Гризуни

Їжатець чубатий

22.11.2012

Їжатець чубатий, або їжатець гребінчастий (лат. Hystrix cristata) належить до родини Їжатцеві (Hystricidae). Це один з найбільших гризунів Старого Світу. Серед них своїми розмірами він поступається тільки річковим бобрам (Castor fiber).

У багатьох регіонах Африки місцеві фермери вважають його злісним сільськогосподарським шкідником і безжально знищують.

Дикобраз обыкновенный фото

Його голки використовуються для виготовлення різних прикрас і талісманів, покликаних протистояти злим чарам та захистити від різних хвороб і нещасть. Раніше північно-західні африканські племена використовували їх також як наконечники для стріл і списів.

М'ясо їжатця їстівне, вважається вишуканим делікатесом і за смаком нагадує молоду кролятину. Воно високо цінувалося в Давньому Римі, тому дивовижні звірятка були завезені на острів Сицилія та південь Італії, де живуть дотепер.

М'ясо їжатця містить мало жиру і велику кількість легкозасвоюваних білків і амінокислот, що прискорюють регенерацію клітин. У ньому є багато омега-3-поліненасичених жирних кислот, що поліпшують роботу мозку, перешкоджають розвитку серцево-судинних захворювань і запальних процесів.

Вид вперше описав у 1758 році шведський натураліст Карл Лінней. Тварина також відома під назвою їжатець звичайний.

Розповсюдження

Ареал проживання знаходиться на середземноморському узбережжі Африки та її субекваторіальному поясі до Танзанії, північних регіонів Заїру та Конго. Найбільші популяції мешкають на північному заході континенту.

Фото дикобраза обыкновенного

Звичайні їжатці зустрічаються також в Італії, Греції, Ізраїлі та на Сицилії. Раніше вони мешкали на Балканському півострові. Ці гризуни населяють ліси, кам'янисті ландшафти, савани, орні землі, пустелі й напівпустелі. Явна перевага надається сухим горбистим місцевостям, порослим трав'янистою і чагарниковою рослинністю.

У Марокко гребінчасті їжатці спостерігаються на висотах до 1800 м над рівнем моря.

Вид монотиповий. Підвиди на сьогодні невідомі.

Поведінка

Чубатий їжатець веде поодинокий нічний спосіб життя. Активність у світлий час доби буває тільки у виняткових випадках.

Тварина найчастіше селиться на скелястих місцевостях, де можна легко сховатися в ущелинах скель або під великими каменями. У Центральній і Східній Африці його укриття нерідко розташовуються в покинутих норах трубкозубів (Orycteropus afer).

За потреби гризун може сам викопати собі просторе підземне сховище, що сягає в довжину 8-10 м.

Сімейні групи здатні споруджувати досить складну систему підземних комунікацій.

Особи протилежної статі знаходять один одного тільки в сезон розмноження. У кожної дорослої тварини є своя власна домашня ділянка площею від 2 до 6 га в залежності від наявності кормової бази.

дикобраз где живет

Гребінчасті їжатці вміють плавати й лазити по деревах. Вони здатні всю зиму залишатися в своїх норах, але в справжню зимову сплячку не впадають.

Їхні гострі голки служать надійним захистом від хижаків. У потривоженому стані звір піднімає їх, щоб здаватися більшим, ніж він є насправді. З метою відлякування агресора він тупотить ногами, обертається на місці, намагаючись атакувати ворога довгими й товстими голками, розташованими на задній частині тулуба.

чем опасен дикобраз

Хижаки обходять чубатих їжатців стороною. Застряглі в їхньому тілі голки завдають їм сильного болю, не даючи можливості полювати. Лише зрідка на хворих гризунів нападають смугасті гієни (Hyaena hyaena), строкаті вовки (Lycaon pictus) і гепарди (Acinonyx jubatus).

Харчування

Раціон складається переважно з їжі рослинного походження. У ньому переважає трава, кореневища, бульби, цибулини та листя різних рослин. За нестачі кормів гризун може задовольнятися корою дерев і чагарників.

Дикобраз чем питается

Незначною мірою з'їдаються дрібні хребетні, комахи та мертвечина. За нестачі мікроелементів їжатець звичайний гризе знайдені ним кістки тварин.

Для пережовування грубої рослинної їжі у нього є високі корончаті зуби з плоскою жувальною поверхнею. З'їдений корм перетравлюється в шлунку. Неперетравлені волокна затримуються в збільшеному апендиксі та передній частині товстої кишки, де руйнуються мікроорганізмами.

На годівлю цей ссавець виходить в сутінках і годується до самого світанку. За ніч він здатен подолати відстань до 15 км.

У нього поганий зір, тому при пошуках корму покладається на дуже розвинений нюх. По запаху він знаходить фрукти, що впали на землю, і кумедно їх їсть, притримуючи передніми лапами.

