Непарнокопитні

Білий носоріг

14.03.2020

Білий носоріг (лат. Ceratotherium simum) є найбільшим представником родини Носорогових (Rhinocerotidae). Від чорного носорога (Diceros bicornis) він відрізняється більшими розмірами та ширшою мордою. Істотних відмінностей в забарвленні між ними немає.

Белый носорог фото

Африканери (нащадки голландських, німецьких і французьких колоністів) на початку XIX століття називали цього непарнокопитного ссавця wyd rhino, wijde rhino або witrenoster. Мовою африкаанс слова wyd і wijde означають «широкий». Через схожість звучання англійці сприймали його як white (білий).

Вперше така назва тварини з'явилася у 1798 році в британській пресі. Тоді були опубліковані мисливські записки якогось Джона Берроу, який стверджував, що йому вдалося підстрелити трьох білих носорогів протягом одного дня на Мисі Доброї Надії в Південній Африці. Через 3 роки британським мисливцям пощастило застрелити там ще одного носорога, але вони правдиво повідомили, що він був зовсім не білим.

Офіційно вид був виявлений у 1812 році, а через 7 років його перший науковий опис зробив британський натураліст Вільям Джон Берчелл (1782-1863).

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться в Центральній і Південній Африці. Білі носороги живуть в ПАР, Намібії, Зімбабве, Мозамбіку, Ботсвані та Анголі. Вони населяють сухі степи й трав'янисті савани з чагарниковою рослинністю.

Тварини полюбляють селитися в місцевостях, де ростуть переважно низькорослі трави. Вони спостерігаються в низинах і на височинах до 1000 м над рівнем моря.

Існують 2 підвиди. Підвид Ceratotherium simum cottoni (північний білий носоріг) раніше був поширений на території від Конго та Уганди до Чаду і Судану. У 1970-х роках близько 40 тварин мешкали в Національному парку Гарамба, розташованому на північному сході Конго.

У 2008 році він був офіційно визнаний підвидом, що знаходиться на межі повного зникнення (critically endangered). Чисельність його невідома і в кращому випадку не перевищує декількох десятків особин. Імовірно вціліла популяція в дикій природі була знищена під час Другої конголезької війни (1998-2002).

фото белого носорога

Останній самець північного білого носорога на ім’я Судан помер 19 березня 2018 року в віці близько 45 років. Він був спійманий дворічним у 1975 році в Південному Судані разом з ще 5 одноплемінниками. Він жив в чеському зоопарку Двур-Кралове-над-Лабем до 2009 року, а потім разом з ще одним самцем і двома самками переїхав на південь Кенії в резерват Ол-Пейета. Цінних тварин цілодобово охороняли 40 рейнджерів.

Зараз в живих залишилися тільки самки Наджин і Фату, народжені в неволі. Група дослідників намагається зібрати гроші, щоб отримати від них потомство методами генної інженерії. Вартість проекту оцінюється в 9 мільйонів доларів США.

Чисельність популяції номінативного підвиду Ceratotherium simum simum (південного білого носорога) оцінюється у 21-22 тисяч особин. З них близько 93% живуть в ПАР.

Поведінка

Білі носороги живуть невеликими сімейними групами до 6-10 особин, які складаються з самок та їх потомства. Статевозрілі самці ведуть поодинокий спосіб життя. Молоді тварини чоловічої статі об'єднуються в підліткові групи.

носорог белый фото

Активність виявляється головним чином ввечері в сутінках і рано вранці. Вдень гігантські ссавці ховаються від променів палючого сонця в тіні. На водопій іноді збираються разом до 20 білих носорогів.

Площа домашньої ділянки самки досягає 6-15 квадратних кілометрів. Як правило, вона перетинається з угіддями декількох самців. У них площа ділянок коливається від 2 до 9 квадратних кілометрів.

Межі зайнятої території тварини мітять сечею. Для фекалій вони виділяють окремі відхожі місця. На їх ділянках обов'язково є джерело питної води.

У них немає потових залоз, тому їм доводиться приймати грязьові ванни для охолодження та позбавлення від надокучливих комах. Коли водойми пересихають, вони вирушають в тривалі переходи. На відміну від азіатських носорогів плавати вони не люблять.

Лежачи у воді, білі носороги користуються послугами пеломедузових черепах (Pelomedusidae) і буйволових шпаків (Buphagus). Плазуни та пернаті ретельно очищають їх шкіру від паразитів.

