Котові

Рись звичайна

24.12.2013

Рись звичайна, або рись євразійська (лат. Lynx lynx) належить до родини Котові (Felidae). Вона є найбільшим її представником на європейському континенті та третім за величиною хижаком на більшій частині свого ареалу. Предком всіх сучасних видів рисі був Lynx issiodorensis, що мешкав в Південній Африці та мав спільні риси для родів Felis і Lynx.

Близько 1,25 млн років тому він перетнув екватор і попрямував освоювати північну півкулю.

Рысь обыкновенная фото

Вважається, що євразійська рись відокремилася від нього на території сучасного Китаю, а потім почала мігрувати в західному напрямку. У Європі вона поступово витіснила відокремлену вже від неї іберійську рись (Lynx pardinus) до кордонів Піренейського півострова.

Її скам'янілі останки були виявлені в Данії, Франції, Іспанії, Греції, Італії та на Балканському півострові. Їх вік оцінюється у 85-115 тисяч років.

У Стародавній Греції було поширене повір'я, що рисям притаманні надприродні здібності, а завдяки гострому зору вони здатні бачити навіть крізь стіни. У германо-скандинавської міфології вони вважалися священними тваринами Фреї, богині війни та любові.

В середні віки м'ясу рисі приписувалися цілющі властивості. Його вважали вишуканим делікатесом і подавали до столу знаті.

Вид вперше описав у 1758 році як Felis lynx шведський зоолог Карл Лінней.

Розповсюдження

Раніше ареал проживання займав більшу частину Азії та Європи. Зараз євразійські рисі мешкають переважно на європейському континенті. Ізольовані популяції збереглися в Сибіру, ​​Гімалаях, на Алтаї та Тибетському нагір'ї.

В Європі тварини живуть переважно в Норвегії, Швеції, Фінляндії, Польщі, Німеччини Чехії та Румунії. Їх можна зустріти в Альпах, Карпатах, на Балканах і Кавказі. У більшій частині Західної Європи звичайні рисі вважаються вимерлими або дуже рідкісними.

Вони вважають за краще селитися в густих лісах. Рідше вони спостерігаються на напіввідкритих чагарникових і вересових ландшафтах. На півночі ареалу тварини селяться в безлісній тундрі.

Вони уникають місцевостей, де проживають люди, прокладені автомагістралі та залізничні колії. Їх розселенню перешкоджає вирубка лісів.

фото рыси обыкновенной

Відомо 10 підвидів. Номінативний підвид поширений на Скандинавському півострові, в Східній і частково Центральній Європі. Найчисленнішим підвидом вважається Lynx lynx wrangeli, який зустрічається в Східному Сибіру, ​​Монголії та на Камчатці.

В горах євразійська рись спостерігається на висотах до 2600 м над рівнем моря.

Поведінка

Рись звичайна веде поодинокий спосіб життя. Активність виявляється вночі, в ранкові та вечірні години. Решту часу вона відпочиває у своєму укритті на деревах, під корінням хмизу або серед густої високої трави та чагарників.

Хижак добре пересувається по деревах і плаває, однак полює на поверхні ґрунту.

Рисі дуже рухливі й можуть пересуватися на великі відстані в пошуках їжі. За добу вони здатні долати дистанції понад 20 км. Хижаки вирізняються підвищеною витривалістю.

обыкновенная рысь фото

З метою економії енергії вони роблять практично однакові кроки. Найчастіше вони ходять або біжать легкою риссю, роблячи великі стрибки дуже рідко. Не провалюватися в заметах їм допомагають широкі лапи. Безшумність ходьби забезпечується густою шерстю, що росте між пальцями на кшталт «м'яких капців». Кігті втягуються в спеціальні подушечки й випускаються при потребі.

У кожної дорослої особини є власна домашня ділянка площею 100-300 квадратних кілометрів. У разі нестачі їжі вона збільшується у 5-10 разів. У самців мисливські угіддя більші ніж у самок.

Домашні ділянки самців перетинаються з ділянками 2-3 самок та їх дитинчат. Домашні ділянки самок можуть сильно перетинатися з ділянками їх дочок.

Власники мисливських угідь активно мітять їх межі сечею, фекаліями та виділеннями пахучих залоз незалежно від статевої приналежності.

Lynx lynx

Рисі намагаються поводитися дуже тихо і не привертати до себе зайвої уваги. Як правило, вони видають звукові сигнали тільки в стані сильного емоційного збудження. У шлюбний період тварини неголосно муркочуть, нявкають, шиплять і гарчать.

Головними природними ворогами є вовки (Canis lupus), росомахи (Gulo gulo), ведмеді (Ursus arctos) і тигри (Panthera tigris). Їх жертвами стають головним чином тільки дуже юні та хворі рисі.

Харчування

Раціон складається виключно з їжі тваринного походження. Щодня звичайна рись з'їдає від 1 до 4 кг корму. Полювати вона полюбляє на копитних ссавців.

