговілостей чорного або чорно-коричневого кольору.

У самок для вирощування потомства є 4 молочні залози.

Тривалість життя американського лося в дикій природі 8-12 років. У неволі він доживає до 22-25 років. Самки живуть довше за самців.