Ведмеді

Ведмідь барибал, або американський чорний ведмідь

05.03.2015

Барибал, або американський чорний ведмідь (лат. Ursus americanus) – великий хижий ссавець з родини Ведмежих (Ursidae). У національних парках США і Канади барибали знаходяться під охороною держави, а величезні лісові угіддя створюють їм сприятливі умови для проживання.

Черный медвеьд на дереве

Деякі чорні ведмеді зовсім не бояться близького сусідства людей. Вони впритул підходять до людського житла, ретельно перевіряючи звалища й сміттєві бачки на наявність харчових відходів.

Поведінка

Барибал – типовий представник лісових мешканців, які вважають за краще обживати віддалені ділянки лісу з густим покровом. В недалекому минулому він зустрічався на території всієї Північної Америки.

У зв'язку з масовою вирубкою лісових масивів в центральних, східних і південно-східних штатах США чорні ведмеді в них практично повністю зникли. Зараз вони збереглися тільки в національних парках.

Барибал фото

Барибал проводить більшу частину свого життя в гордій самоті. Неспішним кроком він проходить через свої володіння, а в разі необхідності може перейти на жваву пробіжку.

Зустрівши ворога, тварина з загрозливим виглядом піднімається на задні лапи й намагається налякати противника.

При необхідності американський чорний ведмідь застосовує свої гострі ікла і потужними важкими лапами завдає сильних ударів. Він добре лазить по деревах і в разі небезпеки частенько ховається на них.

Харчування

Основну частину раціону складає рослинна їжа. На початку весни барибал із задоволенням щипає молоденьку соковиту травичку, а з настанням літа приступає до поїдання комах і жирних личинок.

Влітку чорні ведмеді близько місяця проводять на берегах річок і ловлять лосося, який йде на нерест.

Звір має схильність не тільки до меду, але і до личинок ос і бджіл. Восени настає пора ягід, горіхів і різних поживних бульб. Клишоногий нерідко відвідує ферми, викрадаючи домашню птицю та свиней. Голодна тварина може харчуватися падлом.

Барибал поймал рыбу

Різноманітна їжа дає можливість їй накопичити достатній жировий шар, щоб пережити холодну зиму. Зимова сплячка займає від 5 до 7 місяців, її тривалість залежить від кліматичних умов. На зимівлю ведмедик влаштовується у великому дуплі або глибокому барлозі.

Розмноження

Шлюбний період припадає на червень або липень. З його приходом спокійні та врівноважені самці перетворюються в запеклих забіяк. Після спарювання партнери розходяться. Вагітність може тривати 180-220 днів.

З настанням осені самка вирушає на пошук відповідного місця для майбутньої зимівлі. При відсутності природного укриття вона риє собі барліг самостійно.

У січні-лютому народжуються 2-3 ведмедики. Вони нічого не чують і нічого не бачать, а їх тіла покриті рідкою та м'якою шерстю. Вага малюків досягає 300 г.

Вживаючи поживне молоко матері, дитинчата швидко ростуть і на початку весни разом з ведмедицею виходять з барлоги.

Перебуваючи під постійним материнським наглядом, ведмежата пізнають навколишній світ і навчаються самостійно знаходити собі їжу. У дитячих іграх малята набувають спритність і силу. Провівши поруч з ведмедицею близько року, вони навчаються азам дорослого життя.

У віці двох років ведмежата стають повністю самостійними та розлучаються з матір’ю. Ближче до чотирьох років у них настає статева зрілість.

Опис

Довжина тіла дорослих особин досягає 180 см, а зріст в холці 90 см. Довга вузька морда забарвлена ​​світліше решти тіла. Великий чорний ніс позбавлений будь-якого волосяного покрову.

Внешний вид барибала

У ротовій порожнині 42 зуби. Корінні зуби й ікла пристосовані до пережовування змішаної їжі. Маленькі очі близько посаджені один до одного. Вуха середньої величини стоять сторчма.

Щільне і масивне тіло вкрите чорним хутром з короткого гладкого волосся. Сильні та важкі лапи закінчуються широкими стопами. При ходьбі звір спирається на всю стопу. Кігті короткі й міцні. Вони пристосовані для викопування корінців із землі.

Тривалість життя американського чорного ведмедя в дикій природі близько 30 років. Чисельність його популяції в Північній Америці в даний час досягає приблизно 600 тисяч тварин.