фото носорога белого

Між собою тварини спілкуються за допомогою звукових сигналів і різних положень тіла. На сьогодні відомо 15 різних поз, які використовуються для передачі інформації. При зустрічі двох самців таке спілкування може тривати до однієї години без будь-яких сутичок.

Білий носоріг швидко бігає. Зазвичай він пересувається зі швидкістю 15-30 км/год, а на коротких дистанціях переходить в галоп до 45 км/год.

Зір у нього слабкий і дозволяє бачити на відстані до 20 м, зате слух дуже добре розвинений. Вуха постійно знаходяться в рухомому стані та чуйно реагують на найменші шерехи. Розвинений нюх допомагає нюхати запахи з підвітряного боку з дистанції до 730 м.

У дикій природі у нього немає природних ворогів. На молодь іноді нападають леви (Panthera leo). Вкрай рідко дорослі тварини піддаються нападам африканських слонів (Loxodont Africana). Завдяки величезній масі слон може легко вбити носорога.

Харчування

Раціон складається з їжі рослинного походження. Ссавці годуються переважно травою. За нестачі харчів вони починають поїдати різні гілки кущів і дерев.

Білі носороги зривають траву своїми широкими губами. Протягом доби вони можуть випити до 200 л води. При необхідності тварини здатні щодня проходити 2-6 км від пасовища до водопою та до 2-4 днів обходитися без води.

Ceratotherium simum

Споживання їжі займає до 50% повсякденній діяльності. В меню переважають різні низькорослі злаки, в основному просо (Panicum), свинорий (Cynodon), пеннісетум (Pennisetum) і темеда тритичинкова (Themeda triandra).

Розмноження

Самки стають статевозрілими у віці 5-7 років, а самці у 10-12 років. Спарювання можуть відбуватися в будь-який сезон. Під час гону самка відділяється від своєї групи.

Спарювання тривають близько години й повторюються до 12 разів протягом декількох днів. Після запліднення самка розлучається з самцем і повертається до своєї групи.

Вагітність триває близько 16 місяців. Новонароджений важить від 40 до 60 кг. Малюк здатний стояти на ногах вже незабаром після народження. З третього дня він починає невідлучно слідувати за своєю матір'ю й потроху пробувати зелену траву. За півроку дитинча подвоює свою вагу. Молочне годування триває до року.

фото Ceratotherium simum

Ріг у нього починає рости на третьому або четвертому місяці життя. З матір'ю малюк залишається до 2 років. Між ними встановлюється тісний соціальний зв'язок. Мати постійно опікується дитинчам і люто його захищає від м'ясоїдних хижаків. Дворічний білий носоріг переходить до самостійного існування.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 340-380 см. Висота в загривку 150-185 см. Самки важать 1750-2000 кг, а самці 1800-2500 кг. Великі самці досягають ваги до 3500 кг.

Тулуб масивний, кінцівки дуже широкі й короткі. Звертають на себе увагу голова, що низько звисає, і потужний горб шиї, який формується зі сполучної тканини та м'язів і надає лінії голови й тулуба характерний вигин.

носорог

Основний фон забарвлення сланцево-сірий. Товщина шкіри близько 2 см, в області верхньої частини шиї до 4,5 см. Зверху передніх кінцівок помітна шкірна складка. На решті частини тіла видно зморшки, під якими знаходиться щільний підшкірний жир.

Волосяний покрив відсутній за винятком країв вух, повік і хвоста. Вуха великі та загострені. Широкий тупий рот не має подовження для захоплення корму. Нижня губа утворює роговий край, який замінює відсутні різці. З його допомогою тварина зриває трав'яний корм.

Характерною особливістю є наявність двох рогів, розташованих на лобі й носі. Передній ріг зазвичай у 2 рази більший за задній і досягає в довжину до 100 см (рекорд – 158 см). Роги утворені з кератину, що складається з тисяч подовжених ниток і має високу міцність. Роги мають конічну форму і злегка відігнуті назад. У самок вони довші й тонші.

Довжина черепа 70-85 см. Носова кістка широка і частково загнута вгору.

У ротовій порожнині 18 зубів. Різці відсутні, задні моляри досягають 13 см. Зубна емаль дуже міцна.

Тривалість життя білого носорога в природних умовах близько 30 років. У неволі він доживає до 40-45 років.