фото Lynx lynx

У повсякденному меню влітку переважають козулі (Carpeolus carpeolus), кабарги (Moschus) і сарни (Rupicarpa rupicarpa). Взимку хижачка полює на молодих лосів (Alces) та оленів (Cervidae), яким важко пересуватися по глибокому снігу. Вона здатна вбити жертву, яка у 3-4 рази перевершує її розмірами.

Меншою мірою її здобиччю стають гризуни, зайці, кролики, лисиці, куниці, птахи та пташині яйця. Свою жертву вона вбиває укусом в шию або потилицю.

Євразійська рись вистежує її найчастіше з-під густої рослинності, непомітно підбираючись до неї на зручну для блискавичного кидка відстань. Мисливський трофей вона переносить в укриття або на повалені стовбури дерев, щоб з'їсти.

Нез'їдені рештки ховаються для подальшого вживання. Однієї козулі або сарни вистачає на тиждень годівлі.

Свою здобич рись звичайна знаходить головним чином за допомогою гострого слуху. Вона прекрасно розпізнає підозрілі звуки на великій відстані й безпомилково визначає місце знаходження дрібних гризунів під товстим шаром снігу.

Рысь фото

Нюх порівняно слабкий, але дозволяє відчути запах дичини за кілька сотень метрів. Чудовий зір допомагає виявити жертву на відстані близько 1000 м.

Нічне бачення забезпечується наявністю спеціального світловідбивного шару, що знаходиться на рогівці очей і складається зі сріблястих плям та високочутливих пігментних клітин. Він направляє у 2 рази більше відбитого світла на сітківку в порівнянні з більшістю інших ссавців.

Розмноження

Статева зрілість у самок наступає в віці близько 2 років, а у самців на рік пізніше. Шлюбний період проходить з січня по квітень. Еструс у самки триває від 4 до 7 днів. Вона злучається з декількома самцями, які влаштовують між собою бійки, щоб отримати право на продовження роду.

Рысь где обитает

Вагітність триває від 67 до 74 днів. Незадовго перед пологами самка споруджує лігво в коренях і гілках дерев, що впали, або в інших затишних місцях. Зсередини воно вистелене пір'ям, хутром і сухою травою.

Рисенята зазвичай з'являються на світ у травні або на початку липня. Самка народжує 2-3 сліпих і глухих дитинчат вагою 250-300 г. На момент народження вони покриті однотонною сіро-коричневою шерстю.

Перші тижні мати практично постійно залишається в лігві разом з дитинчатами. Вона зігріває їх теплом свого тіла і ретельно вилизує, щоб позбавити їх шерсть від забруднень і стимулювати травлення.

Очі у них розплющуються на 12-й день, а характерне забарвлення формується до 11-го тижня.

Молочне годування триває до 3 місяців. У віці 6-7 тижнів рисенята починають поступово переходити на тверду їжу. Мати приносить їм мишей, полівок і дрібних птахів.

размер рыси

Самці у вихованні потомства участі не приймають. Дитинчата залишаються з матір'ю до настання у неї наступної тічки. На цей час вони важать вже 9-14 кг і в стані прогодуватися самостійно.

Опис

Довжина тіла статевозрілих особин 90-130 см, а хвоста 15-20 см. Висота в холці 55-70 см. Вага коливається від 12 до 35 кг. У Сибіру деякі екземпляри досягають 38-45 кг. Самці помітно більші та важчі за самок. У карпатського підвиду представники протилежних статей приблизно однакові.

рысь описание

Статура щільна, кремезна. Ноги високі й міцні, вкриті густим хутром. Хвіст закінчується чорнуватим пензликом. Передні кінцівки коротші за задні.

Кігті гострі, міцні та вигнуті, ідеально пристосовані для лову здобичі. Вони втягуються в подушечки пальців і не залишають слідів під час ходьби.

Округла і порівняно невелика голова посаджена на короткій шиї. Ніс маленький і забарвлений у світло-рожевий колір. Рухливі вуха мають трикутну форму. Нагорі вони прикрашені довгими чорними волосками, що нагадують кисті. З боків голови ростуть бакенбарди, які дуже добре помітні у старих самців.

У ротовій порожнині є 28 зубів. Нижня щелепа масивна. Ікла гострі та довгі.

Основний фон забарвлення варіюється від жовтувато-білого і палевого до червонуватого чи майже коричневого кольору. Хутро покрите темними круглими або розеткоподібними плямами. Черевна сторона світла.

Райдужна оболонка очей жовтувата. Зіниці великі та круглі. Очі жовті, з круглими зіницями. На кінчику морди ростуть довгі вібриси, які слугують для орієнтації в просторі.

Тривалість життя звичайної рисі в дикій природі близько 17 років. У неволі за умови дбайливого догляду вона доживає до 20-26 років.