Він часто навідується на селянські поля та залюбки знищує урожай, що дозріває. Особливо його приваблюють соковиті дині, кавуни й гарбузи. З нічного променаду він нерідко повертається до своєї нори з гілками дерев, щоб погризти їх вдень ​​в перервах між сном. Постійно зростаючі різці дозволяють йому розгризати навіть дуже тверду шкірку плодів і горіхів.

дикобраз размножение

Їжатець гребінчастий завжди селиться біля джерела води та по кілька разів на добу вирушає на водопій. На полях він досить часто перекушує шланги зрошувальних систем, щоб втамувати спрагу.

Небезпечні голки

Всупереч поширеній думці голки у чубатого їжатця неотруйні. Небезпеку вони представляють головним чином через патогенну мікрофлору, що на них знаходиться. При потраплянні в організм хижака вони провокують запалення оточуючих рану тканин і виникнення багатьох інфекційних захворювань.

У разі небезпеки їжатець гребінчатий направляє в бік агресора віяло голок і застережливо гуркоче тріскачкою на кінці хвоста.

Собою вона являє голки з порожніми кінчиками, які нагадують маленькі трубочки. Видавані ними звуки застерігають хижака від необдуманого нападу. Якщо загроза не справляє на нього належного враження, гризун несподівано зближується з ним задом і встромляє в його шкіру пучок гострих голок.

Їх поверхня покрита безліччю дрібних зазубрин. Зазубрені голки міцно застряють в шкірі. Витягнути їх самостійно дикому звірові практично неможливо.

дикобраз стреляет иглами

Впевнений у своїй невразливості гребінчастий їжатець нерідко атакує колеса проїжджого автотранспорту, що в більшості випадків призводить до загибелі самовпевненого сміливця.

Розмноження

Сезон розмноження в Центральній Африці проходить з липня по грудень, а на півночі ареалу з березня по серпень. У неволі за сприятливих умов тварини можуть розмножуватися цілий рік, даючи зазвичай тільки одне потомство.

Еструс у самок триває близько 35 діб. Після спарювання партнери, як правило, розходяться в різні боки. Порівняно рідко самці залишаються разом з самками та допомагають їм виховувати своїх нащадків, утворюючи сімейні групи.

Незадовго перед пологами самка споруджує в норі гніздо з сухої трави. На світ з'являються 1-2 добре розвинених дитинчат. На момент народження у них вже відкриті очі, а тіло вкрите м'якою короткою шерстю. Новонароджені важать близько 3% від ваги матері.

Дикобраз интересные факты

За тиждень їх м'які голки починають тверднути, і вони вперше виходять зі свого лігва. На третьому тижні малюки починають пробувати зелену траву.

Молочне годування закінчується через два місяці, після чого підлітки повністю переходять на підніжний корм. Вони стають статевозрілими у віці від одного до двох років і розлучаються зі своїми батьками.

Утримання в неволі

Чубатий їжатець добре витримує існування в неволі. При дбайливому догляді та відсутності стресів він швидко звикає до свого господаря й стає ручним.

Тварині необхідний просторий вольєр і підземне укриття, де вона зможе відпочивати. Можна використовувати замість нього будку. Щоб уникнути підкопів підлогу вольєра краще забетонувати. Для запобігання втечі вихованця потрібно використовувати міцну металеву сітку. Будь-які дерев'яні огорожі та споруди незабаром будуть знищені.

Hystrix cristata

Улюбленцю згодовують корм для кроликів або великих гризунів. Він із задоволенням поїдає шпинат, листя кульбаби, яблука, морква і топінамбур. Можна згодовувати будь-які овочі, фрукти та горіхи.

Обов'язково дають вітамінні комплекси й крейду. Як джерело білка пропонують сухий корм для собак невеликих порід. Для сточування різців необхідні гілки фруктових дерев.

Обов'язкова наявність в вольєрі поїлки з чистою питною водою.

Опис

Довжина тіла дорослих особин 60-93 см, а хвоста 8-17 см. Вага 10-15 кг. Деякі екземпляри в зоопарках відгодовуються до 24 кг. Голова, шия, плечі, кінцівки та нижня частина тулуба вкриті грубою темно-коричневою або чорною щетиною.

фото Hystrix cristata

На голові, потилиці й спині розташовані голки, які можуть підніматися в формі гребеня.

Більш міцні порожнисті голки довжиною близько 35 см і діаметром до 7 мм знаходяться з боків і на задній половині тіла. Вони використовуються для самозахисту і мають забарвлення у вигляді світлих і темних смуг.

На передніх лапах по 4 пальці, а на задніх по п'ять. Підошви лап позбавлені волосяного покриву, але мають подушечки. Хода стопоходяча. Пальці озброєні міцними кігтями.

Очі та вуха маленькі. Навколо очей проглядаються ділянки голої шкіри. На морді розташовані довгі вібриси. У самок соски знаходяться з боків грудей. Зубна емаль оранжевого кольору.

Тривалість життя їжатця чубатого в дикій природі близько 12 років. У неволі він доживає до 28-30 років.